Mai Kivelä
Kansanedustaja Mai Kivelä pukeutuu Linnan juhlissa farkkuun.
Muoti

Onko tässä Linnan juhlien kohauttavin puku? Kansanedustaja Mai Kivelä farkkumekostaan: ”Sopii minulle täydellisesti”

Kansanedustaja Mai Kivelä pukeutuu presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle mekkoon, joka oli aiemmin kahdettoista farkut. Mai kertoo pitävänsä siitä, että mekko on juhlava mutta ei konservatiivinen.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: Josefiina Turkulainen, Eero Hintsanen

Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä, 39, aikoo astella Linnan juhliin ompelijamestari Paula Malleuksen luomassa farkkupuvussa.

Mekko on tehty kierrätetyistä farkuista, ja se on jo ennen Linnan juhlia ehtinyt niittää mainetta: mekko pokkasi vuoden 2022 I love me -messuilla Muodin kiertotalous -kilpailun designer-palkinnon. Mekko on tehty jo vuonna 2020 osaksi Paulan MEM Origin -mallistoa.

– Indigo-niminen mekko on rakennettu sadasta erillisestä kappaleesta, Paula kertoo.

Puvun sataan farkkukappaleeseen kului kahdettoista myyntiin kelpaamattomat farkut. Erityisesti farkkukangasta on kulunut näyttävään, laajaan takakappaleeseen.

Mai pitää siitä, että farkkuluomus ei ole perinteinen prinsessamekko

Farkku on Maille mieluisa materiaali arjessa.

– Käytän farkkuja aina kun vain voin. Töissäni eduskunnassa ei voi hirveästi olla farkuissa, mutta koen, että farkku sopii tyyliini todella hyvin, Mai kertoo.

Farkkukangas istuu Main mielestä mainiosti myös juhlaan. Tämän vuoden asussaan Mai kiittelee useaa asiaa.

– Pidän siitä, että mekko on juhlava ja naisellinen mutta ei röyhelöunelma. Tykkään siitä, että mekko ei ole ihan perinteisin prinsessamekko. Farkku tuo sen, että mekko ei ole hirveän konservatiivinen. Mekko on juhlava mutta ei-konservatiivisella tavalla.

Mai Kivelä

Ekologisuus ja kestävyys ovat Main mekon viesti.

Farkku tekee juhla-asusta myös varsin käytännöllisen.

– Tämä mekko ei takuulla hajoa tai rypisty. Ei haittaa, vaikka joku astuisi helmalleni illan aikana.

Mai tietää, mistä puhuu. Hänet on nimittäin jo vuonna 2018 nähty Linnan juhlissa farkkukankaasta valmistetussa puvussa. Tuolloinenkin luomus oli Paulan käsialaa, kuten myös Main vuoden 2019 Kansallismuseon julkisivussa olleesta banderollista valmistettu Linnan juhlien asu.

Tärkeintä on kuitenkin se, mitä mekko viestittää

Ei ole sattumaa, että Main kaikki mekot itsenäisyyspäivän vastaanotolla ovat olleet Paulan käsialaa. Vaikka Mai pitää tämän vuoden mekon mukavuudesta ja ulkonäöstä, tärkeintä mekossa Maille ovat kuitenkin sen edustamat arvot: ekologisuus ja kestävyys.

– Ykkösjuttu Linnan juhlien asussani on se, että koen sen heijastelevan omia arvojani. Halusin tänäkin vuonna nimenomaan kierrätyspuvun, jonka avulla voin viestiä sitä, etten halua osallistua ylikulutukseen.

Mai Kivelä

Puvun materiaalina on vantaalaiskirppikseltä löytyneitä farkkuhousuja.

Mai vastustaa pikamuotia, ja hänen tavoitteenaan on edistää tekstiiliteollisuuden muutosta aidosti vastuulliseksi alaksi.

Puvun materiaalit on hankittu Punaisen Ristin Kontista Vantaalta. Kontin tuotto käytetään SPR:n työn tukemiseen.

Koska pukuun käytettiin vanhaa materiaalia eikä mekkoa valmistettu uusista kankaista, säästyi Main mukaan lähes 100 000 litraa makeaa vettä. Tämä vastaa hänen mukaansa keskimäärin yhden ihmisen koko eliniän aikana tarvitsemaa juomavesimäärää.

Asua on muokattu messumaineen jälkeen

I love me -messujen jälkeen asuun on tehty pienet hihat. Farkku on varsin raskas materiaali – runsaampi yläosa sai mekon painon jakautumaan tasaisemmin, mikä teki mekosta entistä mukavamman päällä.

– Mekko on yhdessä osassa päälle heitettävä ja päällä todella mukava, Mai kehuu.

Puvun yläosaan valiittiin asteen tummempi farkku. Mekon hihansuista pilkottaa hieman kirkkaanpunaista kangasta, joka sekin on lisätty mekkoon yläosan muokkauksen yhteydessä. Tämä materiaali on niin ikään uusiotuotettua farkkua, johon on painettu käsin kuviointia.

Videolta näet mekon vanhassa ilmeessään I love me -messuilla.

Mekkoa täydentämään Mai pukee itsenäisyyspäivänä jo kaksi kertaa hänen jaloissaan Linnan juhlissa olleet mustat, maltillisen korkoiset ja ”äärimmäisen mukavat” korkokengät. Koska mekossa on taskut, ei Mai kaipaa asuunsa laukkua.

Lookin viimeistelee kultaseppämestari Eero Hintsasen kierrätetystä hopeasta valmistettu uniikkikaulakoru.

Kultaseppämestari Eero Hintsasen uniikkikaulakoru

Main lookin viimeistelee kultaseppämestari Eero Hintsasen uniikkikaulakoru.

Linnaan Main on tarkoitus saapua pitkäaikaisen kumppaninsa, 5- ja 11-vuotiaiden lastensa isän kanssa.

– Itsenäisyyden merkitys on konkretisoitunut tänä vuonna. Se ei ole vain yleviä sanoja, vaan todella konkreettinen asia tämän vuoden Euroopassa. Varmasti monella ajatukset ovat Ukrainassa, Mai pohtii tulevan itsenäisyyspäivän tunnelmia.

X