Punainen väri häissä voi olla merkityksellinen valinta – tai sitten ei. Nainen tanssii juhlissa punainen mekko päällään.
Punainen väri häissä voi olla merkityksellinen valinta – tai sitten ei.
Muoti

Saako häissä pukeutua punaiseen? Väriin liittyy kiusallinen uskomus sulhasesta

Punainen väri on vaarallinen valinta häihin ja voi tietää kiusallisia katseita – näin ainakin välillä huhutaan. Kysyimme pukeutumisneuvojalta, mikä on totuus asiassa.
Teksti: Kia Toivanen Kuvat: iStock

Punainen väri häissä voi olla valinta, joka herättää kyseenalaista huomiota. Punaista vaivaa erikoinen uskomus, joka liittyy häävieraiden pukeutumiseen:

Jos nainen pukeutuu häissä punaiseen, tarkoittaa se sitä, että hän on maannut sulhasen kanssa.

Lausahdus huvittaa, mutta samalla mietityttää: saako häissä pukeutua punaiseen leninkiin vai kannattaisiko se jättää kaappiin odottamaan muita juhlia?

Yksi seikka on tärkeämpi kuin asun väri

Pukeutumisneuvonnan opettaja, ompelijamestari Katja Anttila tunnistaa uskomuksen ja pitää sitä hauskana.

– Punaista on voitu pitää entisaikoina rahvaanomaisena ja pröystäilevänä värinä. Olisiko uskomus voinut syntyä jostakin tosielämän tapahtumasta hääjuhlissa? Anttila pohtii.

Kovin yleinen väri punainen ei hääpukeutumisessa tosiaan ole, on Anttila kuitenkin huomannut.

– Häitä pidetään usein kesäisin, jolloin käytetyt värit ovat useimmiten hieman taitettuja: pinkkiä, vaalenpunaista ja puuteriroosaa näkee paljon.

Saako häissä pukeutua punaiseen?

Moni häävieras miettii, saako häissä pukeutua punaiseen tai esimerkiksi valkoiseen väriin.

Itse uskomukseen Anttila kertoo kuitenkin törmänneensä vasta viime vuosien aikana vapaa-ajallaan, ei koskaan ammattinsa parissa.

– Pukeutumisoppaista ei löydy mainintaa punaisesta väristä tässä yhteydessä. Enemmänkin hääpukeutumisessa puhutaan yleisesti siitä, että vaatteiden kanssa ei kannata yliampua, vaan antaa morsiamen loistaa hääpäivänään.

Lue myös: Häät tulossa – vieras, muista nämä säännöt

Anttila on opastanut asiakkaita pukeutumisen saralla työssään jo useita kymmeniä vuosia. Hän ei kuitenkaan muista tilannetta, jossa asiakkaan kanssa olisi jouduttu pohtimaan punaisen sopivuutta hääjuhliin.

– En ole ikinä sanonut asiakkaalle, ettei punaiseen voisi pukeutua.

– Sanoisin, että ennemminkin juhla-asun paljastavuus kuin värivalinnat tekevät asusta tilanteeseen sopivan tai sopimattoman.

Saako häissä pukeutua punaiseen? Tai jopa mustaan?

Anttila kertoo, että on itse pukeutunut punaiseen monissa juhlissa – myös häissä.

– Ystäväpiirissäni on kuitenkin rouvia, jotka eivät halua laittaa päälleen räväkän punaista. Tarkka syy on kuitenkin piilossa.

Myöskään mustan ja valkoisen värin pukemista häihin Anttila ei liikaa varoisi.

– Mustalla värillä on ollut häissä vähän synkkä leima – mutta toisaalta musta on myös juhlaväri, ja paljon riippuu asun leikkauksesta ja tyylistä, Anttila muotoilee.

– Valkoistakin voi hyvin laittaa häihin esimerkiksi jakkuna. Pääasia on, että kunnioitaa juhlaa ja hääparia, hän toteaa.

– Häissä voi mielestäni käyttää kaikkia värejä. Etenkin punainen on kaunis, hehkuva väri, joka sopii mielestäni hääjuhliin mainiosti.

Lue myös: Miten pukeutua yo-juhlissa tai häissä? Näin vältät juhlapukeutumisen yleisimmät mokat

X