Työ ja raha

Amerikkalainen puhuja ja tv-kommentaattori Laura Schwartz: Näillä 5 vinkillä verkostoidut kuin ammattilainen

Verkostoituminen on itse asiassa ihan hauskaa ja rentoa, kun ottaa käyttöön muutaman helpon niksin.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Laura Schwartz

Verkostoituminen on itse asiassa ihan hauskaa ja rentoa, kun ottaa käyttöön muutaman helpon niksin.

Ahdistaako minglaus? Etkö keksi mitään juteltavaa työtapaamisissa, joissa sinun pitää tavata entuudestaan tuntemattomia ihmisiä? Ärsyttääkö sinua sana “verkostoituminen”?

Valkoisessa talossa Bill Clintonin kaudella vuosina 1993–2001 työskennellyt, amerikkalainen puhuja ja tv-kommentaattori Laura Schwartz on verkostoitumisen ammattilainen.

Tässä Schwartzin viisi vinkkiä onnistuneeseen verkostoitumiseen:

1. Suhtaudu verkostoitumiseen positiivisesti

”Sanaa verkostoituminen pidetään usein negatiivisena ja jotenkin manipuloivana. Kuvitellaan, että verkostoitumistilaisuuksissa kaikki haluavat jotakin. Mielestäni asian voi kuitenkin ajatella myös toisin: miten minä voin auttaa jotakuta toista ja miettiä ratkaisuja hänen ongelmaansa? Tilaisuuksissa et tietenkään ehdi jutella kaikkien kanssa. Ota siis tavoitteeksesi, että juttelet esimerkiksi 2–3 ihmisen kanssa. Tai että vietät tilaisuudessa vähintään 20 minuuttia. Useimmat meistä ovat kiireisiä. Ei ole tarkoitus, että vietät työpäivän päätteeksi kahdeksan tuntia verkostoitumassa.”

Lue lisää: Itsensä brändääminen työelämässä – Tärkeintä on olla aito

2. Listaa hyviä keskustelunavauksia

”Itse otan aina selville faktoja paikoista, joihin olen menossa. Nyt olisin saattanut googlata vaikkapa ’fun facts about Helsinki’. Tilaisuuden aluksi ihmisten kanssa voi myös jutella siitä, miksi he ovat tulleet paikalle. Siitä pääset helposti aiheeseen, mitä kukin tekee työkseen.”

3. Ota sosiaalinen seuralainen mukaan

”Tykkään tilaisuuksista, joihin saa tuoda seuralaisen on hän sitten seurustelukumppani tai ystävä. Mutta muista: ota mukaan seuralainen, jonka seurassa olet sosiaalisesti itsevarma ja joka tsemppaa sinua. Ei ole mitään järkeä tuoda tilaisuuteen seuralaista, joka haluaa pitää sinut kokonaan itsellään tai odottaa nurkassa, kun juttelet muiden kanssa.”

4. Kuuntele

”Älä ole itse koko ajan äänessä, vaan kuuntele muita. Vain niin voit oppia uusia asioita.”

Lue lisää: Näin luot positiivista ilmapiiriä työpaikallesi – 8 käytännön vinkkiä

5. Ota mallia Jackie Kennedyltä

”Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn puoliso Jackie Kennedy oli loistava ottamaan tilanteen haltuun, vaikka oli aika ujo. Isännöidessään Valkoisen talon tapahtumia hän joutui tietenkin eri pöytään kuin miehensä. Pöytä saattoi olla täynnä eri alojen ihmisiä, joita hän ei ollut koskaan aikasemmin tavannut. Jackie oli kuulemma keskittyi aina yhteen keskusteluun kerrallaan.”

Lue lisää: Ujo, näin pärjäät työelämän kiperissä tilanteissa ja etenet urallasi – 6 ongelmaa ja ratkaisua

X