Työ ja raha

8 kysymystä, jotka paljastavat, pitäisikö sinun jäädä työhösi vai irtisanoutua

Unelmaduuniin ei kannata jäädä, jos työyhteisö ei toimi. Työstä ei myöskään kannata lähteä hätiköiden ennen kuin olet pyytänyt palkankorotusta ja uusia haasteita. Listasimme kysymykset, jotka auttavat päättämään, lähteäkö vai jäädä?

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Ennen päätöstä irtisanoutua, kannattaa käydä läpi kahdeksan kohdan lista.

Unelmaduuniin ei kannata jäädä, jos työyhteisö ei toimi. Työstä ei myöskään kannata lähteä hätiköiden ennen kuin olet pyytänyt palkankorotusta ja uusia haasteita. Listasimme kysymykset, jotka auttavat päättämään, lähteäkö vai jäädä?

Kannattaako unelmatyössä jatkaa, jos työyhteisö ei toimi tai työ imee kaikki mehut? Lievittääkö uusi työ ikäkriisiä? Ovatko mukavat työkaverit hyvä syy jatkaa, vaikka itse työ ei olisi ilotulitusta?

Päätös irtisanoutumisesta on tehtävä loppupeleissä itse. Ratkaisua voi helpottaa tarkastelemalla kriittisesti työtään, omaa toimintaansa, tukiverkkojaan ja elämäntilannettaan.

Listasimme kysymykset, joihin vastaaminen auttaa hahmottamaan, kannattaako sinun jäädä työhösi vai lähteä:

1. Mikä työssäsi tökkii?

Epämääräinen tyytymättömyydentunne ei ole hyvä syy irtisanoutumiselle. Joskus työ voi tökkiä, koska muussa elämässä on ongelmia. Tällöin olo ei välttämättä kohennu työtä vaihtamalla.

On vaikea suuntautua kiinnostavampiin töihin, ellet tiedä, mihin ole tyytymätön. Ajatusten sanoittaminen puhumalla tai kirjoittamalla selventää tilannetta. Listaa asiat, jotka aiheuttavat ärsytystä tai turhautumista. Onko kyse työhön vai yksityiselämään liittyvistä asioista? Miten haluaisit tilanteen muuttuvan?

2. Voisiko nykyistä työnkuvaasi muuttaa?

Työhön leipiintyminen ei vaadi aina työpaikan vaihtoa. Oletko kysynyt esimiehiltäsi, voisitko saada kiinnostavampia töitä? Selvitä, onko organisaatiossa avoinna muita työpaikkoja tai voisitko päästä työkiertoon.

3. Oletko yrittänyt muuttaa työtäsi mielekkäämmäksi?

Esimiehen ei tarvitse olla ajatustenlukija. Hänen on vaikea antaa sinulle mielekkäämpiä töitä, jos et kerro kaipaavasi vaihtelua.

Jos olet passiivinen ja nuiva, ylennykset ja kiinnostavat projektit annetaan todennäköisesti niille, jotka vaikuttavat kiinnostuneemmilta. Tarkastele omaa toimintaasi kriittisesti. Oletko avoin ja aktiivinen? Oletko yrittänyt muuttaa työnkuvaasi tai neuvotellut palkankorotuksesta?

4. Viihdytkö työyhteisössäsi?

Unelmaduunissa ei kannata roikkua väkisin, jos jokainen päivä on tuskaa. Huono johtaminen, työpaikkakiusaaminen ja negatiivinen ilmapiiri latistavat työnilon.

Jos organisaatiossa on vakavia, pitkään jatkuneita ongelmia, yhden työntekijän ratkaisuyritykset voivat olla turhia. Tällöin työpaikkaan ei kannata jäädä, vaikka palkka olisi hyvä ja työ vastaisi loistavasti koulutustasi.

Jos taas vika on työtehtävissä, mutta työyhteisösi on mahtava, lähtemistä kannattaa harkita kahdesti. Mieti, voisitko saada muutettua työnkuvaasi edes hieman kiinnostavammaksi. Ihanat työkaverit ja mukiinmenevä työ on joskus parempi yhdistelmä kuin unelmatyö uudessa, totuttelua vaativassa organisaatiossa.

5. Antaako työsi energiaa vai imeekö se sitä?

On normaalia, että työ väsyttää. Olo ei kuitenkaan saisi olla jatkuvasti voimaton. Mieti, lataudutko työstä iltaisin ja viikonloppuisin? Stressaatko lomalla? Pelottaako työpaikalle meneminen? Jos työ uhkaa jaksamistasi tai mielenterveyttäsi, siihen ei kannata jäädä.

6. Onko sinulla suunnitelmia ja tukiverkostoa?

Elämää ei kannata käsikirjoittaa liikaa. Realismi vähentää kuitenkin stressiä ja selkiyttää suuntaviivoja. Tyhjän päälle hyppäämisen riskit pitää tiedostaa. Jos irtisanoudut itse, et saa kolmeen kuukauteen työttömyyskorvausta.

Jos tiedossa ei ole uutta työtä, mieti, riittävätkö säästösi elämiseen? Miten perheesi suhtautuu asiaan? Voisitko muuttaa työn perässä, tehdä eri alan tai huonommin palkattua työtä? Oletko valmis luopumaan työpaikan eduista, kuten työterveydestä, palveluseteleistä tai autosta?

7. Onko nyt oikea aika lähteä?

Irtisanoutuminen kannattaa ajoittaa oikein. Jos tiedät, että yritys maksaa myöhemmin hyvät bonukset, voi olla taloudellisesti viisasta odottaa tähän asti, ellei uusi työ ole jo odottamassa.

Ajoitusta kannattaa miettiä myös maineen kannalta. Ellei sinua kiskota toisaalle unelmatöihin, työkaverisi voivat tuntea olonsa petetyksi, jos lähdet kesken kiireellisimmän sesongin tai haastavan projektin.

Uuvuttavassa työssä ei kannata roikkua jaksamisensa kustannuksella. Lähtö kannattaa kuitenkin ajoittaa siten, ettei se lietso konflikteja ja katkeruutta. Ne voivat vaikuttaa myöhemmin haitallisesti suosituksiisi ja verkostoihisi.

8. Oletko tyytyväinen muuhun elämääsi?

Pakenemme ongelmiamme joskus työhön. Heijastamme siihen kaikki tunteemme ja kuvittelemme, että tulemme onnelliseksi työtä vaihtamalla. Uuden työn aiheuttamat paineet voivat kuitenkin pahentaa oloa, jos elämän muilla osa-alueilla on ongelmia.

Kun harkitset lähtemistä, mieti, mitä haluat elämältäsi ja miten irtisanoutuminen vaikuttaisi jaksamiseesi. Kestävätkö itsetuntosi ja parisuhteesi irtisanoutumisen? Saisitko uudesta työstä itseluottamusta ja virtaa muihinkin asioihin?

Jos pohdiskelu paljastaa, että tyytymättömyyden syy ei ole vain työssä, on tärkeää, että yrität ratkoa näitä ongelmia. Jos taustalla on esimerkiksi parisuhdepulmia, työpaikan vaihto ei selvitä ongelmia.

Jos käyt läpi suurta ura- tai elämänvaihekriisiä, pelkkä työpaikan vaihto ei välttämättä helpota oloa. Asiasta kannattaa puhua esimerkiksi psykologin, ammatinvalintaohjaajan tai kokeneemman mentorin kanssa.

Lähteet: The Balance, Business Insider, Forbes

X