Lifestyle

Paola Suhonen – Kaikki lähtee 
tarinasta

Teksti: Anna.fi

Paola Suhosen vaatemerkki Ivana Helsinki täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Mallistojen suunnittelussa ovat aina olleet keskeisellä sijalla tarina ja tunnelma.


Paola on muuttanut takaisin Suomeen ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen.

Moda-lehden nimen mainitseminen saa hymyn Paolan kasvoille, ja hän haluaa heti palata vuoteen 1999.

– Olin silloin Modassa duunissa, minulla oli oma palsta nimeltään Moda Pop. Opiskelin toista vuotta Taideteollisessa korkeakoulussa ja olin edellisenä vuonna perustanut opettajan kannustuksesta oman vaatemerkin Ivana Finlandian.

Modan vuosikirjan selailu paljastaa, että Paolan ensimmäinen vaate kyseisellä palstalla oli huppari ja pussihame. Tekstissä hän painotti, että huippumuodikkaassa asukokokonaisuudessa on tärkeintä malli ja muoto, puhdaslinjaista tyyliä unohtamatta. Neljä vuotta myöhemmin hän suunnitteli lehdellemme neuleen ja kertoi silloin, että hänen tyylissään on aina ripaus retroa, slaavilaista melankoliaa ja puhdaslinjaista skandinaavista muotokieltä. Se on rento katutyyli, ei sliipatun huoliteltu vaan jotenkin rosoinen.

Omanlainen tyyli

Ivana Helsingin visuaalisuus perustuu pitkälti edellä mainittuihin ajatuksiin myös tänä päivänä.

– Omaa sielunmaisemaani ja estetiikkaani on 70-luku, joka on kulkenut mukanani kaikki nämä vuodet. Joissain malleissa se näkyy pohjavireenä, joissain väriripauksena, joissain vahvemmin.

Vahvat, suurikokoiset printtikuosit tulivat mukaan vuoden 2001 mallistoon ja ovat pysyneet siitä asti tunnistettavana elementtinä Paolan suunnittelussa.

Kansainvälisesti tunnettu

Ivana Helsinki on ainoa suomalainen vaatemerkki, joka on hyväksytty sekä New Yorkin että Pariisin muotiviikkojen viralliseen näytöskalenteriin. Omia liikkeitä on Helsingissä ja New Yorkissa, lisäksi jälleenmyyjiä on noin 20 maassa. Ivana Helsingin boheemin sofistikoitunut, persoonallinen tyyli on saanut paljon huomiota myös kansainvälisessä mediassa.

– Seuraan muotimaailmaa, mutta se ei vaikuta mitenkään orjallisesti inspiraatiooni. Vaatteistani tulee tietyllä tavalla taideteoksia, joille olen maalannut tarinan. Jokainen suunnittelemani vaate pitää pystyä laittamaan bodiumille, ja sen pitää näyttää hyvältä.

Neulomishimo yllättää

Neulominen on ollut aina tärkeää Paolalle ja hänen jokaisessa mallistossaan on aina mukana pieni neulemallisto.

– Käsityöt ovat edelleen intohimoni, vaikka itselle neulominen on jäänyt vähemmälle ajan puutteen vuoksi. Edellisen pipoprojektini aloitin jo muutama kuukausi sitten, ja se on edelleen kesken. Nautin, kun voin suunnitella malliston neuleita struktuurista asti ja luoda neuleelle mallin ja muodon. Pidän kaikenlaisesta käsillä tekemisestä ja olen aina mukana leikkaamassa ja liimaamassa myös näyttelyitä ja messuja.

Työkaluna visio

Paolan luomisvimma ei rajoitu vain vaate-suunnitteluun. Hän on opiskellut viime vuodet elokuva-alaa New Yorkissa ja Los Angelesissa. Pysyykö vaatesuunnittelu kuitenkin ykkösenä jatkossa?

– Olen suunnittelija ja se menee kaikkien alojen läpi. Materiaali voi olla vaate, elokuva tai vaikka keramiikka. Oma visioni on vahvin työkaluni, materiaalit vain vaihtuvat. Vaate on näistä itselleni kaikkein läheisin, ja olen tehnyt sitä pisimpään. Tosin mallistoni ovat olleet alusta alkaen tarinallisia, ja niissä on ollut lyhytelokuvamainen ote. Mielestäni eri maailmat vain täydentävät toisiaan, ja minusta on kiva tehdä välillä leffoja. Fashion-filmeissäni vaatteet ovat pääosassa, ja lyhytelokuvissakin vaatteilla on tärkeä rooli, mutta ne eivät mene koskaan tarinan edelle.

Paola on saanut opinnot ulkomailla päätökseen ja muuttanut takaisin Suomeen.

– Asuin Yhdysvalloissa viisi vuotta, vaikka alun perin suunnittelin vuotta. Nyt on aika palata takaisin juurille.

Ivana Helsinki
Ivana Helsinki Boutique

Teksti: Sirpa Jäkkö
Kuvat: Jorma Marstio

Moda 4/2013

X