TREStoresta löytyy kaikki tarvittava hammastahnasta sohvaan.
Muoti

Suomen 10 parasta shoppailukohdetta – muotiputiikit, joihin kannattaa matkata kauempaakin

Valitsimme kymmenen hurmaavaa muotiputiikkia eri puolilta Suomea. Sen lisäksi lukijat paljastivat omat suosikkikauppansa. Niihin kannattaa matkata kauempaakin.
Teksti: Oili Urmas Kuvat: Kuvat Sara Pihlaja, Suvi Elo/Otavamedia ja liikkeet

Merkkejä maailmalta

paras shoppailukohde my o my

My O My -putiikin valikoimissa on naisten ja miesten muodin lisäksi hauskoja sisustustavaroita ja asusteita.

Stella McCartney, Kenzo, Acne Studio… Helsinkiläisen My O Myn rekeissä roikkuu vaatteita muotimaailman huipulta.

– Vaatteiden täytyy sopia skandinaaviseen, melko pelkistettyyn makuun, My O Myn toimitusjohtaja Pauliina Louhiluoto kertoo.

Vaatteiden lisäksi liikkeessä myydään asusteita ja pieniä sisustustavaroita. My O My muutti viime kuussa uuteen liiketilaan Aleksanterinkadulla. Aiemmin naisille ja miehille oli omat putiikkinsa, nyt naisten ja miesten mallistot saatiin saman katon alle. Putiikin sisustuksessa on käytetty rohkeasti värejä.

– Halusimme luoda liikkeeseen iloisen ja lupsakan tunnelman. Pyrimme siihen, että My O My on kuin nähtävyys, johon on helppo tulla katselemaan ja kiertelemään.

My O My, Aleksanterinkatu 11, Helsinki, myomy.fi

Second hand ja pop-up yhdessä

Paras shoppailukohde Relove

Relove myy kierrätettyjä vaatteita. Kahvilassa tarjoillaan luomu- ja lähiruokaa.

Relove on second hand -vaatekauppa, pop-up-myymälä ja kahvila samassa tilassa.

Second hand -puolella on myynnissä kierrätettyjä vaatteita. Relovessa on mahdollista bongata julkkiksien vaatteita: esimerkiksi uutisankkuri Maija Lehmusvirran, meikkaaja Suvi Tiilikaisen ja monen muun tiedetään myyneen siellä vaatteitaan. Rekeiltä voi löytää muun muassa Bossin, Marimekon, Andiatan ja muiden tunnettujen merkkien vaatteita. Myös miehet ovat löytäneet Reloven niin ostajina kuin myyjinäkin.

Pop-up-osastolla on tarjolla muun muassa verkkokauppojen ja käsityöläisten tuotteita. Pop-upin tuotteet vaihtuvat yleensä kuukauden välein.

Tällä hetkellä Helsingissä on kaksi liikettä. Töölön Relove on toiminut kaksi vuotta, ja Viiskulman putiikki avattiin keväällä.

– Pyrimme siihen, että myyntiin tulee vain hyväkuntoisia vaatteita. Viiskulmassa on enemmän eksklusiivisia tuotteita kuin Töölössä, Reloven omistaja Noora Hautakangas kertoo.

Relove, Töölö, Sandelsinkatu 6 ja Viiskulma, Pursimiehenkatu 7, Helsinki, relove.fi

Suomalaisen muodin rummuttaja

Paras shoppailukohde Onemanband

Aleksiinan lehtikorut ovat akryyliä. Pauliina Pajunen on suunnitellut korut.

Onemanband-putiikin ideana on tuoda suomalaista muotia tutuksi ja saataville. Kivijalka- ja verkkokaupoissa myydään muun muassa Anna Ruohosen, Samujin, Camilla Mikaman ja Katri Niskasen vaatteita.

– Kaikissa kaupungeissa on ketjuliikkeet, mutta paikallisten suunnittelijoiden tuotteita ei välttämättä löydy. Liikkeessämme myydään Suomessa suunniteltuja ja Suomessa tai muualla Euroopassa valmistettuja vaatteita. Haluamme, että tuotteet ovat mahdollisimman läheltä, kertoo Pauliina Pajunen, joka kuuluu omistajiin.

Onemanband on perheyritys. Putiikin nimen keksi Pauliinan isä Arto Pajunen.

– Olemme kuin yhden miehen bändi, joka rummuttaa suomalaisen muodin puolesta.

Onemanband, Hatanpään valtatie 6, Tampere jaYliopistonkatu 24, Turku, omb.fi

Terveisiä Amerikasta

Cotton on näyteikkuna amerikkalaiseen muotiin.

Kun astuu sisään Cottonin liikkeeseen Tampereella, tuntuu siltä, kuin olisi matkustanut toiselle mantereelle. Amerikkalaiset huippumuotimerkit Michael Kors, Marc Jacobs ja Tory Burch ovat näyttävästi esillä.

–Putiikin edellinen omistaja asui jonkin aikaa Yhdysvalloissa ja tutustui siellä amerikkalaismerkkeihin, Cottonin omistaja Julia Jaskari kertoo.

Kivijalkaliikkeen rinnalle Julia on avaamassa nettikauppaa lähiaikoina. Cottonilla on myös postituspalvelu Tampereen ulkopuolella asuville asiakkaille.

Cotton, Koskikatu 7, Tampere

Zapato tunnetaan kengistä

paras shoppailukohde Zapato

Zapatosta löytyy persoonallisia kenkiä ja vaatteita.

Salossa sijaitseva Zapato myy naisten kenkiä ja vaatteita. Liike tunnetaan parhaiten yksilöllisistä jalkineista, joiden perässä tiedetään matkustettavan Saloon shoppailemaan.

–Osa kengistä on vain meille tehtyjä. Valitsimme itse mallit ja niihin värit. Sellaisia kenkiä saattaa olla myynnissä vain kymmenen paria, kertoo Kristiina Nyberg, joka on yksi Zapaton omistajista.

Kristiinan äiti Ulla Matsson perusti Zapaton vuonna 1989. Kymmenen vuotta sitten valikoimaa laajennettiin myös vaatteisiin.

Zapato, Turuntie 3, Salo

Iloinen sekatavarakauppa

Paras shoppailukohde Dots

Dotsin valikoimissa on pohjoismaisia vaatemerkkejä ja koruja.

Dots-lifestyle-liikkeet sijaitsevat Helsingissä ja Turussa. Muodin lisäksi valikoimiin kuuluu esimerkiksi sisustustuotteita, kosmetiikkaa ja herkkuja.

– Valitsemme myyntiin tuotteita, joita ilman emme itse haluaisi elää, kertoo Tiina Helminen, toinen Dotsin perustajista.

Dotsissa myydään skandinaavisia vaatemerkkejä, kuten Second Female, Mos Mosh ja Gustav.

– Pyrimme valitsemaan brändejä, joiden tuotteet ovat mahdollisimman ekologisia, kuten Ecoalf, jonka tuotteet valmistetaan merestä nostetusta muovista, Tiina Helminen sanoo.

Dots, Fredrikinkatu 34, Helsinki ja Linnankatu 9–11, Turku, dots.fi

300 merkkiä samassa kaupassa

Paras shoppailukohde TREStore

TREn tiloissa on myös Jouni Toivasen lounaskahvila, jossa tarjoillaan muun muassa kuhnuritoukkasuklaata.

TREStoren valikoimissa Helsingin ydinkeskustassa on sisustustuotteita, kalusteita, kosmetiikkaa, lastentuotteita, lasitaidetta, muotia sekä iso valikoima koruja.

Kaupasta löytyy kaikki tarvittava hammastahnasta sohvaan. Valikoimissa on 300 brändiä, joista 95 prosenttia on suomalaisia. Tunnettujen kotimaisten merkkien kuten Samujin, R/H:n, Arelan, hálon ja Uhanan lisäksi liikkeeseen etsitään koko ajan uusia kiinnostavia suunnittelijoita. Kaupassa esitellään viikoittain uusia brändejä.

– Valitsemme merkkejä, jotka vastaavat arvojamme. Niitä ovat läpinäkyvyys, kauneus, hyvä suunnittelu, laatu ja vastuullisuus, TREn päätoimittaja Salli Raeste kertoo.

TREStore, Mikonkatu 6 ja TRE Summer Shop, Aleksanterinkatu 22, Helsinki. Uniikkeihin tuotteisiin keskittyvän TRE Salon toimii ennakkovarauksella, Aleksanterinkatu 44, Helsinki, worldoftre.com

Pohjoismaiden suurin hattukauppa

paras shoppailukohde Hattu ja hansikas

Hattu ja hansikas myy päähineitä lippalakeista juhlahattuihin.

Turkulaisesta Hattu ja hansikas -liikkeestä löytyy valtava määrä erilaisia hattumalleja. Se onkin Pohjoismaiden suurin hattukauppa. Kaupassa on tilaa 350 neliötä.

– Meillä on omia malleja noin tuhat kappaletta. Malleja pitää olla iso valikoima, jotta jokaiselle asiakkaalle löytyy juuri hänen päähänsä sopiva malli. Lisäksi vuodessa on neljä sesonkia vuodenaikojen mukaan, omistaja Pertti Salmela kertoo.

Pertti Salmela tekee itse osan hatuista. Omien mallien lisäksi myynnissä on muiden valmistajien hattuja. Ainoastaan tohtorinhatut puuttuvat valikoimista. Liikkeellä on pitkä historia, se perustettiin jo vuonna 1956.

Hattu ja hansikas, Yliopistonkatu 14, Turku

Kevyttoppatakkeja ja neuleita saa kesälläkin

paras shoppailukohde Casale

Casalessa on rentoja vaatteita, jotka sopivat myös töihin.

Kun Elina Lundström päätti perustaa oman vaateliikkeen Ouluun, hän tiesi heti, että siellä myydään kevyttoppatakkeja ympäri vuoden.

– Suomen kesät ovat mitä ovat. Etsin itse aikoinani kevyttoppista kesällä enkä löytänyt sitä mistään. Silloin päätin, että omassa vaatekaupassani myydään niitä aina, pääkaupunkiseudulta pohjoiseen muuttanut entinen muotitoimittaja sanoo.

Casalen valikoimissa on myös kašmir- ja villamohairneuleita vuodenajasta riippumatta. Muuten mallisto elää koko ajan.

Casale, Pakkahuoneenkatu 10, Oulu

Savonlinnan suosikki

Paras shoppailukohde Puki

Kauppias Jaana Kinnusella on vuosien kokemus suomalaisten vaatemausta.

Muotitalo Puki viettää tänä vuonna 25-vuotisjuhliaan ja on tuttu monelle Savonlinnan oopperajuhlilla käyvälle. Liikkeessä on myynnissä yli 40 vaatemerkkiä.

– Valikoimme suomalaiseen makuun sopivia merkkejä, Muotitalo Pukin kauppias Jaana Kinnunen kertoo.

Myynnissä on myös pieni valikoima asusteita, muun muassa laukkuja, kenkiä ja koruja. Liike tarjoaa lisäksi pukeutumispalvelua ja korjausompelua.

Puki, Olavinkatu 56, Savonlinna, www.muotitalo.fi

X