Muoti

Shoppaatko vaatteita netistä? Näin vältät hutiostokset – stylisti neuvoo 4 hyödyllistä vinkkiä

Nettikaupoista on helppo shoppailla vaatteita, mutta myös hutiostokset ovat tavallisia. Kiinnittämällä huomiota muutamaan asiaan teet todennäköisemmin parempia ostoksia ja vältät turhat palautukset. Stylisti Sohvi Nyman antoi vinkit nettivaateostoksille.

Teksti:
Outi Pippuri
Kuvat:
Istock

Tavarat kannattaa tilata netistä aina harkiten.

Nettikaupoista on helppo shoppailla vaatteita, mutta myös hutiostokset ovat tavallisia. Kiinnittämällä huomiota muutamaan asiaan teet todennäköisemmin parempia ostoksia ja vältät turhat palautukset. Stylisti Sohvi Nyman antoi vinkit nettivaateostoksille.

Yhä useampi meistä ostaa vaatteita nettikaupasta. Nettishoppailun houkutteleva puoli on sen helppous: kotisohvalta käsin ostoskoriin klikatut vaatteet saapuvat näppärästi läheiseen postipisteeseen ja vaatteita saa sovittaa kaikessa rauhassa kotona. Myös palautus on vaivatonta ja usein kuluttajalle maksutonta. Ekologisen ja eettisesti kestävän kulutuksen näkökulmasta tämä aiheuttaa myös ongelmia.

– Olen jutellut verkkokaupan brändien edustajien kanssa, ja ilmeni, että verkkokaupan keskimääräinen palautusprosentti on 63 prosenttia, kertoo stylisti Sohvi Nyman.

Hän onkin huolissaan kulutuskuplasta, jonka lisääntynyt nettishoppailu on synnyttänyt.

– Kuluttaja kuvittelee, että vaatteiden palautus on maksutonta. Mutta harva oikeasti ymmärtää, mitä tapahtuu, kun tilaa vaatteita ja sitten palauttaa ne. Ensinnäkin pakettien kuljettaminen edestakaisin kuormittaa jo itsessään ympäristöä. Lisäksi suuri osa palautetuista vaatteista päätyy suoraan kaatopaikalle tai poltettavaksi. Jos sovitettuun vaatteeseen esimerkiksi on tarttunut parfyymin tuoksua, hikeä tai pienikin tahra, sitä ei voi enää myydä.

Nyman huomauttaa, että oman lisänsä ongelmaan tuo se, että valtaosa vaatteista on valmistettu keinokuiduista.

– Esimerkiksi polyesteri on käytännössä öljystä valmistettua muovia. Joten jos tilaat polyesterista valmistetun vaatteen ja palautat sen, se on lähestulkoon sama kuin pukeutuisit ensin muovipussiin ja heittäisit sen sitten roskiin.

Vastuullinen kuluttaja siis käyttää harkintaa myös nettiostoksilla ja tilaa ainoastaan sellaista, jota aidosti pyrkii myös käyttämään.

Lue myös: Haaveiletko sinäkin pukeutuvasi laadukkaisiin ja ajattomiin vaatteisiin, mutta ne tuntuvat liian kalliilta? Selvitimme, mistä kotimaisen neuleen hinta koostuu

Kuinka nettikaupoissa välttyy parhaiten hutiostoksilta? Stylisti Sohvi Nyman antaa vinkit.

1. Osta ainoastaan vartalotyypillesi sopivia vaatteita

Ensinnäkin tärkeintä olisi tunnistaa oma vartalotyyppinsä.

Mikäli omaa esimerkiksi kurvikkaan lantion ja kapeamman vyötärön, voi olla aivan varma siitä, että suoraan leikattu housumalli ei istu kauniisti päälle, Nyman sanoo.

– Kun olet ostamassa vaatetta nettikaupasta, tutustu huolellisesti vaatteesta otettuun valokuvaan, josta näkee vaatteen leikkauksen. Jos vartalosi on suora, suoraan leikatut vaatteet toimivat sinulla hyvin. Mikäli taas vartalosi on kurvikkaampi, myös vaatteen leikkauksessa täytyy olla kurveja. Tämä sääntö toimii niin ylä- kuin alaosissakin, Nyman sanoo.

Varmimmin nettiostoksilla välttyy hutiostoksilta silloin, kun ostaa entuudestaan itselle tuttuja merkkejä, joiden leikkaukset ja kokomerkinnät on havainnut itselle sopiviksi.

– Esimerkiksi itse en mahdu ollenkaan Zaran vaatteisiin. Niiden mitoitukset ja leikkaukset ovat minun vartalolleni väärän mallisia. Mutta Nansolla vaatekokoni sen sijaan on M.

2. Tarkista tuotteen materiaali

Laadukas ja kestävä vaate on valmistettu laadukkaista ja kestävistä materiaaleista. Myös hinta kertoo jotain tuotteen laadusta.

– Jos farkut maksavat 6 euroa, kangas ei yksinkertaisesti voi olla laadukasta eikä vaatetta ole valmistettu vastuullisesti, Nyman muistuttaa.

Lue myös: Tunnetko jo nämä suomalaiset vaatemerkit? Listasimme 10 brändiä, jotka pyrkivät toimimaan eettisesti

Hän neuvoo tarkastamaan joka kerta tuotetiedoista, mistä materiaaleista tuote on oikeasti valmistettu.

– Olen esimerkiksi nähnyt suuressa nettikaupassa myytävän villakangastakkia, joka olikin todellisuudessa valmistettu kokonaan keinokuiduista. Oikea villakangastakki sisältää vähintään 75 prosenttia villaa. Keinokuituiset takit eivät lämmitä. Ne ainoastaan nyppyyntyvät nopeasti ja ovat usein myös sähköisiä.

Nymanin mielestä pääosin akryylistä ja polyesteristä valmistettuja vaatteita ei kannata edes ostaa.

– Niillä ei tee oikein mitään. Ne ovat päällä epämiellyttäviä ja menevät nopeasti ikävän näköisiksi.

Poikkeuksena Nyman näkee vastuullisten brändien kierrätyspolyesterin, joka voi olla hyvä valinta.

3. Zoomaa väriä

Valo vaikuttaa merkittävästi siihen, minkä väriseltä vaate valokuvassa näyttää. Siksi nettikaupasta ostettu tuote saattaakin tuottaa yllätyksen.

Nettikaupasta ostettu vaate saattaa näyttää eriväriseltä luonnonvalossa kuin valokuvassa.

Jotta väristä saa mahdollisimman hyvän käsityksen, kannattaa kuvaa suurentaa mahdollisimman paljon ja verrata väriä vaikka johonkin kotoa löytyvään vaatteeseen. Se voi auttaa hahmottamaan, taittaako kuvassa oleva vaate esimerkiksi kylmään vai lämpimään.

4. Älä lankea ale-ansaan

– Osta ainoastaan sellaisia vaatteita, joita oikeasti tarvitset. Mitään ei kannata ostaa ainoastaan sen takia, että sen saa edullisesti, Nyman sanoo.

Hänen mukaansa monen vaatekaappiin päätyy väreiltään, kooltaan ja leikkauksiltaan huonosti istuvia vaatteita vain siksi, että ne ovat olleet hyvässä tarjouksessa. Useimmiten nämä vaatteet valitettavasti jäävät myös käyttämättä.

Nyman sanoo, että ”hyviin tarjouksiin” kannattaa suhtautua kriittisesti. Ale-merkinnät saattavat olla harhaanjohtavia. Ensinnäkin hinnoittelussa voidaan kikkailla niin, että alennukset vaikuttavat suuremmilta kuin ne oikeasti ovat. Ja ale-tuotteiden materiaalit voivat olla huonoja.

– Silloin on tehnyt hyvän ale-löydön, kun löytää tarvitsemansa tuotteen, jonka olisi ollut valmis ostamaan myös alkuperäisellä hinnalla, Nyman sanoo.

Lue myös: Säästä rahaa ja aikaa alennusmyynneissä – 6 hyödyllistä vinkkiä aleostoksille

X