Muoti

Met Gala on julkkisten sekopäisin pukugaala – joko näit 10 omituisinta ja upeinta muotiluomusta vuosien varrelta?

Met Gala on julkkisten kreisein kissanristiäinen ja muodin suurin ilta. Kokosimme erikoisimmat gaala-asut vuosien varrelta!

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Mvphotos

Met Galassa nähdään vuosittain mitä tyrmäävämpiä asuja.

Met Gala on julkkisten kreisein kissanristiäinen ja muodin suurin ilta. Kokosimme erikoisimmat gaala-asut vuosien varrelta!

Met Gala, ”Fashion’s Biggest Night”, on muodin suuri ilta. Sen punaisen maton pukuloistoa seurataan maailmalla kuin Suomessa Linnan juhlia konsanaan.

Gaala järjestetään vuosittain New Yorkissa, Metropolitan Museum of Art -museossa, ja sillä kerätään varoja museon pukutaiteen Costume Institute -osastolle. Met Gala avaa samalla museon vuosittain vaihtuvan muotinäyttelyn.

Keskiössä ovat kuitenkin gaalavieraat asuineen. Vuodesta 1948 saakka järjestetyssä gaalassa julkkikset ovat hätkähdyttäneet toinen toistaan upeammilla, mutta myös erikoisemmilla muotiluomuksilla. Kokosimme kaikkein mieleenpainuvimmat gaala-asut vuosien varrelta.

Näistä muodin taideteoksista tuskin löydät asua ensi kesän sukujuhliin!

Rihanna, Met Gala 2015

Met gala Rihanna
Rihannan asu on kiinalaisen muotisuunnittelijan Guo Pein kädenjälkeä.

Met Galassa on tapana pukeutua vuoden teeman, eli museon vuotuisen näyttelyn, mukaisesti.

Vuonna 2015 gaalan teemana oli ”China: Through the Looking Glass” eli Kiina: kuvastimen kautta. Laulaja Rihanna oli illan kuningatar pitkässä, keltaisessa turkiksen kaltaisessa mekossaan, jonka on suunnitellut kiinalainen Guo Pei.

Beyoncé, 2015

Met gala Beyoncé
Beyoncén ikoninen mekko vuodelta 2015.

Vuoden 2015 gaalasta mieliin painui myös laulaja Beyoncé läpikuultavassa asussaan, joka ei tosin noudatellut illan Kiina-teemaa. Mekko on rankalaisen muotitalo Givenchyn käsialaa.

Myös näyttelijä-laulaja Jennifer Lopez nähtiin saman vuoden gaalassa kimaltavassa ja yhtä paljastavassa sheer-mekossa.

Sarah Jessica Parker, Met Gala 2018

Met gala Sarah Jessica Parker
Sinkkuelämää-tähden pään päällä keikkuu seimikuvaelma.

Vuoden 2018 gaalassa huomio kohdistui näyttelijä Sarah Jessica Parkerin kultaisen Dolce & Gabbana mekon lisäksi seimikuvaelmaan, jota Sinkkuelämää-tähti kannatteli päänsä päällä.

Asu sopi Met Gala illan teemaan taivaallisesti. Teemana kun oli ”Heavenly Bodies: Fashion and The Catholic Imagination” eli Taivaankappaleet: muoti ja katolinen mielikuvitus.

Samana iltana Rihanna noudatti asuteemaa pukeutumalla kimaltavaksi paaviksi!

Jared Leto, Met Gala 2019

Met gala Jared Leto
Jared Leton hieman häiritsevä asuste herätti ihmetystä vuonna 2019.

Vuoden 2019 teema ”Camp: notes on fashion”, eli Camp: muistiinpanoja muodista, tarjosi mahdollisuuden mitä mielikuvituksellisempiin asuihin. Campiin nimittäin kuuluu mauttomuus, yliampuvuus ja outous.

Oscar-palkittu näyttelijä-laulaja Jared Leto totisesti kummastutti ilmestymällä gaalaan kantamalla käsissään oman päänsä näköistä tekopäätä.

Zendaya, 2019

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Zendaya (@zendaya) jakama julkaisu

Disney-tähtenä tunnetulle Zendayalle Met Gala oli paikka jättää Disney ja prinsessapäivät taakse. Tämän Zendaya teki taianomaisella spektaakkelilla, jossa laulajan Tommy Hilfiger -mekko heräsi eloon hyvän haltijan sauvan heilautuksesta. Tuhkimo-lookin kruunasivat kampaus ja kurpitsakärryn muotoinen käsilaukku.

”Kiitos hyvälle haltijaveljelleni satumaisesta päätöksestä Disney-päivilleni”, Zendaya kirjoittaa videon yhteyteen.

Lady Gaga, 2019

Lady Gaga
Lady Gaga käytti hetkensä punaisella matolla hyväkseen ja teki siitä performanssitaidetta.

Laulaja Lady Gagalle camp-tyyli ei ole uutta – monet muistavat Gagan ikonisen pekoniasun MTV-gaalasta vuodelta 2010. Myöskään laulajan näyttävä sisääntulo vuoden 2019 Met Galaan ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi – kyseessä on nimenomaan sisääntulo, ei pelkkä asu.

Pinkin unelman alta paljastui maatuskan lailla vielä kolme muuta asua, joissa vuorottelivat musta ja pinkki väri. Performanssiin kuului lisäksi erilaisia lavaste-esineitä ja tanssijoita.

Ezra Miller, 2019

Met gala Ezra Miller
Ezra Miller luotti räväkkään meikkiin vuonna 2019.

Ihmeotukset-elokuvissa näyttelevä Ezra Miller kantoi vuoden 2019 Met Galassa tyhjää maskia, jonka alta paljastui monen silmäparin peittämät kasvot. Puku on Burberryn.

Lue myös: Kevään muotivärit poltettu oranssi, ruskea ja vihreä ovat täällä – kuusi säväyttävää vaatekokonaisuutta, jotka taipuvat tosielämään

Natalia Bryant, Met Gala 2021

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön n a t a l i a ✨ (@nataliabryant) jakama julkaisu

Edesmenneen koripalloilija Kobe Bryantin tyttärelle Natalia Bryantille viime vuoden Met Gala oli ensimmäinen. Yllään säteilevällä Natalialla oli Conner Ivesin erikoinen kuplan muotoinen mekko.

Suomalaiseen silmään mekko muistuttaa hieman muumia muodoiltaan.

Kim Petras, 2021

Kim Petras
Kim Petrasin gaala-asun rintamuksesta työntyi ulos hevosen pää.

Saksalainen poplaulaja Kim Petras ihmetytti vuoden 2021 gaalassa asullaan, johon kuului hevosen naama ja pitkä poninhäntä. Mekon on suunnitellut Collina Strada.

Vuoden teema oli ”In America: A Lexicon of Fashion” eli Amerikassa: muodin sanakirja.

Heti toukokuun alussa 2022 Met Gala jatkaa Amerikka-teemalla ja muodin antologialla, kun teemana on ”In America: An Anthology of Fashion”.

Kim Kardashian, 2021

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Kim Kardashian (@kimkardashian) jakama julkaisu

Kardashianin perhe on Met Galassa vakionäky. Perheenjäsenet ovat ihastuttaneet vuosien varrella erilaisissa, upeissa muotiluomuksissa.

Vuonna 2021 Kim Kardashian yllätti pukeutumalla mustaan kirjaimellisesti päästä varpaisiin. Ikonisen asusta teki se, kuinka tosi-TV-tähti oli tunnistettavissa pelkän figuurinsa perusteella, vaikka tämän kasvot olivat peitossa.

Asu on espanjalaisen muotitalo Balenciagan luomus. Amerikka-teemaan Kim viittasi jakamansa kuvan kuvatekstissä.

”Mikä on amerikkalaisempaa kuin T-paita päästä varpaisiin?!”

X