Muoti

Tältä näyttää silmälasimuoti 2023: erikoisia muotoja, korumaisia yksityiskohtia – ja yksi väri ylitse muiden!

Silmälasimuoti vuonna 2023 on täysin erilaista kuin takavuosina, jolloin kerralla jyräsi vain yksi ainoa trendi. Nyt on muotitietoisella, mistä valita. Listasimme kuumimmat kehystrendit.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Silmälasimuoti 2023 ilottelee muodoilla.

Silmälasimuoti vuonna 2023 on täysin erilaista kuin takavuosina, jolloin kerralla jyräsi vain yksi ainoa trendi. Nyt on muotitietoisella, mistä valita. Listasimme kuumimmat kehystrendit.

Jos silmälasimuoti 2023 täytyisi tiivistää yhteen avainsanaan, se olisi ehdottomasti monipuolisuus. Kun takavuosina trendien perässä kulkevalla oli lähestulkoon vain yksi tie valittavana, nyt valinnanvaraa on trenditietoiselle runsaasti.

– 90-luvulla kaikilla piti olla matalat kehykset ja muutama vuosi sitten pyöreät pokat, mutta nyt on todella paljon vaihtoehtoja. Se tekee tämän hetken silmälasimuodista hyvin mielenkiintoista, vahvistaa johtava tyylin ja muodin asiantuntija Tuulia Alanen-Brandt Synsamilta.

Silmälasimuoti 2023: korostunut tarve yksilöllisyyteen näkyy

Miksi trendejä on nyt niin paljon?

Alanen-Brandt arvelee, että monipuolisuus heijastelee korostunutta tarvetta yksilöllisyyteen, joka näkyy yhteiskunnassa yleisemminkin.

– Silmälaseissakin halutaan näyttää omalta itseltä ja löytää malli, jossa viihtyy.

Toisaalta silmälasit ovat yhä vahvemmin asuste, jolla halutaan ilmaista itseä ja persoonallisuutta.

Yhä useampi silmälasien käyttäjä ei myöskään tyydy pelkästään yhteen lookiin. Laseja hankitaan useammat erityyliset elämän eri tilanteisiin ja rooleihin.

– Yhdet boheemit kehykset, toiset vaikka korostetun naiselliset, kolmannet ehkäpä rokimmat, Alanen-Brandt kuvaa.

Nämä ovat silmälasimuodin 2023 vallitsevat 5 trendiä

1. Materiaaliyhdistelmät

Jo jonkin aikaa kehystrendeissä vallalla ollut materiaaliyhdistelmien suosio jatkuu. Muovia ja metallia yhdistetään kehyksissä nyt kiinnostavalla, uudella ja rajoja rikkovalla tavalla. Yllättävät kontrastit ja sommitelmat valloittavat, ja vain suunnittelijoiden mielikuvitus on niille rajana.

– Kehysaukko saattaa olla muovinen, mutta nenänkohta ja aisat metallia. Tai sitten metallikehyksessä on vaikkapa muovirengas tai muu muovinen yksityiskohta tuomassa kontrastia, Alanen-Brandt mainitsee.

2. Silmälasimuoti 2023 on suurta ja näyttävää

Silmälasimuoti suosii tänä vuonna suurta ja näyttävää. Erityisesti isot, jopa ylisuuret ja 70-lukua henkivät metallikehykset ovat tällä hetkellä kuuminta hottia. Suuri koko yhdistyy kuitenkin keveyteen materiaalivalintojen avulla: metallikehys voi olla hyvin ohut ja muovi läpikuultavaa, jolloin yleisilme säilyy raikkaana ja ilmavana.

Silmälasimuoti 2023.
Jopa ylisuuret ja 70-lukua henkivät metallikehykset ovat tällä hetkellä kuuminta hottia.

Mutta onko vaarana, että valitsee omille kasvoilleen mittasuhteiltaan liian suuret pokat?

– Oversize  eli ylisuuri kokoluokka ei mene esteettisiin mittasuhteisiin – sen ei kuulukaan mennä. Kunhan istuvuus on hyvä ja lasit ovat miellyttävä käyttää, ei koolle ole esteettisiä rajoja, Alanen-Brandt vastaa.

3. ”Kummalliset” muodot

Pyöreä muoto oli pitkään ehdoton valtatrendi, mutta viime vuosina tilanne on monipuolistunut. Tänä vuonna muotojen runsaus jatkuu.

Alanen-Brandtin mukaan myös pyöreä kehys on edelleen trendikäs, mutta kehyksiin on tullut enemmän kantikkuutta. Kantikkuus on tällä hetkellä hieman trendikkäämpää kuin pyöreys.

– Tänä päivänä silmälaseissa näkee jopa kummallisia, klassisuutta rikkovia muotoja, kuten pyöreä yläreuna yhdistettynä kantikkaaseen alareunaan.

Kuten ylisuurien lasien myöskään näiden muotoilun rajoja rikkovien kehysten ei kuulukaan istua klassisiin esteettisiin vaatimuksiin, vaan niiden tarkoitus on olla ”rumankauniita”.

– Näyttää coolilta vaikka on vähän outo, Alanen-Brandt tiivistää.

Lue myös: Silmälasimuoti on aika retro! Tältä näyttävät uudet ohuet kehykset ja paksummat, vahvat muodot

 

4. Yksityiskohdat

Jos pitää pienistä yksityiskohdista laseissa, niitä on nyt tarjolla. Silmälasimuoti oli pitkään korutonta, mutta nyt trendi on muuttunut runsaampaan suuntaan. Laseista löytyy nyt logoja, koristeita ja yksityiskohtia, kuten signeerauksia ja muovirenkaita.

Korumaisuutta kehyksistä löytyy myös esimerkiksi kristallisten lasien kautta, joissa on aisojen sisällä ohut koristeellinen kullan- tai hopeanvärinen metallirunko.

5. Silmälasimuoti 2023 vannoo värien nimeen: ruskea ylitse muiden

Värimaailmassakin silmälasimuoti ilottelee moninaisuudellaan. Erityisesti metallikehyksissä kulta ja hopea ovat tehneet tilaa myös muille väreille, joilla saadaan kehykseen lisää persoonallisuutta. Myös muovikehyksissä ja jopa linsseissä nähdään värikkyyttä.

Yksi väri on kuitenkin tällä hetkellä ylitse muiden: ruskea, joka on syrjäyttänyt perinteisen kehysten luottovärin eli mustan. Ruskeaa nähdään kehyksissä sen kaikissa sävyissä tummanruskeasta mahonkiin ja karamelliin.

+ Silmälasinauhat tekevät paluun!

Kaikki jotka tuskailevat lukulasiensa kadottamisen kanssa, pitänevät tästä trendistä: silmälasinauhat ovat taas täällä. Nämä kätevät nauhat paitsi estävät silmälaseja katoamasta, ovat nykyään kauniita katsella ja muistuttavat jopa koruja. Tarjolla on helminauhamaisia, silkistä punottuja ja jättisuuria muoviketjuja – muun muassa. Yhdessä näyttävien silmälasien kanssa asu ei välttämättä muuta korua kaipaakaan.

Lähteenä käytetty haastattelun lisäksi: Näe ry: Miltä näytämme vuonna 2023?

Lue myös Kotilieden artikkeli: Tee itse silmälasikotelo, jossa kakkulasi pysyvät hyvässä tallessa – helpolla ohjeella onnistut

X