Miten pitää valkoiset kengät puhtaina
Muoti

Näin pidät valkoiset kengät valkoisina: ruokasooda, hammastahna ja 8 muuta tehokasta niksiä

Valkoiset kengät saa pidettyä valkoisina melko vähällä vaivalla. Kokosimme yhteen parhaat keinot, joiden avulla saat valkoiset kengät loistamaan.
Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: iStock

Valkoisten kenkien ylläpitoon kannattaa kiinnittää huomiota heti niiden hankkimisesta alkaen.

Ennen kuin alat käyttää kenkiä, suojaa kengät niiden materiaalille tarkoitetulla suoja-aineella ja lisää sitä jatkossakin säännöllisesti. Esimerkiksi suojasuihkeet suojaavat kenkiä sekä kosteudelta että lian pinttymiseltä.

Älä anna lian pinttyä

Pyyhi pöly ja lika aina mahdollisimman pian, jotta se ei ehdi pinttyä valkoiseen pintaan. Sekä kangas- että nahkakengät kannattaa ensin harjata irtoliasta ja sen jälkeen pyyhkiä nihkeällä liinalla.

Nahkakenkien pesuun tulee käyttää neutraaleja pesuaineita, esimerkiksi mäntysuopaa.

Valkoisille nahkakengille kannattaa myös levittää niille tarkoitettua väritöntä tai valkoista kenkävoidetta. Valkoinen nahanhoitoaine kirkastaa kenkien väriä ja peittää pienet tummentumat.

Voiko kengät pestä pesukoneessa?

Sekä kangas- että nahkakengät voi periaatteessa pestä pesukoneessa, mutta kaikki kengät eivät sitä kestä ainakaan toistuvasti. Esimerkiksi kenkien liimaukset saattavat irtoilla ja kumiosissa olevat halkeamat laajentua. Kangaskenkien kangasosat voivat kutistua tai venyä liian korkeassa lämpötilassa. Nahkakengät taas saattavat menettää muotonsa tai nahka voi kovettua.

Kengät tuleekin pestä tarpeeksi alhaisessa lämpötilassa, 30–40 astetta on yleensä sopiva pesulämpötila. Pesuaineen tulee olla mahdollisimman neutraalia (pH-arvo 7), jotteivat värit leviä. Älä käytä linkousta. Kenkien naarmuuntumisen ehkäisemiseksi voit sujauttaa kengät pesupussiin.

Kokeile myös näitä niksejä

Jos kenkien laittaminen pesukoneeseen arveluttaa, pese kengät käsin. Älä liota kenkiä turhan kauaa kuumassa vedessä, jotta liimaukset eivät kärsi.

Vesipesun lisäksi kannattaa kokeilla seuraavia niksejä:

  • Marseille-saippua koostuu ainoastaan kasviöljyistä. Rasvaisuutensa ansiosta se sopii hyvin tahrojen poistoon ja erityisesti nahan puhdistukseen.
  • Ruokasooda sopii monien pintojen puhdistukseen. Se myös valkaisee ja poistaa hajuja. Tee ruokasoodasta tahna sekoittamalla sitä veteen tai etikkaan.
  • Sappisaippua on tehokas ja luonnonmukainen tahranpoistaja. Hankaa sitä paikallisesti tahrakohtaan tai käsittele kengät kauttaaltaan sappisaippualla ennen vesipesua.
  • Ihmesieni puhdistaa tehokkaasti erityisesti kenkien kumiosat. Se sopiikin parhaiten kovien pintojen puhdistamiseen.
  • Kynsilakanpoistoaineella pyyhkimällä kumi-, nahka- ja keinonahkaosat puhdistuvat tehokkaasti. Kokeile putsausta varovasti, sillä kova hinkkaus kuluttaa kengän pintaa. Käsittele nahkakengät kynsilakanpoistoaineen jälkeen nahanhoitoaineella.
  • Pyyhekumilla lähtevät pienet naarmut kenkien kumiosista sekä mokkanahkasta.
  • Hammastahnalla ja hammasharjalla puhdistuvat myös kumiosat.

Lähteet: Martat, Puhtaus.fi, Sievi, Siivous.info, Kenkäkaupat.fi

X