Lifestyle

Vaatekaappi kuntoon – Ohjeet toimivan peruspuvuston kokoamiseen

Teksti: Anna.fi

Olen varma, että tiedät tunteen: olet valmistautumassa lähtöön, katsot vaatekaappiisi ja toteat, että mikään sen sisällöstä ei oikein sovi tilaisuuteen. Miten se on mahdollista, vaikka ostan jatkuvasti uusia vaatteita? Matkalle pakkaaminen vasta ahdistaakin, kun etukäteen pitäisi varmistautua, että erilaisiin tilanteisiin löytyy sopivat vaatteet.

Personal shopper Maarit Jantunen auttaa työkseen meitä vaatekaapin edessä sormi suussa seisovia, jotka kuitenkin rakastavat uusien vaatteiden ostamista. Tai vaikkemme aivan rakastaisi, teemme sitä kuitenkin.

Toimiva vaatekaappi

Vaatekaapin perusteellinen inventaario

Maarit Jantunen kehottaa aivan ensimmäiseksi inventoimaan reippain mielin vaatekaapin. Se tapahtuu näin:

 • Laita liian isot tai liian pienet vaatteet suoraan kiertoon. Kun ne vihdoin sopivat päälle, haluamme usein jo aivan muuta.
 • Kirppiskasaan kuuluvat myös vaatteet, joista et pidä, jotka eivät tunnu mukavalta päällä tai eivät istu.
 • Myy kaapista poistamasi vaatteet kirpputorilla tai järjestä ystävien kanssa kierrätysbileet, joihin jokainen tuo vaihdettavaksi vaatteita ja kenkiä, joita ei enää käytä. Yhden romu on toisen aarre.
 • Heitä rikkinäiset tai tahroin pinttyneet vaatteet pois.
 • Säilytä vaatteet, joista saa korjaamalla tai tuunaamalla itselle sopivammat. Tämä on myös eettinen tapa ajatella.
 • Pohdi, millaisia vaatteita kaappisi kaipaa inventaarion jälkeen ollakseen toimiva.

Suunnittele vaatekaapin täydennys

Inventaarion jälkeen on aika koota ostoslista, jonka perusteella vaatekaapin perussisältö täydennetään. Listalle kuuluu:

 • erivärisiä, malliltaan omalle kropalle sopivia housuja, joita voi yhdistellä eri yläosien kanssa. Nuorilla perushousut voivat olla myös farkkuja. Jos tietynlaisia housuja tulee pidettyä usein, niitä kannattaa hankkia useammat, jolloin housut saavat aina päivän käytön jälkeen seuraavan päivän levätä. Silloin niitä ei tarvitse pestä niin usein ja ne kestävät pidempään.
 • t-paitoja ja toppeja, jotka ovat erivärisiä, hihoiltaan eripituisia ja kaula-aukoiltaan erilaisia. Näillä asun ilmettä vaihdetaan helposti ja lisätään muuten yksiväriseen kokonaisuuteen väriä.
 • neuletakkeja, joita yhdistämällä t-paitoihin tai toppeihin ja erilaisiin housuihin saa monia eri yhdistelmiä aikaan.
 • jakku (etenkin musta, valkoinen tai beige), jolla lähes jokainen asu muuttuu virallisemmaksi.
 • hame, jolla saa vaihdettua housuasun ilmettä.
 • pikkumusta, joka toimii sukupäivällisillä, teatterissa ja edustustilaisuuksissa. Kannattaa hankkia mahdollisimman yksinkertainen kotelomekko, jota voi asustaa helposti toisen näköiseksi ja joka ei ole niin erikoinen, että se jäisi mieleen.
Toimiva vaatekaappi

Satsaa usein käytössä oleviin perusvaatteisiin

Jantunen muistuttaa, että perusvaatteisiin kannattaa satsata jo siksi, että niiden ostaminen on usein tylsää. Noin sadalla eurolla saa housut, jotka kestävät käyttöä ja säilyvät hyvännäköisinä pitkään. Niihin vaatteisiin, joita käyttää paljon, kannattaa satsata.

– Jos juhlavaatteita on kaapissa liikaa, on juhlia liian vähän, Jantunen toteaa pilke silmäkulmassa. Yhä useammat naiset käyttävät samoja vaatteita sekä töissä että vapaa-ajalla yhdistelemällä niitä eri tavoin työhön ja vapaa-ajalle.

Jos työhön täytyisi pukeutua formaalimmin, mutta se ei tunnu omalta tyyliltä, kannattaa hankkia erikseen työvaatteet ja pukeutua oman persoonan mukaan vapaa-ajalla.

Ostoksia tehdessä kannattaa siten muistaa seuraavat seikat:

 • Perusvaatteisiin, joita käyttää eniten, kannattaa panostaa.
 • Juhlavaatteisiin on pakko satsata siksi, että juhlavat materiaalit maksavat enemmän.
 • Kotona pidettävistä vaatteista voi tinkiä.
 • Perus-t-paidoissa voi helposti huomata, että vaikka maksaisi reilusti enemmän, laatua ei välttämättä tule lisää: ei ole tehty puuvillaista t-paitaa, joka ei haalistuisi, vaikka se maksaisi kuinka paljon.
 • Paras tapa tinkiä on ostaa laatua. Silloin ei tarvitse ostaa vaatteita niin usein.

Muodin mukana vai ajattomissa vaatteissa?

Trendit vaikuttavat siihen, millaiset vaatteet meistä vaikuttavat hyvännäköisiltä: silmämme vain tottuu johonkin. Ajassa kestävät vaatteet ovat eettistä kuluttamista, mutta nekin vanhenevat. Kymmenisen vuotta sitten musta housu oli selvästi bootcut-mallinen, nykyisin polvesta alaspäin suora ja melko kapea.

Jantunen kehottaa poimimaan trendeistä miellyttävimmät. Trendikkäillä vaatteilla on helppo uudistaa omaa vaatekaappia ja muuttaa perusvaatteiden ilmettä ajan mukaiseksi. Trendikkäämmistä vaatteista ei tosin välttämättä kannata maksaa paljon, koska ne voivat pian näyttää ”vanhoilta”, jolloin niitä ei halua enää käyttää.

Annamme omasta persoonastamme paljon vaatteiden ilmeelle – enemmän kuin vaatteet meille. Värien käyttö, asustaminen sekä tapa yhdistellä vaatteita tai se, suosimmeko hametta vai housua taikka neuletakkia vai jakkua, ovat tapoja erottautua ja tuoda esiin omaa tyyliä ja omaa persoonaa.

Toimiva vaatekaappi

Katse kenkäkaappiin

Kenkiin pätee Jantusen mukaan sama juttu kuin housuihin: lempikenkiä olisi hyvä olla kahdet, jotta päivän käytön jälkeen pari saisi aina levätä ja kuivua. Silloin ne kestävät pidempään.

Erilaisin koroin ja erivärisin kengin asuihin saa helposti ilmettä. Musta suora housu näyttää hyvin erilaiselta yhtäällä ballerinan tai loaferin kanssa ja toisaalla korkokengän kanssa.

Ammattilainen avuksi

Ellei vaatekaapin ryhdistäminen onnistu omin voimin ja tuntuu, ettei tiedä, mitä omasta kaapista oikeastaan puuttuu tai millaiset vaatteet ovat itselle imartelevia ja istuvia, kannattaa ottaa avuksi pukeutumisen ammattilainen. Näin virheostosten määrä vähenee ja aikaa shoppailuun kuluu vähemmän.

Lue lisää: CocoStyle

Anne

X