Muoti

Tätä vaatetta Farmi-ohjelmasta tuttu Michael Ntima ei osta kirpparilta: ”Niiden myynti pitäisi kieltää”

Michael Ntimalle koti on laboratorio, jossa hän kokeilee erilaisia vaateyhdistelmiä. Yhdestä tyyliseikasta hän ei tingi.

Teksti:
Sampo Korhonen
Kuvat:
Oili Urmas

Michael Ntima tykkää yhdistellä vaatteita omaperäisellä tavalla.

Michael Ntimalle koti on laboratorio, jossa hän kokeilee erilaisia vaateyhdistelmiä. Yhdestä tyyliseikasta hän ei tingi.

Kuinka tyylisi on muuttunut vuosien myötä, Michael Ntima?

Se on jalostunut. Silmäni on harjaantunut löytämään minua puhuttelevia vaatteita. Olen viime aikoina innostunut menneiden sukupolvien pukeutumisesta. En kopioi heitä suoraan, vaan käytän vanhoja vaatteita omalla tavallani.

Michael Ntima yhdistää vaatteita usein yllättävillä tavoilla. Marimekon huivi sopii yhteen vintagetakin ja kauluspaidan kanssa.
Michael Ntima yhdistää vaatteita usein yllättävillä tavoilla. Marimekon huivi sopii yhteen vintagetakin ja kauluspaidan kanssa. © Sampo Korhonen

Tykkään myös revitellä ja yhdistellä vaatteita jopa hassusti. Aiemmin hankin vain sinisiä ja mustia farkkuja, mutta nyt vihreät housut ovat alkaneet kiehtoa minua.

Miten työsi vaikuttaa pukeutumiseesi?

Kun työskentelin vaatealalla, saatoin pukeutua hyvin vapaasti. Nykyään olen toimistohommissa ja asuni ovat muodollisempia, mutta silti rentoja. Käytän töissä väljiä alaosia, joihin yhdistän mukavan, kokonaisuuteen sopivan yläosan.

Lenkkareita on kertynyt monta paria.
Lenkkareita on kertynyt monta paria. © Sampo Korhonen

Persoonani saa näkyä myös työpukeutumisessani, en halua kadottaa sitä.

Mikä on sinusta tyylikästä?

Ihminen luo tyylin, ei vaate. Minusta jokaisen pitäisi pukeutua vain itseään, ei muita varten. Vaatteissa on oltava mukava olla.

Michael Ntima on hankkimia vanhoja kelloja Suomesta että Japanista
Vanhoja kelloja Michael Ntima on hankkinut sekä Suomesta että Japanista. © Sampo Korhonen

Tyylikäs henkilö ei piittaa muiden mielipiteistä vaan nauttii olostaan joka askeleella. Kun kohtaan tällaisen henkilön kadulla, kehun häntä.

Mistä ostat vaatteesi?

Ostan vaatteeni usein second hand- ja vintageliikkeistä. Kierrän niitä sekä Suomessa että ulkomailla. Ostan sellaisia vaatteita, joita ei tule kadulla muiden päällä vastaan.

Bomber-takki on löytö berliiniläisestä vintageliikkeestä.
Bomber-takki on löytö berliiniläisestä vintageliikkeestä. © Sampo Korhonen

Alusvaatteet ja osan kengistä hankin kuitenkin uusina. Alusvaatteiden myynti kirppareilla pitäisi kieltää, hyi saakeli!

Lue myös Kotiliesi.fi: Tässä ovat Suomen parhaat kirpputorit – intohimoiset kirppistelijät paljastavat suosikkinsa, joista yksi on todellinen helmi

Mihin satsaat vaateostoksilla?

Housujen pitää istua just eikä melkein. Siitä en tingi.

Dolce & Gabbanan aurinkolasit ovat peräisin Michaelin äidiltä.
Dolce & Gabbanan aurinkolasit ovat peräisin Michaelin äidiltä. © Sampo Korhonen

Olen haalinut itselleni pellava- ja denim-vaatteita, joita käytän kesällä. Talveksi hankin merinovillasta valmistettuja neuleita, etenkin 1980-luvun paksuja kuvioituja neuleita. Ostan vähän, mutta laadukkaista materiaaleista tehtyjä vaatteita.

Mihin vaatteeseen tai asuun et enää pukeutuisi?

Olen avoin kaikille tyyleille ja väreille. Ainoastaan pillifarkkuja en enää käytä.

Pappa-tyyliin kuuluvat neuleliivi, farkkusortsit ja Niken lenkkarit. – Vain luovuus on rajana vaatteiden yhdistelemisessä, Michael sanoo.
Pappa-tyyliin kuuluvat neuleliivi, farkkusortsit ja Niken lenkkarit. – Vain luovuus on rajana vaatteiden yhdistelemisessä, Michael sanoo. © Sampo Korhonen

Mikä on paras vaatemuistosi?

Kun olin ystäväni häissä Turkissa, minulla oli ylläni puku, joka istui täydellisesti. Paikallinen vaatturi muokkasi Suomesta hankkimani puvun alle puolessa tunnissa, vaikka minä epäilin, että voiko se olla mahdollista.

– Mokkatakki on isäni vanha. Yhdistän ulkoiluliiviin ja -housuihin kauluspaidan ja kravatin. Kengät ovat Fiskarsin ja Camperin yhteistyömallistosta.
– Mokkatakki on isäni vanha. Yhdistän ulkoiluliiviin ja -housuihin kauluspaidan ja kravatin. Kengät ovat Fiskarsin ja Camperin yhteistyömallistosta. © Sampo Korhonen

Kerran taas pyysin isääni antamaan minulle hänen mokkatakkinsa, jota hän ei ollut käyttänyt enää aikoihin. Hän lahjoitti sen minulle. Kyseiseen takkiin liittyy paljon muistoja lapsuudestani. Ehkä myös tyttäreni käyttää sitä vielä joskus.

Lue myös: Supertyylikäs Elna, 47, välttää aamujen asupulmat – neuvoo näppärän kikan

Mikä on ollut kallein vaatehankintasi?

En tee päätöksiä merkin mukaan, vaatteen hienous ei riipu hinnasta.

Dieselin farkut ovat vanhat, takki on American Eaglen. – Käytän paljon lippiksiä, ne tuovat maustetta asuun.
Dieselin farkut ovat vanhat, takki on American Eaglen. – Käytän paljon lippiksiä, ne tuovat maustetta asuun. © Sampo Korhonen

Kierrätätkö vaatteitasi, Michael Ntima?

Minulla on kaapit pullollaan, mutta panen vaatteita myös nopeasti eteenpäin. Annan niitä sisaruksilleni ja ystävilleni. Toisinaan myyn vaatteitani kirpputorilla ja lahjoitan osan myös vaatekeräyksiin.

Bambupuuta olevat silmälasikehykset on valmistettu vanhasta skeittilaudasta. Michael hankki kehykset Kanadasta.
Bambupuuta olevat silmälasikehykset on valmistettu vanhasta skeittilaudasta. Michael hankki kehykset Kanadasta. © Sampo Korhonen

Kun kukaan ei näe, pukeudun…

kotihiiren vaatteisiin eli mahdollisimman mukavasti. Vaatteissa voi olla vaikka reikiä, mutta se ei haittaa minua.

Tällainen on sohvaperunan kotiasu: Marimekon raitapaita, merimiestyylinen neule, samettihousut ja pörrötohvelit.
Tällainen on sohvaperunan kotiasu: Marimekon raitapaita, merimiestyylinen neule, samettihousut ja pörrötohvelit. © Sampo Korhonen

Olen kouluttautunut kemiantekniikan prosessinhoitajaksi. Ehkä siitä johtuen kotini on minulle myös laboratorio, jossa voin kokeilla kaikenlaisia vaateyhdistelmiä.

Bvlgarin Wood Essence on Mic­haelin luottotuoksu. – Se on mielestäni vivahteikas ja luonnonläheinen.
Bvlgarin Wood Essence on Mic­haelin luottotuoksu. – Se on mielestäni vivahteikas ja luonnonläheinen. © Sampo Korhonen

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 24/2024.


X