Muoti

Mustat ulkovaatteet – kaikkea muuta kuin tylsät! Anna bongasi kadulta tyylikkäimmät ohikulkijat

Helsingin katukuvan eleganssia ei himmennä pakkanen, loska eikä edes musta takki! Pyysimme tyyliniekkoja kertomaan pukeutumisestaan.

Teksti:
Liisa Kokko
Kuvat:
Marica Rosengård

Silmäniloa: tältä näyttää musta takki nyt katumuodissa.

Helsingin katukuvan eleganssia ei himmennä pakkanen, loska eikä edes musta takki! Pyysimme tyyliniekkoja kertomaan pukeutumisestaan.

Musta takki, asusteilla näkyväksi

Musta takki kuin makuupussi

Lilja Tirronen, opiskelija

”Kun pukeudun upeisiin vaatteisiin, huomaan olevani maailmannainen.”

– Ostan vaatteita, jotka ovat ystävällisiä sekä minulle että maailmalle. Tämä Joutsenen untuvatakki kannattelee minut monen talven yli, ja Kimmo Halmeen valmistama uniikki hattu on unelmia tuottava taideteos. Transsukupuolisena minulla on ollut usein olo, että minun pitäisi pienentää itseni muiden mielenrauhan takia. Upeisiin vaatteisiin pukeutumalla teen itseni näkyväksi ja huomaan olevani maailmannainen.

Helposti yhdessä

Musta takki villakankaasta

Erika Laine, kulttuurituottaja

– Vaatteiden tulee olla laadukkaita ja käytännöllisiä ja kestää aikaa. Mukavuudesta en tingi, mutta ripaus omaperäisyyttä antaa sopivasti potkua minimalistiseen ja rentoon tyyliini. Avainsana on helppo yhdisteltävyys. Suosikkimerkkejäni ovat & Other Stories, Holebrook Sweden ja Mos Mosh. Yksi tärkeimmistä hankinnoistani on ollut tämä ylläni oleva Max Maran klassikkotakki.

Musta takki, mutta ei lempiväri

Musta takki miehellä

Sami Sykkö, Fashion Finlandin päätoimittaja

– Katsoin aamulla Pariisista Diorin miesten näytöstä, joka oli upea ja inspiroiva. Siinä esiteltyjen mustien asujen hullaannuttamana pukeuduin itsekin mustaan, jota käytän todella harvoin. Olen kerännyt vuosien mittaan niin ison kokoelman vaatteita, että pystyn yhdistelemään niitä erilaisilla tavoilla.

”Miesten muoti on menossa kohti vapaampaa ja luovempaa suuntaa.”

– Viime aikoina olen hankkinut yhä jännempiä ja hauskempia luomuksia. Lempimerkkejäni ovat Dries van Noten, Valentino, Jil Sander, Chanel, Schiaparelli, Comme des Garçons, Loewe ja Bottega Veneta. Helsingissä suosikkejani ovat Kimmo Halmeen hattukauppa, éN Hats, AnnKai, Sauma ja Max Mara. Ilosanomaa kevään miesten muodista: se on menossa kohti vapaampaa ja luovempaa suuntaa!

Kengistä ei tingitä

Musta takki tikattuna

Elina Lahtinen, rahoitusasiantuntija

– Rakastan asusteita ja näyttäviä yksityiskohtia. Vaatteiden istuvuus on ehdoton edellytys, enkä voi liikaa korostaa laadukkaiden kenkien tärkeyttä. Acne Studios -merkiltä olen löytänyt ihania ja kestäviä tuotteita. Kenkä- ja laukkubrändi By Far taas ilahduttaa raikkailla väreillä ja kuoseilla. Somevaikuttajista seuraan Anna Winckin ja Elsa Ekmanin kekseliäitä tyylejä.

Musta takki voi olla sävykysymys

Musta takki pikkutytöllä

Milka, eskarilainen

– Tyllihameet, pehmeät neuleet, taiteelliset kuviot, rusetit ja kimallus ovat suosikkejani. Saan itse vaikuttaa, kun olemme vaateostoksilla. Vanhempani ovat sitä mieltä, että kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Tekoturkkini onkin second hand -löytö. Käsilaukku kulkee mukana aina kaupungilla. Kiiltonilkkurit ja -tumput viimeistelevät tyylini.

Klassikoiden jäljillä

musta takki ja liila takki

Jari Linkka, merivartija

– Edustan aika klassista miesten tyyliä, joka ammentaa 1950- ja 1960-lukujen amerikkalaisista työ- ja armeijavaatteista. Ensin heitän farkut jalkaan ja katson, mitä niihin yhdistän. Helsingissä Pinkomo on ykkösliikkeeni.

Heidi Linkka, design-strategi

– Yksinkertaisuus, mukavuus ja klassisuus puhuttelevat minua. Välillä pukeudun kokomustaan, toisinaan kirkkaat värit ja pastellit näyttävät parhailta. Luottovaatteitani ovat mustat neuleet ja housut sekä pitkät kuosimekot.

Värikkäämmät vaihtoehdot:

Riitta Ihatsu, vapaaherratar & Massimo-koira

– Tyylini on aika rento ja boheemi. En osta enää merkkivaatteita uusina vaan teen löytöjä second hand -liikkeistä ja kirpputoreilta. Olen aikoinani matkustanut paljon Ranskassa, jossa hurahdin Chanelin ja Hermèsin laukkuihin. Tyyli-ikoneitani ovat Grace Kelly ja Coco Chanel. Tämä vintagetekoturkki on hankittu Hietalahden kirpputorilta vuosia sitten.

Ripaus Ranskaa

Margit Nikku, myyntipäällikkö

– Tykkään säväyttää värikkäillä asuilla, vaikka tyylini on yleensä aika klassinen. Olen oppinut käyttämään rohkeita värejä ja kuvioita. Satsaan laadukkaisiin vaatteisiin ja merkkilaukkuihin. Kokoni on pysynyt kutakuinkin samana koko aikuisikäni, joten ajattomat vaatteeni ovat palvelleet pitkään. Lempimerkkejäni ovat Hugo Boss, Max Mara, Samsøe & Samsøe ja Zara. Chanelin ja Louis Vuittonin laukut ovat suosikkejani. Ihailen ranskalaisten naisten kaunista ja näyttävää pukeutumista.

Lue myös: Tyyli-ikoni Maija Lukkari-Nyman tunnustaa tapansa, jota joku pitäisi pukeutumismokana: ”Lohduttaudun tiedolla, että pariisittaret tekevät samoin”

Ideoita alitajunnasta

Jaana Tyynismaa, toimialajohtaja

– Käyn joka aamu lenkillä, joten pesen hiukseni myös joka aamu. Hiuksia föönatessani katselen lehtiä tai selaan Pinterestiä, jolloin jonnekin alitajuntaani jää kuvia. Kun käyn vaateostoksilla, näistä kuvista jalostuu ideoita hankintoihin. Selkeys, laatu ja ajattomuus ovat pukeutumiseni avainsanoja. Löydän kiinnostavia vaatteita muun muassa Max Maralta, Dieseliltä, Totêmelta, Gannilta ja Dagmarilta.

Inspiraation lähde

Dylan Rubimbura, vakuutusneuvoja

– Haluan inspiroida ihmisiä löytämään oman persoonallisen tyylinsä. Lanseeraan ystävieni kanssa Beone-nimisen vaatemalliston tulevana kesänä. Tällä hetkellä hankin vaatteita Zarasta ja Asokselta, ja myös éN Hats on suosikkini, koska heidän väriskaalansa on laaja. Jatkossa aion ommella itse luomuksia, joita en valmiina saa. Tieteiselokuva Equals on vaikuttanut tyyliini. Vaikka sen väriteema oli valkoinen, pidin leffan yksinkertaisesta tyylikkyydestä.

Mieluummin yli kuin ali

Jan Koskinen, customer experience manager

– Ei kannata huokailla, että ei ole tilaisuuksia, joihin pukeutua. Mielestäni iltapuvussa voi mennä vaikka aamukahville. Aloin suosia vintageliikkeitä 2000-luvun alussa, jolloin asuin Lontoossa. Niissä shoppaillessa kuulee vaatteiden historiaa ja muotimaailman juoruja. Kate Mossin helpon huoleton tyyli on maailman paras. Pidän myös siitä, miten esimerkiksi Mick Jagger ja Marc Bolan pukeutuivat 1970-luvulla. Käytän paljon silkkivaatteita. Takkini on Vivienne Westwoodin, laukku Fendin ja housut Klaus Haapaniemi & Co:n.

X