Lifestyle

Muoti designpääkaupungissa

Teksti: Anna.fi

Muoti on vahvasti esillä designpääkaupungin World Design Capital Helsinki 2012 -tapahtumissa keväällä. Muodinalan hankkeet keskittyvät nuorten suomalaisten suunnittelijoiden kansainvälistymiseen ja uusien bisnesmallien kehittämiseen. Ohjelma keskittyi paljolti toukokuun loppuun, jolloin oli mm. Aaltoyliopiston vaatesuunnitteluosastolta valmistuvien loppunäytös. Ohjelmassa oli myös pohjoismainen muotiseminaari, jonka aiheena oli kansainvälistyminen ja kestävä suunnittelu.

Helsingin Kauppatorille nousee elokuussa pariksi viikoksi myyntikylä, Fashion Village, jonka pienissä paviljongeissa suomalaiset muotialan brändit esittäytyvät ja voivat myydä tuotteitaan. Tapahtuman organisoi ja toteuttaa Lumi Accessories Oy.

WDC-vuosi näkyy vahvasti kaikilla eri muotoilun aloilla, joista seuraavassa muutama poiminta. Lumi-laukut ovat suunnittelijapariskunta Sanna Kantolan ja Bruno Beaugrandin käsialaa. Heidän suunnittelemansa tuotteet ovat keränneet kymmenessä vuodessa uskollisen ja laajan, kansainvälisen asiakaskunnan. Sanna keskittyy lähinnä naisten laukkuihin ja hänen suunnittelunsa lähtökohtana on käytännöllisyys, toimivuus ja muunneltavuus. Kaksikkoa on kiitelty myös Lumin kestävän kehityksen arvoista. Heidän tuotteistaan 60 % valmistetaan kasvivärjätystä nahasta.

Lumi-laukku

Arabian juuret ja koti on ollut Helsingissä vuodesta 1873, niinpä se päätti lanseerata juhlavuoden kunniaksi mukisarjan Arabia Kotikaupunki WDCH (World Design Capital Helsinki). Sarjan suunnittelijaksi kutsuttiin kuvioihin ja koristeisiin erikoistunut taiteilija Miira Zukale. Syntyperäisenä helsinkiläisenä hänellä oli suunnittelussaan alusta asti selkeä visio neljästä eri teemasta; kaupunki, puisto, meri ja kotoisa kortteli.

Arabia Kotikaupunki WDCH

Kuva: Pekka Holmström

Finlayson haluaa omistaa designpääkaupunkivuoden sellaiselle designille, joka antaa elämyksiä ja tekee elämästä vähän parempaa. He juhlivat raikkailla uutuuksilla, joista esimerkkinä Sami Vullin Keisari-kuosi, sekä klassikoiden jälleennäkemisillä, kuten Laina Koskelan vuonna 1969 suunnittelemalla Elefantti-kuosilla.

Marimekko on penkonut arkistojensa aarteita ja juhlii Helsingin designpääkaupunkivuotta mm. Per Olof Nyströmin vuonna 1952 suunnittelemalla Helsinki–Helsingfors-kuosilla. Helsingin jugend-talojen innoittamaan sarjaan kuuluvat painokankaan lisäksi vihreän- ja sinisensävyiset Oiva-mukit ja yhteensopivat tarjottimet sekä keittiöpyyhkeet.

Finlaysonin Keisari-kuosi ja Marimekon Helsinki-Helsingfors

Finlaysonin Keisari-kuosi ja Marimekon Helsinki-Helsingfors

THE K.E.N.K.Ä.2012 – kilpailun voittajamalliston on suunnitellut helsinkiläinen Iiro A. Ahokas, joka on työskennellyt mm. keramiikan, lasin, sisustustekstiilien, laukkujen, korujen ja valaisimien muotoilijana merkittäville koti- ja ulkomaisille brändeille vuodesta 1997.

Iiro halusi korostaa nilkkurimalliston suunnittelussa lestin visuaalista korkeutta. Viistoon leikattu nilkkaosa jatkaa nilkan linjaa sulavasti kohti kengän kärkeä ja korostaa kauniisti jalkapöydän kaarta. Kengät tulevat myyntiin huhtikuussa 2012 KooKenkä-kauppoihin. Kilpailun järjestivät Andiamo, Pirkka-lehti ja Voice Radio.

THE K.E.N.K.Ä.2012 - kilpailun voittajamallisto

Katso myös:
Helsinki Fashion Summit 2012  Katso kuvat muotitapahtumasta!
Näytös 2012 Katso yli 120 kuvan kuvagalleria!

Teksti: Sirpa Jäkkö
Kuvat: Valmistajat ja Pekka Holmström

Moda 1/2012

X