Lifestyle

Nyt naurattaa

13.2.2004 Teksti: Anna.fi

Onko huvittava muoti vakavasti otettava kevättrendi? Ei missään tapauksessa.

Muistatko ensimmäisen kerran kun tuijotit Sinkkuelämää ja mietit, miten nuo voivat vakavissaan pukeutua tuolla tavalla? Carrie housut ja hameet iloisesti päällekäin, värikkäät renkaat ranteissa heiluen, päässä papukaijan värinen hattu – ei ikinä tosielämässä! No, nyt hupaisan näköisistä vaatteista on tulossa sen verran vahva virtaus, että saatat pian löytää itsesi nauramasta ääneen omalle peilikuvallesi.
Chanel esitteli kevätkokoelmassaan laukkuja, jotka olivat laukun sijaan vinyylilevyn, videokasetin ja Rubickin kuution mallisia. Dolce & Gabbanan lookiin kuului cowboy-hattuja, jotka oli tehty läpinäkyvästä, vaaleanpunaisesta muovista. Marc Jacobsin Marc-malliston kevätkengissä oli kaikissa vähintään kolmea väriä, kaikki tietty kirkkaita. Ikään kuin vilinää ei olisi ollut tarpeeksi, sääret päällystettiin vielä raidallisin sukin ja säärystimin.
Siellä missä vaatteet olivat hillitympiä, vilisi jättikokoisia korvakoruja, pinkkejä solkikenkiä, neonvärisiä polvisukkia ja rusetteja. Mutta vielä hassumpaa kuin se, mitä malleilla oli yllään, oli lavalla näkyvä outo kasvolihasilmiö: mallit, nuo yleensä niin yrmeät pokerikuningattaret, hymyilivät sankoin joukoin. Tavallinen vakavasti koikkelehtiva kävelykään ei enää kelvannut kaikille myhäileville muodinluojille – Alexander McQueen oli laittanut tyttönsä tanssimaan.
Mutta ainahan huippumuoti on ihan naurettavaa, vai? Tämänkertaiset hassutustrendit ovat erilaisia siinä suhteessa, että niitä – tai osaa ainakin – tulee ihan vakavissaan pohdittua. Hello Kitty -tyyppiset sarjakuvaidolithan ovat jo pitkään punkeneet ihan aikuisten naisten käsilaukkujen ja ponnarinpidikkeiden koristeeksi. Värikkäät sukkikset ovat raivanneet tietä sateenkaaren väriselle vaatetukselle. Kaksiväriset buutsit ja happy face -malliset laukut ovat vain seuraava askel.
Uusi huvittavan muodin aalto muistuttaa itse asiassa hämmentävästi tuota iloisten naamalogojen edellistä kulta-aikaa eli 90-lukua. Silloinkin pistettiin lyhyttä ja pitkää, raidallista ja ruudullista hihaa päällekäin Nirvanan tyyliin. Iso ero on siinä, että silloin oltiin pelottavan tosissaan ja kovasti cool. Nyt ei tarvitse enää pitää pokkaansa. Vaatteilleen saa rauhassa revetä.

Kissakuvioiset sukat 29 e, Ivana Helsinki.

TEKSTI Jenni Lieto
KUVA Jari Kesti