Muodin ja kauneuden trendit 2023
Helmien voittokulku jatkuu, todisti Chanelin näytös. Roberto Cavallin näytös otti vaikutteita oopperasta. Louis Vuittonin näytöksessä ei säästelty yksityiskohdissa.
Muoti

Ylikokoiset vaatteet, klassikkohuivin paluu, Kate Mossin tyyli… Asiantuntijat listasivat tärkeimmät muodin ja kauneuden trendit vuonna 2023

Vuoden 2023 trendit ovat inspiroituneet suosituista suoratoistosarjoista sekä vuosituhannen vaihteesta. Viisi muodin ja kauneuden asiantuntijaa kertoo, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan.
Teksti: Mirva Saukkola Kuvat: MVphotos, Galerie Forsblom, OM-arkisto ja valmistajat

Mitkä ovat muodin ja kauneuden tärkeimmät trendit vuonna 2023? Kysymyksiin vastasivat muotivaikuttaja Janina Fry, meikki- ja hiustaiteilija Miika Kemppainen, stailaaja Milla Muurimäki, muotisuunnittelija Tarja Rantanen ja valokuvaaja Marica Rosengård.

Lue myös: Minihameet, jakkupuvut, värikäs silmämeikki, hiusten kerrostaminen… Nämä ovat isoimmat muodin ja kauneuden trendit vuonna 2022

Janina Fry, muotivaikuttaja, Janina F -vaatemerkin perustaja ja Annan bloggaaja:

”Arjessa raikkaimmalta tuntuu harmaa”

1. Trendejä tuntuu riittävän loputtomasti! Ylikokoisten vaatteiden suosio jatkuu, mutta myös vartalonmyötäisempi, naisellinen siluetti palaa.

Vanhan ajan Hollywood-glamour on taas juhlamuodissa mukana. Se näkyy vaalean kullan ja 1920-luvun siluettien suosimisena.

Kulta saa nyt kimaltaa. Kuva Chanelin näytöksestä.

Kulta saa nyt kimaltaa. Kuva Chanelin näytöksestä.

Neonvärit tuovat vitamiiniruiskeen muotiin. Tällä hetkellä pinnalla olevat pinkki ja fuksia vaihtuvat kevään edetessä keltaiseen, limettiin, siniseen ja vihreään. Niille vastapainona rauhallinen beige ja graafinen mustavalkoisuus ovat pinnalla.

Kestävä kehitys ohjaa muotihankintojamme, ja laatu merkitsee yhä enemmän. Harva heittäytyy enää hetken hullutuksiin. Uuden kahmimisen sijaan nyt stailataan oman vaatekaapin sisällöstä uusia asukokonaisuuksia.

Klassikot, kuten valkoinen paitapusero, ovat taas muotia. On vanhanaikaista käyttää luontoa rasittavia materiaaleja.

Nykyään harkitaan pitkään esimerkiksi uusien farkkujen hankkimista, sillä denimin tuottaminen kuluttaa muita materiaalejakin enemmän vettä.

2. Tämän kimallesesongin keskellä kaikki juhlava kiinnostaa. Arjessa puolestaan raikkaimmalta tuntuu harmaa, joka muuntuu moneen. Omalla hankintalistallani on myös munankuorenvalkoinen villakangastakki.

Toisaalta minua innostavat myös vahvat värit. Norjalaisen muotivaikuttaja ja stailaaja Janka Pollianin värikäs Instagram-tili inspiroi minua ja tuo hyvää mieltä.

Myös kaupungilla näkemäni ihmiset ovat innostavia. Asun nykyään Tukholmassa, jossa voi nähdä monenlaisia, kiehtovia tyylejä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön JANKA POLLIANI (@polliani) jakama julkaisu

3. Pieni laukku trendinä on yllättänyt minut itsenikin arjessa. Aiemmin olen aina raahannut valtavan määrän tavaraa mukanani, mutta nyt olen opetellut pärjäämään pienellä laukulla.

Kevään muotinäytöksistä minua hämmästytti eniten Louis Vuitton, jonka mallistoon mahtui psykedeelisiä siluetteja ja taskuja. Niihin taskuihin kyllä mahtuu tavaraa, jos laukku jää liian pieneksi!

Uuden ostamisen sijaan nyt tutkitaan, mitä omasta vaatekaapista jo löytyy, sanoo muotivaikuttaja Janina Fry.

Miika Kemppainen, meikki- ja hiustaiteilija:

”Huolellinen ihonhoito on tämän hetken trendi”

1. 1990-luvun loppu ja 2000-luvun alku inspiroivat muodinluojia ja meikkitaiteilijoita. Tätä ennen pinnalla ovat poreilleet vahvat kulmakarvat ja mattapunat. Nyt esiin pongahtavat viivamaiset kulmat ja kirkkaat huulikiillot.

Muodin luonnollinen kierto on katsoa parikymmentä vuotta taaksepäin. Nuoret ja aktiiviset, parikymppiset kuluttajat eivät ole kokeneet niitä aiemmin. Vanhemmat voivatkin huudahtaa: ”Voi kauhea, nyt ne trendit tulevat takaisin!”

Luonnonkosmetiikka on siirtynyt uuteen aikakauteen. Kymmenen vuotta sitten se merkitsi ruskeita lasipulloja, puuta ja turvenaamioita. Nyt myös luomukosmetiikka on muodikasta.

2. Seuraava sukupolvi. On upeaa nähdä, miten kaksikymppiset esimerkiksi ottavat 2000-luvun alun uudelleen haltuun kreiseimmillä tyyleillään!

Koronan jälkeen taide elää renessanssiaan. Meillä monilla riittää intoa käydä katsomassa taidetta ja tanssia.

Minua inspiroi esimerkiksi kuvataiteilija Jussi Gomanin näyttely lokakuussa helsinkiläisessä Galerie Forsblomissa.

Jussi Gomanin taide tulkitsee ajan henkeä.

Meikkitrendeistä inspiroivat näyttävät lookit, mutta toisaalta myös nuden uusi aikakausi, joka on tullut jäädäkseen. Tämä trendin ytimessä on huolellinen ihonhoito.

Enää meikittömyyden vaikutelmaa ei toteuteta meikillä, vaan pikemminkin hoitamisella. Tähän on paljon vaihtoehtoja ja myös kotihoitoon tarkoitettuja älylaitteita. Ammattilaisten, kuten kosmetologien ja ihotautilääkärien, neuvoja pidetään entistä suuremmassa arvossa.

trendit 2023: hoidettu iho

Hoidettu iho on yksi vuoden 2023 tärkeistä trendeistä. Kuva Issey Miyaken näytöksestä.

3. On vaikea yllättyä enää mistään. Toivon aina, että jokin trendi sokeeraisi. Lähinnä ehkä hämmästyttää nähdä, että välillä hurjatkin trendit päätyvät käyttöön.

Meikki- ja hiustaiteilija Miika Kemppainen inspiroituu näyttävistä meikkilookeista.

Milla Muurimäki, stailaaja, tekee myös Annan muotijuttuja:

”1990-luvun androgynia palaa”

1. Jo vuosia näytökset ovat tarjonneet kaikille jotakin ja on ollut mahdotonta nimetä muutamaa selkeää trendiä.

Ensi kevään muodissa helmat ovat lyhentyneet minimittaan usealla muotitalolla. Nuoret kantavat niitä kauneimmin, mutta aikuiselle naiselle trendi voi merkitä maksipituuden vaihtamista polven yläpuolelle kipuavaksi pituudeksi. Myös leveät olkatoppaukset ovat palanneet.

1990-luvun androgynia palaa. Huippumalli Kate Mossin tyyliä siltä ajalta kopioidaan innokkaasti.

trendit 2023: Kate Moss inspiroi

Kate Mossin 1990-luvun tyyli innoittaa taas nuoria.

Kauneusihanne laajenee koko ajan. Näytöslavoilla on jo pitkään nähty kaiken näköisiä ja kokoisia, kauniita malleja. Nyt ihaillaan persoonallisuutta.

Hyvä esimerkki tästä oli Balenciagan näytös, jossa suomalaismalli Minttu Vesala käveli vauhdikkaan energisesti. Moni kopioi hänen kävelyään ja siirsi oman versionsa TikTokiin.

Sosiaalinen media vaikuttaa muotiin entistä enemmän. Useat muodinluojat pitävät jotakin artistia tai näyttelijää muusanaan ja tekevät vaatteita kuin tämän mahdollisia somepostauksia miettien.

2. Suoratoistosarjat Euphoria, Sex Education ja Stranger Things edustavat teini-ikäisten maailmaa. Siksi ne ovat niin inspiroivia. Nuorten keskuudessa uudet asiat kuplivat aina.

Lue myös: Hittisarja räjähti meikkausilmiöksi – nyt vedetään siekailematta luomiväriä Euphoria-hengessä, ja näin se toimii arkimeikissä

Taidenäyttelyistä minua inspiroi belgialaisen Hans Op de Beeckin helsinkiläiseen Amos Rex -museoon loihtima harmaa unimaailma, jonka jokainen kokee eri tavalla. The Quiet Paradise -näyttely on avoinna 26. helmikuuta 2023 asti.

Stranger Things -sarja toi ysärin muotiin.

Stranger Things -sarjan maailma inspiroi.

3. Barokkimainen muoti ja sen liioitellut mittasuhteet. Pukudraamamaisuus on pysynyt muutaman vuoden muodissa ja epäilen, että siihen ovat syynä suositut sarjat, kuten Bridgerton. Myös kallis rähjäisyys eli todella hintavat, kulutetun näköiset vaatteet ovat kiinnostava ilmiö.

trendit Kuva: Kaapo Kamu

Stailaaja Milla Muurimäki inspiroituu suoratoistopalveluiden sarjoista. Kuva: Kaapo Kamu

Tarja Rantanen, muotisuunnittelija ja Andiata-merkin perustaja:

”Väreistä pinnalla ovat maanläheinen ruskea ja poltettu oranssi”

1. Paluu luonnollisuuteen merkitsee koko ajan enemmän. Nyt arvostetaan perusasioita eli laadukkaita materiaaleja ja hyvin istuvia leikkauksia. Laadun tulee kestää aikaa, ja vaate voi siirtyä ekologisesti sukupolvelta toiselle, äidiltä tyttärelle. Klassisuus ja ajattomuus on nyt muotia.

Bleiserit ja housupuvut tekevät paluunsa monissa eri materiaaleissa ja muodoissa. Vastuullinen ajattelu on tärkeää, ja siksi Andiatakin on tehnyt yhteistyössä Pyratexin kanssa kesämallistoon merilevästä ja luomupuuvillasta valmistetun collegeasun.

Väreistä keväällä pinnalla ovat maanläheinen ruskea ja poltettu oranssi. Asusteita käytetään maltilla.

2. Pariisi on aina ollut inspiraationi lähde. Meillä on oma myymälä Seinen vasemmalla rannalla Pariisissa. Sen olemassaolo antaa minulle hyvän mahdollisuuden inspiroitua ranskalaisesta elämänmenosta ja naisten tavasta pukeutua.

Myös matkat Etelä-Ranskaan ja Italiaan kesällä ovat tärkeitä inspiraation lähteitä. Suunnittelemme parhaillaan jo syksyn ja talven 2024 mallistoa. Niiden kankaat ja värit on valittu Pariisin Première Vision -messuilla jo viime heinäkuussa.

3. Ehkä ylikokoisiin vaatteisiin pukeutuminen. Lahkeet viistävät nyt maata ja vyötäröt roikkuvat alhaalla. Meidän yrityksessämme on valmistettu perinteisesti viehättäviä, naisellisia ja vartalonmukaisia asuja. Tähän uuteen trendiin tottuminen on vienyt hiukan aikaa. Uskon silti, että trendit muuttuvat mutta tyyli säilyy.

trendit

Muotisuunnittelija Tarja Rantaselle Pariisi on inspiraation lähde.

Valokuvaaja Marica Rosengård, joka kuvaa myös Annan muotijuttuja:

”Eettisyys ja kestävyys ovat nyt muotia”

1. En aina edes tiedosta, mistä trendit tulevat. Niiden kehittyminen on pitkä prosessi. Nappaan itse aina muodista jonkin asian, mutta voin etsiä sitä edustavaa vaatetta tai asustetta aikani.

Mielestäni eettisyys, kestävyys sekä trendien ohittaminen ovat nyt muotia. Aikuinen nainen voi katsoa, mitä sellaista kaapista löytyy, jota voi käyttää uudestaan. Esimerkkinä tästä on Hermèsin silkkihuivi. Kun työskentelin mallina 1980-luvulla Pariisissa, ystäväni sanoi, että jokaisella pitää olla Hermès-huivi. Se kuitenkin hautautui kaappiin, mutta nyt se on taas rakas.

Tärkeitä trendejä ovat myös itse tekeminen ja muokkaaminen sekä vaatteiden vaihtaminen ystävien kanssa. Perusklassikot, kuten nahkatakit, ovat aina pinnalla. Ajan henki saa meidät toki tulkitsemaan muotia eri tavalla.

Maailmantilanteen vuoksi näemme esimerkiksi sotilaspukeutumisesta inspiroituneet vaatteet aivan eri tavalla kuin vuosi sitten.

Hermèsin silkkihuivi on aina hyvä sijoitus, 540 e.

2. Sekä ulkomaalaiset että kotimaiset lehdet ovat minulle tärkeä innoituksen lähde. Yksi suosikeistani on tanskalainen Eurowoman, joka sekoittaa kulttuuria, ajan ilmiöitä ja muotia.

Käyn myös usein huutokauppasivustoilla katsomassa niiden vintage-muotitarjontaa. Juuri Hermès-huiveja löytyy sieltä runsaasti. Yksi suosikeistani on ruotsalainen Tradera-sivusto.

Eniten inspiroivat toki ihmiset. Olin juuri Pariisissa, ja siellä oli ihana nähdä erilaisia pukeutujia. Nappaan mielelläni ideoita ihmisten päältä!

”1980-luvulla Pariisissa ystäväni sanoi, että jokaisella pitää olla Hermès-huivi.”

3. Mikään ei onnistu enää yllättämään. Ehkä rokokoomuodin paluussa olisi siihen rahkeita, mutta tuskin missään muussa.

Haluan tulla yllätetyksi. Ehkä yhtenä yllätyksenä voisi pitää sitä, että muotiin palaavat, tutut asiat näyttävätkin taas toisenlaisilta. Leveät olkatoppaukset ovat palanneet muotiin, mutta kun kaivan esiin vanhan bleiserini, se ei näytäkään enää ajanmukaiselta.

Valokuvaaja Marica Rosengård

Valokuvaaja Marica Rosengårdia kiinnostaa vintagemuoti.

Lue myös: Mallin uran tehnyt valokuvaaja Marica Rosengård, 60: ”Tuntuu, että iän myötä olen vain kaunistunut” – katso hurmaavat kuvat mallivuosilta

Juttua muokattu 3.1.2023: Poistettu tekstistä lause: ”Jopa Stranger Things -sarjan tapa tuoda 1990-luvun muoti esiin tuntuu raikkaalta.” Stranger Things -sarja sijoittuu 1980-luvulle. 

X