Moderni suffragetti pukeutuu valkoiseen.
Moderni suffragetti pukeutuu valkoiseen.
Muoti

Amerikkalaisnaiset ottavat nyt kantaa pukeutumalla suffragettivalkoiseen – tämä on merkitys värin taustalla

Amerikkalaisnaiset Kamala Harrisista Jennifer Lopeziin ovat alkaneet käyttää tietyissä tilanteissa kokovalkoista asua. Yhdysvalloissa valkoisella värillä on poliittinen merkitys. Naiset ilmaisevat sillä nyt sukupuolten välistä tasa-arvoa.
Teksti: Tyyne Pennanen Kuvat: iStock

Kun Kamala Harris piti voitonpuheensa marraskuussa Wilmingtonissa Delawaressa, hän oli pukeutunut valkoiseen housupukuun. Mediassa värin merkitystä kommentoitiin heti: Yhdysvaltojen tuore varapresidentti oli pukeutunut kuin suffragetti valkoiseen asuun.

Lue myös: Lasikattojen murtaja Kamala Harris – nämä 6 asiaa jokaisen pitäisi tietää Yhdysvaltain varapresidentistä

Suffragetit ajoivat naisten oikeuksia

Suffragetit olivat varhaisia feministejä, jotka vaikuttivat sekä Isossa-Britanniassa että Yhdysvalloissa 1900-luvun alkupuolella. He pukeutuivat valkoisiin asuihin. Valkoinen symboloi heille puhtautta. Valkoinen oli tärkeä väri myös amerikkalaiselle National Woman’s Partylle. Puolue ajoi naisten oikeuksia 1900-luvun alkupuoliskolla, mutta on sittemmin marginalisoitunut pieneksi poliittiseksi järjestöksi.

Nykyisin erityisesti naispuoliset demokraattipuolueen jäsenet pukeutuvat valkoiseen, kun he haluavat ilmaista sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Hillary Clinton on kuin moderni suffragetti

Suffragettivalkoisesta tuli uudestaan kantaa ottava väri, kun presidenttiehdokkaaksi valittu Hillary Clinton piti puheensa demokraattien puoluekokouksessa vuonna 2016. Hänen housupukunsa oli valkoinen.

”Moderni suffragetti Ralph Laurenissaan”, julisti Usa Today.

Valkoinen asu oli Hillary Clintonin valinta myös silloin, kun hän kohtasi Donald Trumpin viimeisessä televisioidussa vaaliväittelyssä sekä päivänä, jolloin Trump vihittiin presidentiksi.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Hillary Clinton (@hillaryclinton) jakama julkaisu


Muut demokraattinaiset seurasivat perässä. Maaliskuussa 2017 demokraattiedustaja Lois Frankel kannusti kollegoitaan pukeutumaan kongressiin suffragettivalkoiseen. Se olisi mielenilmaisu Trumpin naisten oikeuksia purkavaa politiikkaa vastaan.

Trump vastusti muun muassa aborttia. Lisäksi hän oli ehtinyt jo tulla tunnetuksi naisia väheksyvänä presidenttinä, jonka mielestä oli ok puhua naisista halveksuvaan sävyyn. Halveksunta liittyi nimenomaan sukupuoleen.

Demokraattinaisten valkoiset asut saivat toden teolla huomiota helmikuussa 2019, jolloin presidentti Donald Trump piti kansakunnan tilaa koskevan puheensa kongressissa. Puheella on tapana avata poliittinen vuosi Yhdysvalloissa.

Demokraattipuolueen edustaja Alexandria Ocasio-Cortez samana päivänä, kun Donald Trump piti kansakunnan tilaa koskevan puheensa kongressille helmikuussa 2019.

Pukukoodin oli lanseerannut Twitterissä jälleen edustaja Lois Frankel. The New York Timesin mukaan hän kehotti demokraattikollegoitaan pukeutumaan kongressissa valkoisiin: ”Kunniottakaamme heitä, jotka olivat ennen meitä & lähettäkäämme viesti, että emme luovu oikeuksista, joiden puolesta olemme niin kovasti taistelleet.”

Valkoinen oli myös demokraattipuolueen edustaja Alexandria Ocasio-Cortezin valinta kongressiin Trumpin puhepäivänä. Hänkin oli pukeutunut kuin moderni suffragetti.

”Vuonna 2019 tulee sata vuotta naisten äänioikeudesta, ja silti on vielä niin paljon, minkä puolesta meidän on taisteltava”, hän sanoi Interview-lehden mukaan CNN:lle.

Demokraattinaisia vuonna 2019. Keskellä edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi.

Demokraattinaiset pukeutuivat suffragettivalkoiseen myös vuonna 2020, jolloin Trump piti viimeisen kansakunnan tilaa koskevan puheensa kongressissa.

Valkoinen on innostanut myös tavallisia naisia

Jennifer Lopez esiintyi Joe Bidenin virkaanastujaisissa Washingtonissa tammikuussa. Supertähti oli pukeutunut suffragettivalkoiseen.

Myös tavalliset naiset ovat tarttuneet uuteen pukukoodiin. Valkoinen oli väri, jonka jotkut naiset valitsivat asuunsa jo vaalipäivänä vuonna 2016, kun he lähtivät äänestämään Hillary Clintonia. Kamala Harrisin voiton jälkeen moni nainen on pukeutunut valkoiseen juhlistaakseen tasa-arvoa ja naisten voittokulkua. Jotkut naiset pukeutuivat valkoiseen virkaanastujaispäivänä ja julkaisivat kuvia Instagramissa.

Virkaanastujaispäivän valkoinen asu.

Kamala Harrisin voitto sai tämänkin naisen valitsemaan ylleen suffragettivalkoista.

Nainen menossa äänestämään Hillary Clintonia vuonna 2016 presidentinvaaleissa.

Moderni suffragetti Kamala Harrisin virkaanastujaispäivän kunniaksi valkoisissa.

X