Muoti

Muotitoimittaja Oili Urmaksen vaatekaappi on täynnä laadukkaita merkkivaatteita, mutta mikään niistä ei ole maksanut yli 50 euroa: ”Ostan uutena vain alusvaatteet ja uimapuvut”

Second hand -vaatekaupan juuri perustanut muotitoimittaja Oili Urmas on vaatehamsteri, joka vaatettaa itsensä lisäksi niin ystävät kuin työkaveritkin.
Teksti: Riikka Väänänen Kuvat: Sampo Korhonen

Millainen on oma tyylisi?

– Yhdistän vaatteita mielelläni niin, että niissä on yhtenäinen värimaailma. Sokkipinkki ei ole minulle liian räikeä väri

– Yhdistän vaatteita mielelläni niin, että niissä on yhtenäinen värimaailma. Sokkipinkki ei ole minulle liian räikeä väri

On helpompi sanoa, millainen tyylini ei ole. Rento ja urheilullinen ei kuvaa minua lainkaan. Collegehousut ja fleecetakki kuuluvat mielestäni ainoastaan mökille. Pidän vahvoista väreistä, eikä vaatekaapistani löydy beigeä.

Pukeudun tilanteen ja fiiliksen mukaan. Jos olen kaupungilla ja kannan vaatekasseja, päälläni on kašmirneule tai silkkipaita ja farkut. Kun tarvitsen lisää itsevarmuutta, puen ylleni linjakkaan bleiserin. Jos kaipaan piristystä arkeen, valitsen kauniin mekon.

Toisinaan tykkään myös liioitella. Olen mieluummin yli- kuin alipukeutunut. Kerran puolisoni käännytti minut vaihtamaan vaatteet ennen koulun kevätjuhlaa. Hänen mielestään olin liian juhlava, kun päälläni oli 1940-luvun pitkä musta mekko. Leikkipuistossa minulta on kysytty, olenko menossa bileisiin, kun päälläni on ollut paljettipaita.

Lue lisää: Kirpputorit ovat oikeita aarreaittoja – ota talteen lista parhaista nettikirpputoreista

Mikä on sinusta tyylikästä?

Itsevarmuus. Pukeutuminen voi herättää hyvin erilaisia mielipiteitä, mutta se ei haittaa, jos itse kantaa vaatteensa ylpeänä – se jos mikä on tyylikästä.

Miten työsi second hand -liikkeen pitäjänä vaikuttaa ­pukeutumiseesi?

Koen, että olen oma käyntikorttini, sillä työskentelen stylistinä ja second hand -kaupan pitäjänä. Sen vuoksi pukeutumisellani on normaalia suurempi merkitys.

Haluaisin aina etukäteen miettiä, mitä puen seuraavana päivänä, mutta valitettavasti lapsiperheen äidin ja uranaisen aika ei aina riitä siihen. Jos pukeudun kahtena päivänä peräkkäin samoihin vaatteisiin, se tarkoittaa, että minulla on ollut todella kiireistä töissä.

Mitä et pukisi päällesi?

Minulla ei ole yhtään hupparia eikä haalaria, ne eivät sovi minulle. Keinokuituja siedän vain alusvaatteissa ja uimapuvuissa.

Mistä ostat vaatteesi?

– Tara Jarmonin villakangastakki maksoi 50 euroa ja on yksi viime vuosien kalleimmista hankinnoistani. Leopardikuosinen mekko on silkkiä.

– Tara Jarmonin villakangastakki maksoi 50 euroa ja on yksi viime vuosien kalleimmista hankinnoistani. Leopardikuosinen mekko on silkkiä.

Olen viimeiset parikymmentä vuotta hankkinut vaatteeni kirpputoreilta. Ainoastaan alusvaatteet ja uimapuvut ostan uutena, sillä oikeiden kokojen löytäminen kirpputoreilta on hankalaa. Käytettyihin vaatteisiin pukeutuminen ei ole ollut minulle koskaan ongelma. Olen nuorin viidestä sisaruksesta ja jo lapsena sain muiden vanhat vaatteet ja kengät.

Silmäni on harjaantunut niin, että harvoin edes sovitan vaatteita. Minua voisi kutsua vaatehamsteriksi, sillä ostan paljon sellaisiakin vaatteita, jotka eivät ole minun kokoani tai tyyliäni. En vain voi jättää ihania vaatteita lojumaan rekeille ja laatikoihin. Olen vaatettanut löytämilläni vaatteilla siskoni, anoppini ja ystäviäni. Lopulta vaatteiden keräily johti siihen, että perustin second hand -liikkeen.

Mihin satsaat?

Oili perusti second hand -liikkeen, koska hänen varastoihin oli kertynyt hurja määrä vaatteita– Pidän vanhoista nahkatakeista; mitä isommat kaulukset sen parempi. Farkuissa pitää olla joko todella leveät tai aivan kapeat lahkeet.

Oili perusti second hand -liikkeen, koska hänen varastoihin oli kertynyt hurja määrä vaatteita. – Pidän vanhoista nahkatakeista; mitä isommat kaulukset sen parempi. Farkuissa pitää olla joko todella leveät tai aivan kapeat lahkeet.

Vaatteeni ovat lähes poikkeuksetta valmistettu luonnonmateriaaleista, kuten silkistä, villasta, puuvillasta, pellavasta ja nahasta. Laadukkaitakin vaatteita on mahdollista saada edullisesti. Jos vaate maksaa yli 50 euroa, silloin mietin tarkkaan, tarvitsenko sitä tai onko vaate itsessään niin upea, että se kannattaa ostaa. Viime vuosina kalleimmat ostokseni ovat olleet Jukka Rintalan Marimekolle suunnittelema silkkijakku ja Tara Jarmonin villakangastakki.

Millaisia asusteita käytät?

– Mauri Koposen suunnittelema silkkimekko 1960-luvulta on vaatekaappini helmi. Kävin aikoinaan ahkerasti kotikulmani kirpputorilla ja tein sieltä hienoja löytöjä, sillä töölöläisrouvien vanhat vaatteet päätyivät sinne.

– Mauri Koposen suunnittelema silkkimekko 1960-luvulta on vaatekaappini helmi. Kävin aikoinaan ahkerasti kotikulmani kirpputorilla ja tein sieltä hienoja löytöjä, sillä töölöläisrouvien vanhat vaatteet päätyivät sinne.

Asusteiden suhteen tunnen piston omassatunnossani. Minulla on paljon hattuja, joita käytän vain huonoina hiuspäivinä. Kun lapseni olivat pieniä, he roikkuivat minussa kiinni, ja sen vuoksi korujen käyttäminen jäi.

En käytä kovin korkeita korkoja ja myös laukkujen suhteen olen auttamattoman arkinen. Kassiin pitää mahtua lompakko, puhelin sekä kirja.

Mistä saat ideoita tyyliisi?

Katselen huokaillen vanhoja 1950- ja 1960-lukujen elokuvia. Niissä naisnäyttelijöillä on ihania jakkupukuja ja juhlamekkoja. Esimerkiksi Marilyn Monroen tyyli Piukat paikat -elokuvassa on aivan huikea. Olisin varmasti viihtynyt mainiosti 50-luvulla seurapiirirouvana. Seuraan myös naistenlehtien muotijuttuja.

X