Muoti

Tukholman katumuoti rantautuu kohta meillekin – tältä aurinkolasimuoti näyttää naapurissa

Tukholmassa pukeudutaan lenkkareihin ja urheilusukkiin. Katukuvassa näkyy myös ruotsalaisten rakkaus tummiin sävyihin ja minimalistiseen tyyliin.

Teksti:
Liisa Kokko
Kuvat:
Marica Rosengård

Tukholmassa pukeudutaan lenkkareihin ja urheilusukkiin. Katukuvassa näkyy myös ruotsalaisten rakkaus tummiin sävyihin ja minimalistiseen tyyliin.

Vintagen perässä

Urheiluosaston myyjä Joel Qwiberg ja Frank-koira

”Ammattini näkyy pukeutumisessani; yhdistän urheilumerkkejä ruotsalaisiin brändeihin. Luksusmerkeistä suosikkini on Balenciaga. Urheilumerkeistä lemppareitani ovat muun muassa Satisfy Running ja Running is Dead. Koska tyylini on ihan tietynlainen, käytän paljon aikaa vintagelöytöjen etsimiseen. Beyond Retro -liike ja Tradera ovat hyväksi havaittuja.

Inspiraatiota elämäntyyliini ammennan amerikkalaisesta ja kanadalaisesta hiphopista ja R&B-musiikista.”

Vaate on valinta

Kampaaja Eleonor Bergman ja Cindy-koira

”Tyylini vaihtelee minimalistisesta boheemiin. Nykyään mukavuus ratkaisee. Koska pukeudun fiiliksen mukaan, saatan kesken päivän huomata, että valinta on ollut väärä ja käydä kotona vaihtamassa asun. Vaatehankinnoissani kiinnitän huomiota kestävään kehitykseen ja haluan kannattaa merkkejä, joiden takana on nainen. Meidän täytyy tukea toisiamme!

Nahkarotsini on Gaultier x Lindex -yhteistyömallistosta kahdeksan vuoden takaa, silkkikimono Sissel Edelbon, neule Soft Goatin, farkut Leen ja laukku Pariisista.”

Keltaisen aika

Zoe Xuan Qin, markkinointialalla

”Muutin Kiinasta Saksan kautta Tukholmaan neljä vuotta sitten. Inspiroidun skandityylistä, jonka siluetti on reilu ja jossa on mukana hauskuutta. Koluan paljon second hand -liikkeitä. Suosikkejani niistä ovat Stockholms Stadsmission ja Emmaus Stockholm. Parasta on, kun kaaok­sen keskeltä tekee löytöjä.

Kevään kunniaksi olen pukeutunut keltaiseen. Äitini kutoi neuleliivin ainakin 10 vuotta sitten eli se alkaa olla vintagea.”

”Parasta on, kun kaaoksen keskeltä tekee löytöjä.”

Ripaus leikkisyyttä

Emilie-Sophie Lilliesköld, 8. luokkalainen

”Minulla on oma tulkintani Tukholma-tyylistä: mustaa, rentoa ja vähän leikkisää. Käyn kavereitteni kanssa ostoksilla Zarassa, Mangossa ja H&M:ssä. Nappaan inspiraatiota tyyliini muotivaikuttaja Matilda Djerfilta ja tietysti Instagramista ja TikTokista.”

Herrasmiestyyliin

Rebeka Breymans, showroom-päällikkö

”Rakastan miesten vaatteita! Lempipuuhaani onkin tarkkailla vanhoja, tyylikkäitä herrasmiehiä. Klassinen, naisellinen eleganssi puhuttelee myös. Carolyn Bessette Kennedyn maku oli pettämätön. Äitini inspiroi minua suuresti. Vanhoissa valokuvissa hän on pukeutunut isäni kauluspaitoihin ja korkeavyötäröisiin farkkuihin. Hän toteutti lookin rennosti, mutta hurjan naisellisesti.

Suosikkimerkkejäni ovat Arket, Totême ja vintage­nettikauppa Vestiaire Collective.”

Lapsilta lainaten

Elna Nykänen Andersson, lehdistö- ja kulttuurineuvos

”Kaikkia vaatteita ei tarvitse itse omistaa, vaan niitä voi kierrättää perheessä. Ylläni on nyt mieheni Arketista ostettu bleiseri, ja lapsetkin alkavat olla sen kokoisia, että vaatteita voi käyttää ristiin. Pidän puvuista ja iloitsen siitä, että pukupukeutuminen on viime vuosina muuttunut rennommaksi. Tyylini on klassinen ripauksella särmää eli liian kilttiä ja tylsää ei saa olla.

Lontoossa asuvan stylistiystäväni kautta teen vintagehankintoja. Pradan neule ja Chanelin slingback-­kengät ovat löytäneet sitä kautta luokseni.”

Perinteisten pyöreiden ja neliskulmaisten muotojen ohelle nousevat erikoisemmat aurinkolasimallit.

Räppäreiden jalanjäljissä

Maggie Liu, muotialalla

”Kaikki lähtee tasapainosta.

Tyylissäni tärkeintä on rentous ja oman fiiliksen kuunteleminen. Takkini on Han Kjøbenhavn -merkkinen, aurinkolasit Pradan, laukku Balenciagan ja lenkkarit Eightiesin. Näiden lisäksi lempimerkkeihini kuuluu Raf Simons.

Musiikilla on suuri vaikutus elämäntyyliini ja sitä kautta vaatteisiini. Inspiraationi lähteinä toimivat vanhan koulukunnan hiphop-artistit LL Cool J ja Biggie Smalls.”

”Tyylissäni tärkeintä on rentous ja oman fiiliksen kuunteleminen.”

Bleiserit esiin

Johan Fagerudd, näyttelijä

”Olen vähän liiankin kiinnostunut muodista. En heitä vaatteita pois, vaan odotan, milloin jokin tyyli tai leikkaus tulee takaisin. Nyt pitäisi kaivaa taas 1990-luvun bleiserit esille.

Shoppailen kirpputoreilla ja second hand -liikkeissä. Ylläni oleva Hackett Londonin puku on outlet-löytö, jota en olisi voinut ostaa normaaliin hintaan. Hyvälaatuisena, villasta ja kashmirista valmistettuna se on ikuinen. Yhdistän puvun t-paitaan ja lenkkareihin. Jalassani on lempikenkäni, jotka sain Acnella työskentelevältä tyttäreltäni.

Sukupuolirajoja pukeutumisellaan railakkaasti rikkovaa Harry Stylesia on kiinnostavaa seurata.”

Vähemmän ja kestävämpää

Anna Dorrian Werner, lakimies

”Meillä on vain yksi maapallo.

Pyrin vähentämään kulutustani hankkimalla hyvälaatuisia vaatteita, jotka kestävät käytössä pitkään. Ostan niitä paljon myös käytettyinä. Tradera on suosikkini second hand -paikoista.

Vintagen inspiroima tyylini on rento ja värikäs. Lempimerkkini on Rodebjer, jonka bleiseri on nytkin ylläni. Hame on Arketista, neule Carin Westerin, laukku Whyredin ja lenkkarit New Balancen.”

Voimakkaat ja paksut kehykset erottuvat selkeänä trendinä.

Luottovaate kannattelee

Nicole Kvist, insinööri

”Arvostan vaatteissa mukavuutta ja yhdistelyn helppoutta. Työpaikallani on onneksi hyvin vapaa pukeutumiskoodi. Bleiseri on luottovaatteeni, jonka ympärille rakentuu kaikki muu. Rakastan kirkkaita värejä, vaikka suurin osa perusvaatteistani onkin neutraalin sävyisiä.

En juuri seuraa muotia, mutta inspiroidun bloggaaja Petra Tungårdenin jutuista. Suosikkiliikkeitäni ovat Samsøe Samsøe Stureplanilla ja second hand -liike Arkivet Östermalmilla.”

X