Työ ja raha

31 pientä ja helppoa tekoa, joilla voit säästää tuhansia euroja vuodessa

Tiesitkö, että auton ilmastointi voi tunnissa kuluttaa bensaa 15 euron edestä? Tai että työpaikan lounaisiin voi tuhraantua 2400 euroa vuodessa? Vuodessa voi säästää ison summan rahaa pieniä muutoksia tekemällä.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Tiesitkö, että auton ilmastointi voi tunnissa kuluttaa bensaa 15 euron edestä? Tai että työpaikan lounaisiin voi tuhraantua 2400 euroa vuodessa? Vuodessa voi säästää ison summan rahaa pieniä muutoksia tekemällä.

Suurin osa haluaa välttää turhaa rahanmenoa ja toivoo, että palkasta jäisi enemmän käteen.

Oli taloudellinen tilanteesi millainen tahansa, voit säästää näillä pienillä arjen teoilla. Kannattaa muistaa, että pienistä yksittäisistä säästöistä voi syntyä yhteenlaskettuna suuri summa!

Kilpailuta sopimukset

Milloin olet viimeksi kilpailuttanut sähkösopimuksesi, puhelin- tai nettiliittymäsi? Useimmat meistä käyttävät puhelinta nyt eri tavalla kuin viisi vuotta sitten, joten liittymä kannattaa päivittää, jos et ole tehnyt sitä vähään aikaan. Operaattoreilla ja sähköyhtiöillä on paljon erilaisia tarjouksia, jotka kestävät yleensä vuoden. Tämän jälkeen sopimuksen voi vaihtaa taas uuteen.

Myös vakuutukset kannattaa pitää ajan tasalla. Vakuutusten vertailussa on hommaa, mutta siinä saattaa lopulta säästää pitkän pennin. Mieti, mitkä kaikki vakuutukset ovat tarpeellisia juuri sinulle. Esimerkiksi jos kuulut ammattiliittoon, voit saada sen kautta matkavakuutuksen, joten älä maksa turhaan toista matkavakuutusta.

Pankkipalveluiden hinnoissakin on eroja. Rahaa menee eri pankkien asiakkaana eri määriä esimerkiksi päivittäisasioinnin, pankki- ja luottokorttien sekä lainojen ja luottojen kuluihin.

Vedä johdot irti seinästä

Vaikka et käyttäisi sähkölaitetta, se syö energiaa myös lepotilassa ja kasvattaa hitaasti sähkölaskuasi. Vedä siis esimerkiksi kahvinkeitin, televisio ja laitteiden latauspiuhat irti seinästä aina, kun et käytä niitä. Turhan energiankulutuksen välttäminen on myös ekologista!

Älä pidä valoja päällä tarpeettomasti ja sammuta esimerkiksi koristevalot, kun lähdet kotoa. Nykyisin valikoimissa on paljon aurinkokennolla toimivia valosarjoja. Niitä ei tarvitse kytkeä pistorasiaan ollenkaan.

Puhtaat laitteet toimivat tehokkaammin, joten pyyhi niistä pölyt säännöllisesti. Sulata jääkaappi ja pakastin tarpeeksi usein, sillä niiden seiniin kertyvä jää kuluttaa myös turhaan energiaa ja kerryttää siten sähkölaskua.

Pyöräily on ilmaista

Nuukailu kannattaa autoilussa. Esimerkiksi tyhjät renkaat ja ilmastointi lisäävät polttoaineen kulutusta, joten tarkista, että auton renkaissa on ilmaa ja mieti, tarvitseeko ilmastointia aina pitää päällä. Ilmastointi kuluttaa polttoainetta 0,5–1 litraa tunnissa, joten se voi maksaa kymmenessä tunnissa 15 euroa.

Autosta kannattaa myös poistaa turhat ja painavat tavarat. Jäisen moottorin käynnistämisen jälkeen auto voi kuluttaa ensimmäisten kilometrien aikana kaksi kertaa enemmän polttoainetta, joten lämmitä autoasi talvella ennen käynnistystä. Auton voi myös laittaa seisontaan osaksi vuotta, jos et tarvitse sitä. Näin voi säästää suuren summan ajoneuvoverossa ja autovakuutuksessa.

Eniten kuitenkin säästät, jos et omista autoa ollenkaan. Julkisen liikenteen käyttö tulee halvemmaksi – mutta pyöräily on täysin ilmaista. Kaupungeissa pyörällä pääsee usein liikkumaan myös nopeammin kuin julkisilla tai omalla autolla. Esimerkiksi Helsingin sisäinen kuukausilippu maksaa noin 50 euroa, eli puolessa vuodessa säästöä kertyy pyöräilemällä huimat 300 euroa.

Tee kauppalista

Älä mene nälkäisenä ruokakauppaan ja tee kauppalista. Jos et ole suunnitellut mitä ostat, sorrut useammin mielihaluihin, jotka tulevat suurissa määrin kalliiksi. Kun olet suunnitelmallinen ruokailujen suhteen, ruoka ei myöskään pilaannu kaapin perukoille eikä sitä tarvitse heittää roskiin.

Kasvikset, erityisesti sesongissa olevat, ovat edullisia ja einekset kalliita. Osta tarjoustuotteita ja isoja pakkauksia, ja pakasta osa. Osta pähkinöiden sijaan siemeniä ja suosi kakkosluokan tomaatteja ja käyriä kurkkuja. Isoissa marketeissa on iltayhdeksän jälkeen paljon tuotteita alennettuun hintaan.

Esimerkiksi taloustuotteissa, kuten vanulapuissa tai leivinpapereissa voi hyvin suosia halvemman merkin versioita. Meikin voi poistaa perusvoiteella, jolloin et tarvitse erikseen meikinpuhdistusainetta. Kosmetiikkatuotteet ovat halvempia marketeissa kuin samat tuotteet tavaratalojen kosmetiikkaosastoilla. Pakkaa ostokset kestokassiin. Viisi 20 senttiä maksavaa muovikassia viikossa tekee vuodessa 52 euroa.

Shoppaile harkiten

Ostoslistan tekeminen toimii myös shoppailussa. Jos tarvitset vain alushousuja, sukkahousut ja ripsivärin, pysy listassasi ollessasi kaupungilla. Älä sorru heräteostoksiin, vaikka ohittamasi ihanat kesämekot huutaisivat nimeäsi. Tee lista myös mielihaluistasi, se auttaa harkitsemaan mitä todella haluat. Odottele jonkin aikaa, palaa listaasi ja mieti, haaveiletko edelleen samoista hankinnoista.

Isoimpiin nettikauppoihin löytyy helposti alennuskoodeja, joten tilatessasi tuotteita verkkokaupoista, tarkista ensin netistä, löytyisikö ostoksiasi varten esimerkiksi koodi, jolla saat ilmaisen toimituksen.

Vaatteiden hyvä ylläpito pidentää niiden käyttöikää. Ratkenneet housut ja pudonneen takin napin voi korjata. Harvoin tarvittavia juhlavaatteita voi vuokrata tai lainata ystävältä. Ystävien kanssa kannattaa muutenkin harrastaa tavaroiden vaihtoa puolin ja toisin. Käytetyt vaatteet ovat yleensä edullisia. Oletko jo kokeillut Facebook-kirpputoreja? Niiltä saattaa löytää design-vaatteita ja asusteita murto-osalla uuden hinnasta.

Ota eväät

Ulkona lounastaminen voi olla mukava piristys työpäivän keskellä ja eväiden väkertäminen tuntua työläältä, mutta lounaisiin saa kulumaan paljon rahaa. Jos ostat joka työpäivä esimerkiksi kymmenen euron aterian, se tekee kuukaudessa 200 euroa. Näin saat vuodessa käytettyä pelkkiin lounaisiin 2400 euroa! Itse tehty ruoka-annos maksaa vähintään puolet vähemmän.

Jos työpaikallasi ei tarjota kahvia, keitä kahvit kotona ja ota matkaan termospullossa. Vain yhden parin euron hintaisen kahvikupillisen ostaminen päivässä tulee maksamaan kuukaudessa 40 euroa.

Moniin muihinkin paikkoihin kannattaa ottaa omat eväät, kuten elokuvateatteriin, juna- ja lentomatkoille. Lentokentälle voit viedä tyhjän vesipullon ja täyttää sen turvatarkastuksen jälkeen vessassa.

Lähteet: Lifehack, Financer, Kuluttajaliitto

Lue myös:

Mihin rahat aina menevät? Näin voit säästää helposti

Näin säästän rahaa – julkkikset kertovat

Näin saat nopeasti rahaa säästöön loman jälkeen – 7 vinkkiä

Näin alat helposti sijoittajaksi – 9 vinkkiä, joiden avulla rikastut

X