Nora on kiitollinen psykologista, jolta sai keskusteluapua kuvauksissa ja niiden jälkeen.
Lifestyle

Tosi-tv:stä jäi pitkäksi aikaa musta möykky, kertoo Selviytyvät-kisaaja Nora, 27 – vanhin suomalainen BB-osallistuja Marjatta, 73: ”Hetkiä on vielä nytkin ikävä”

Tosi-tv-ohjelmaan osallistuminen vaatii heittäytymiskykyä ja henkistä kanttia. Mutta mitä se antaa? Eri formaatteihin osallistuneet kertovat, mitä kokemuksesta jäi käteen.
Teksti: Terhi Harper Kuvat: Niclas Mäkelä, Sampo Korhonen, Jukka Alasaari, Lars Johnson, Saku Tiainen, Mtv

Kuka on tuo mies? Kun Nora Rantalainen, 27, toukokuussa 2019 palasi kotiin Selviytyjät -tosi-tv-sarjan kuvauksista vietettyään yli kuukauden Caramoanin saarilla Filippiineillä, lentokentän tuloaulassa odottanut avopuoliso vaikutti täysin vieraalta.

Ja nyt sama mies piteli kädessään sormusta ja esitti kosinnan 2,5 vuoden seurustelun jälkeen. Nora vastasi myöntävästi, vaikka olo kaiken hälinän keskellä tuntuikin epätodelliselta.

Selviydyttyään rankoista kisatehtävistä kuumassa viidakossa Nora ei olisi voinut uskoa, että kotiinpaluun jälkeen pahin koitos olisi vasta edessä päin. Kun kaiken piti olla hyvin, seuraavat viikot tuntuivatkin painajaisunelta.

– Selviytyjissä olin elänyt eristyksissä meidän kilpailijoiden muodostamassa kuplassa. Sen puhkeaminen ja paluu arkeen oli sokki. Makasin kotona sikiöasennossa, itkin ja mietin, että mitä minulle tapahtuu. Kun näin puolisoni, minun teki mieli huutaa ääneen ”Kuka sinä olet, ja miksi olen valinnut sinut miehekseni?”

Nora Rantalainen kilpaili Selviytyjät Suomi -ohjelman neljännellä tuotantokaudella.

Nora Rantalainen kilpaili Selviytyjät Suomi -ohjelman neljännellä tuotantokaudella.

Mustimman ajanjakson pelastusrenkaaksi muodostuivat vertaistuki ja tuotantoyhtiön tarjoama psykologi, joka oli kulkenut kilpailijoiden mukana alusta asti. Psykologin kisan aikana jakamat neuvot parisuhteessa oleville kilpailijoille osoittautuivat kullanarvoisiksi.

– Kuulimme jo kuvausten alussa pelin voivan viedä mukanaan niin vahvasti, että kotiinpaluun jälkeen voi tehdä mieli laittaa koko elämä uusiksi kumppania myöten. Onneksi olin pistänyt vinkit korvan taakse ja älysin alkusokin jälkeen antaa itselleni aikaa ja sallia kaikenlaisten tunteiden tulla ja mennä omaa tahtiaan.

Käännekohta tapahtui juhannusreissulla lossijonossa, kun Selviytyjien päättymisestä oli kulunut kuukausi. Avopuoliso haki läheisyyttä, ja Nora purskahti ensimmäistä kertaa puhumaan ääneen ahdistuksestaan ja oman tilan tarpeestaan.

– Puolisoraukka oli kuin puulla päähän lyöty; ensin olin suostunut kosintaan ja nyt halusinkin etäisyyttä. Aluksi mies suutahti, mutta totesi sitten, että ota niin paljon tilaa kuin haluat.

Omalla avautumisella ja puolison sanoilla oli yllättävä vaikutus.

– Seuraavana aamuna heräsin ja huomasin, että musta möykky oli poissa. Kävelin kallioille ja asetuin auringonpaisteeseen makaamaan. Katselin, kuinka koivunlehdet heiluivat tuulessa, ja yhtäkkiä elämä tuntui taas hyvältä.

Yksi elämän käännekohdista

Vaikka Selviytyjien palkintosumma meni lopulta toiselle kilpailijalle, kisan arvokkainta antia Noralle olivat kuvausten aikana löytyneet uudenlaiset henkiset ja fyysiset voimavarat.

–Yksi elämäni käännekohdista ja todellinen tähtihetki oli Selviytyjien toiseksi viimeinen yksilötehtävä, jossa nousin voittajaksi joukon hänniltä. Viimeinen osuus sujui kuin hurmostilassa.

Arjen tiukoissa tilanteissa Nora palaa vieläkin katsomaan videonpätkää voittohetkestään.

– Silloin saan taas kiinni tunteesta, jonka kisan aikana saatu oivallus synnytti: selviän ja kelpaan juuri tällaisena kuin olen.

Mikkelistä kotoisin oleva Nora selviytyi tavisjoukkueesta koko kisan neljänneksi.

Mikkelistä kotoisin oleva Nora selviytyi tavisjoukkueesta koko kisan neljänneksi.

Selviytyjissä mukanaolo sai Noran pohtimaan myös rajojaan. Kilpailun jälkeen hän lakkasi viettämästä aikaa niiden ihmisten kanssa, jotka olivat määräilleet ja manipuloineet tai kohdelleet häntä kaltoin.

– Lapsuudessani tapahtuneet asiat ovat vaikuttaneet siihen, että olen kokenut oloni hylätyksi ja hakenut hyväksyntää miellyttämällä muita. Ohjelman jälkeen olen avioitunut ja saanut kaksi lasta. Tiedän ja tunnen, että olen ansainnut kaiken sen onnen, jota elämässäni tällä hetkellä on.

Oivalluksesta on ollut apua myös työelämässä.

–Ymmärsin ensimmäistä kertaa työurani aikana viheltää pelin poikki, kun sairastuin työuupumukseen esikoista odottaessani. Lakkasin hoitamasta kolmen ihmisen töitä yhtä aikaa ja asetin oman hyvinvointini etusijalle.

Vaikka ajasta saarella on kulunut jo kaksi vuotta, Nora saa edelleen palautetta ohjelmaan liittyen. Rohkea heittäytyminen ilman rooleja on kannustanut yhteydenottajia uskomaan itseensä: jos tuo nainen tuolla kisassa pystyy, pystyn minäkin.

– Olen lukenut viestejä itku silmässä ja tullut siihen tulokseen, että ehkä minun ei ollut tarkoituskaan lähteä kisaan pelaamaan ja voittamaan. Ehkä tehtäväni olikin kannustaa esimerkilläni muita naisia uskomaan itseensä ja kykyihinsä.

Marjatta Aarnio pääsi Big Brotheriin ensi yrittämällä: ”Omat arvot kestivät testissä”

Keväällä 2020 helsinkiläisen Marjatta Aarnion, 73, silmään osui televisiomainos, jossa Big Brother -taloon haettiin kilpailijoita. Tosi-tv:n ystävälle päätös hakea mukaan syntyi samalta istumalta.

– Ajattelin, että ei himpskatti, eihän minulla ole mitään menetettävää.

Heti ensimmäisellä kerralla tärppäsi, ja Marjatasta tuli Suomen tähän saakka vanhin Big Brother -ohjelmaan osallistunut kilpailija, kun ovet taloon avautuivat vielä saman vuoden syksyllä.

– Olen katsonut ohjelmaa ensimmäisestä kaudesta lähtien. Kaikenlaiset ihmiskokeet ja ihmisten käyttäytyminen ylipäätään ovat kiinnostaneet minua aina.

Marjatan lisäksi Big Brotherin 11. tuotantokaudelle pyrki mukaan yli 6000 hakijaa. Taloon päässeiden kesken vitsailtiinkin, että ohjelmaan on vaikeampi päästä kuin lääketieteelliseen tiedekuntaan.

Hakijoista huolehdittiin tarkasti hakuprosessin aikana. Marjatta piti hyvänä sitä, että jo valmistautumisvaiheessa hakijoiden terveydentilaa ja soveltuvuutta mitattiin lääkärikäynnein, verikokein ja psykologin tapaamisin.

Marjatta voisi kuvitella osallistuvansa tosi-tv-ohjelmaan vastakin, jos sopiva formaatti osuisi kohdalle.

Marjatta voisi kuvitella osallistuvansa tosi-tv-ohjelmaan vastakin, jos sopiva formaatti osuisi kohdalle.

Kun tuotantoyhtiö kutsui Marjatan ensimmäiseen live-haastatteluun, hän joutui laittamaan likoon kaiken heittäytymiskykynsä ja sosiaaliset taitonsa.

– Kamerat kävivät ja valot paistoivat niin kirkkaasti, että silmiä häiki. Luulin, että tarkoitus oli vastailla tuotantoryhmän kysymyksiin, mutta jouduinkin kertomaan omin sanoin itsestäni. Se vaati rohkeutta – mutta nielaisin kaksi kertaa ja ryhdyin puhumaan.

Hakuprosessin kolmas vaihe heitti jälleen eteen uuden haasteen, kun ikäihmisen piti venyä digiloikkaan.

– Saimme tehtäväksi kuvata muutaman minuutin mittaisia videonpätkiä itsestämme. Siihen kuluikin koko pääsiäinen, kun opettelin puhelimella kuvaamisen perusasioita. Samassa yhteydessä ostin elämäni ensimmäisen selfiekepin. Siitä tosin luovuin myöhemmin.

Muiden videot nähtyään­ Marjatta ymmärsi asettaneensa rimansa varsin korkeal­le. Siinä missä nuorempien hakijoiden videoilla kamerat heiluivat ja sloganit raikuivat, Marjatta otti tekemisen tosissaan.

– Ajattelen, että olen tyypillinen sukupolveni edustaja. Puursin ja näin paljon vaivaa sen eteen, että osasin katsoa kameraan oikeasta kulmasta ja asettaa sanani oikein. Se tuntui kuumottavalta, mutta hurjan hauskalta.

Syvällisiä keskusteluita ei tullutkaan

Talossa Marjatta törmäsi sukupolvien väliseen kuiluun. Vaikka hän tiesi ikäeron nuorimpiin kilpailijoihin olevan peräti 50 vuotta, siihen astisessa elämässä ikä oli merkinnyt vain numeroita.

”Löysin itsestäni kosolti kilpailuhenkeä.”

Yhtäkkiä ennakkoluulottoman ja puheliaan eläkeläisen ei ollutkaan helppoa päästä jengiin mukaan.

– Tuntui siltä, että nuoremmat kilpailijat suhtautuivat minuun varoen. Lähestyin porukkaa rohkeasti, mutta ryhmäytyminen oli tapahtunut jo muutamaa viikkoa ennen kuin tulin taloon. Jäin kaipaamaan odottamiani syvällisiä keskusteluita ja rohkeaa mielipiteiden vaihtoa.

Jotain eläkeläinen Big Brotherissa oppikin.

– Löysin itsestäni kosolti kilpailuhenkeä ja heittäydyin jokaiseen tehtävään täysillä. Niitä hetkiä on toisinaan vielä nytkin ikävä.

Marjatta Aarnio on Suomen toistaiseksi vanhin tosi-tv-osallistuja.

Marjatta Aarnio on Suomen toistaiseksi vanhin tosi-tv-osallistuja.

Ohjelma tarjosi myös mahdollisuuden itsetutkiskeluun.

– Huomasin hakeutuvani aina sinne, missä kulloinkin tapahtui. Minusta oli mielenkiintoista tarkkailla sivusta muita kilpailijoita ja talossa syntynyttä draamaa. Ymmärsin myös, että olen vielä enemmän jalat maassa -ihminen kuin olin kuvitellutkaan. Vuosien aikana kirkastuneet arvot, rehellisyys, reiluus ja ennakkoluulottomuus, kestivät testissä.

Marjatta voisi osallistua uudestaankin tosi-tv-ohjelmaan, mikäli sopiva formaatti vain sattuisi kohdalle. Ikäihmisille niitä on kuitenkin vähän, eikä ystäväpiirissä moni eläkeikään ehtinyt edes myönnä katsovansa realitya. Marjatta uskoo, että eniten show’sta saa irti, kun jättää turhat roolit.

– Kokemukseen kannattaa heittäytyä omana itsenään, tuli vastaan mitä tahansa.

X