Anne-Mari Pahkala: hääpuku, häämuoti
Millaisia hääasuja modernit hääparit haluavat?
Muoti

Tältä näyttää moderni morsian – designer Anne-Mari Pahkala suunnittelee hääasuja, jotka muuttavat näkemyksesi morsiuspuvuista

Muotisuunnittelija Anne-Mari Pahkala on tehnyt uuden aluevaltauksen: hän suunnittelee nyt rajoja rikkovia hääpukuja. – Haluan tarjota uusia ja uniikkeja vaihtoehtoja, Anne-Mari sanoo.
Teksti: Katri Koskinen Kuvat: Sara Lehtomaa

Se, mitä hääpuvut ovat ennen viestineet, saavat ajan ja yhteiskunnan muuttuessa uusia sävyjä. Koska rakkauksia ja ihmisiä on moninaisia, miksi niin ei olisi myös hääpukujen osalta, muun muassa Linnan juhlat -asuistaan tunnettu designer Anne-Mari Pahkala kertoo pohtineensa.

– Haluan työlläni päivittää häämuotia ja näkemystä rakkaudesta nykyaikaan sekä samalla tuoda esille rakkauden ja parisuhteiden moninaisuutta, Anne-Mari sanoo.

Se kolmas -kampanja naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja niistä kertovat Linnan juhla -asut saivat Anne-Marin pohtimaan rakkautta syvällisemmin: sen moniulotteisia puolia, erilaisia parisuhteita ja niiden muotoja sekä yhteiskunnan normeja.

– Oikeaan rakkauteen kuuluu toisen ihmisen arvostaminen ja kunnioittavasti kohteleminen.

– Hääpuvuissa on kautta pukuhistorian ollut samanlaisia piirteitä – mutta me kaikki olemme yksilöitä. Tämän päivän hääasuna voikin mielestäni toimia joko perinteisempi häämekko tai samanarvoisesti housuasu.

Anne-Mari Pahkala: hääpuku, häämuoti

Anne-Mari Pahkalan suunnittelema housuasu sopii modernille morsiamelle. – Usein asuista toivotaan minimalistisia. Aikamme hengessä ja ilmastokysymysten vallitessa, hääasulle toivotaan jatkokäyttöä vielä hääpäivän jälkeenkin, Anne-Mari kertoo.

Anne-Mari haluaa tehdä hääasuja, joissa on moderni ote ja poikkeava näkökulma häämuodin valtavirtaan.

– Minua lähestyvät usein asiakkaat, jotka unelmoivat hääasusta, jollaista ei kaupoista löydä. Haluan tarjota uusia ja uniikkeja vaihtoehtoja.

Anne-Mari Pahkala on suunnitellut esimerkiksi räätälöidyt puvut kahdelle naisparille, joista toinen haluaa pukeutua perinteiseen miestenpukuun.

– Naispari oli käännytetty Helsingissä useasta eri räätälinliikkeestä sillä perusteella, etteivät he valmista pukuja muille kuin miehille, Anne-Mari kertoo.

– Miesten vaatteisiin keskittyvä räätälintyö on haastavaa ja teknisesti hyvin erilaista kuin perinteinen naisten asujen valmistaminen. Kanssani työskentelee vaatturintaidot hallitsevat ompelijamestarit. Meidän tiimillemme on kunnia-asia kyetä tarjoamaan asiakkaillemme ajan hengessä olevia, opituista normeista poikkeavia mahdollisuuksia.

Modernia häämuotia – Anne-Mari Pahkalan suunnittelemia hääasuja

Silkkipaidan muotoja

Anne-Mari Pahkala: hääpuku, häämuoti

– Kaikki asut ovat silkkiä, Anne-Mari Pahkala kertoo Wedding fashion -asuistaan.

Anne-Mari Pahkala: hääpuku, häämuoti

– Tässä hääasussa yhdistyy ilmava ja leikkisiä silkkipaidan muotoilu perinteisempiin puvunhousuihin, Anne-Mari kertoo.

Anne-Mari Pahkala: hääpuku, häämuoti

Hääasuun voi oman maun mukaan pukea kengät joko koroilla tai ilman.

Höyhenen kevyt housupuku

Anne-Mari Pahkala: hääpuku, häämuoti

Ilmavissa silkkiasuissa on helppoa juhlia suurta rakkauden juhlaa, Anne-Mari kuvailee.

Anne-Mari Pahkala: hääpuku, häämuoti

Anne-Mari Pahkala ja Vuoden kultaseppä 2019 Eero Hintsanen ovat suunnitelleet yhdessä vihkikorumalliston. Koruissa yhdistyy intohimo valtavirrasta poikkeavaan ja yksilölliseen muotoiluun.

Anne-Mari Pahkala: hääpuku, häämuoti

Silkkinen housuasu on rento ja kevyt. Yksilölliset yksityiskohdat on muotoiltu käsin. – Hääasu tuntuu höyhenen kevyeltä yllä, Anne-Mari kuvailee.

Minimalistista kauneutta

Anne-Mari Pahkala: hääpuku, häämuoti

Yhä useampi morsian toivoo minimalistista ja veistoksellista asua.

Kuvat: Sara Lehtomaa | Suunnittelija: Anne-Mari Pahkala & Eero Hintsanen | Meikki: Meliina Savela | Hiukset: Sirkku Lampiniemi | Malli: Tutta Tomberg / Brand | Kankaat: Eurokangas | Kengät: Kaarina K Boutique

X