Työ ja raha

Apua, kouluttauduinko sittenkin väärään ammattiin? Lue, miten lähdet jahtaamaan oikeaa unelmatyöpaikkaasi

Kun tiedät, mitä haluat, voit lähteä rohkeasti suuntaamaan kohti unelmiasi. Lause on taatusti helpommin kirjoitettu kuin tehty. Moni kokee aikuisiällä kouluttautuneensa väärään ammattiin – miten siis toimia? Asiantuntija kertoo, miten unelmatyöpaikan saa omakseen.

Teksti:
Hannele Lampela
Kuvat:
Istock

Mikä on unelma-ammattisi?

Kun tiedät, mitä haluat, voit lähteä rohkeasti suuntaamaan kohti unelmiasi. Lause on taatusti helpommin kirjoitettu kuin tehty. Moni kokee aikuisiällä kouluttautuneensa väärään ammattiin – miten siis toimia? Asiantuntija kertoo, miten unelmatyöpaikan saa omakseen.

Unelmien työpaikka – mitä se tarkoittaa sinulle? Oma, oikea unelma-ammattisi kannattaa selvittää etukäteen, mutta mitä kannattaa tehdä konkreettisesti, jotta haaveista myös tulisi totta?

HRM Partnersin Business Coach Kaisa Uurtamo kehottaa suhtautumaan asiaan kuin mihin tahansa projektiin. Selkeä tavoitteen asettaminen ja tarkka toimintasuunnitelma auttavat näkemään kokonaiskuvan ja kartoittamaan, mitä uusia taitoja tarvitset, keneen sinun pitää ottaa yhteyttä ja onko esimerkiksi lisäkoulutus tarpeen.

– Asiat kannattaa listata ihan konkreettisesti paperille ja lähteä toteuttamaan niitä yksi kerrallaan, Uurtamo vinkkaa.

Isot muutokset vaativat pieniä askeleita

Kaisa Uurtamo neuvoo tekemään niin pitkän kuin lyhyenkin aikavälin suunnitelmia. Isot muutokset ovat usein monivaiheisia, ja ne tapahtuvat vähä vähältä.

– On myös hyvä huolehtia, ettei tuhoa itse omaa motivaatiotaan. Jos vaatii liian suuria asioita heti, kynnys niiden tekemiseen kasvaa. Kannattaa siis huomioida, että toimintasuunnitelma on myös realistinen, eli se huomioi nykyisen elämäntilanteesi.

Niin, se muu elämä! Kuka ehtii jahdata unelmatyötä, kun on lapset ja asuntolainat, joista pitäisi selviytyä. Eihän tässä voi täysipäiväiseksi opiskelijaksi yhtäkkiä heittäytyä – vai voiko?

Mikä on unelma-ammattisi?
Unelma-ammattia kannattaa lähteä jahtaamaan ajatuksen kanssa. 

Kaisa Uurtamo muistuttaa, että suuretkin muutokset voivat vaatia yllättävän pieniä asioita. Kannattaa esimerkiksi pohtia, voisiko kouluttautua työn ohessa, kurssittautua tai vaikka perehtyä tarvittaviin asioihin kirjallisuuden avulla?

– Erilaiset joustavat ratkaisut ovat aina hyvä mahdollisuus. Kannattaa lähteä rakentamaan tilannetta työelämä huomioiden ja neuvotella esimerkiksi nykyisen esimiehen kanssa eri vaihtoehdoista. On myös yrityksen etu, että työntekijä haluaa kehittää itseään.

Vaikka nykyinen työ ei tuntuisikaan siltä omimmalta, senkin hyödyntämistä on hyvä pohtia. Voisitko esimerkiksi siirtyä toisiin tehtäviin saman yrityksen sisällä tai muokata omia, nykyisiä tehtäviäsi toivomaasi suuntaan? Omasta työstään innostunut työntekijä saa parasta tulosta aikaan. Se pätee niin toiselle työskennellessä kuin yrittäjänäkin.

– Kun tavoite on kirkas, asiat voivat yllättäen edetä vähän huomaamattakin, Uurtamo toteaa.

Hyödynnä vanhaa osaamistasi – älä kadu vanhaa koulutustasi

Moni kokee aikuisiällä kouluttautuneensa väärään ammattiin ja havahtuu viimeistään 40-vuotiaana, että jotain olisi hyvä tehdä. Kaisa Uurtamo muistuttaa, ettei vanhoja valintoja kannata katua. Parikymppisenä elämä näyttää aika erilaiselta kuin vaikka 30-vuotiaana.

– Ihmiset muuttuvat. On hyväkin tarkastella välillä, mitä haluaa. Työelämä on joka tapauksessa menossa siihen suuntaan, että ihmisillä on useampi ammatti.

Vanhaa kokemusta ja koulutusta voi myös hyödyntää yllättävilläkin tavoilla. Mikään opittu kun ei koskaan ole huono asia. Lisäksi vaikka pysyttelisikin samassa ammatissa, jatkuva kouluttautuminen ja osaamisen päivittäminen ovat tänä päivänä tärkeitä ihan jokaiselle.

– Omaa uraa kannattaa pohtia ensisijaisesti sitä kautta, mikä on itselle se mielekäs asia. Toki realiteetit huomioiden. Ajattele ennen kaikkea sitä, mitä itse ihan oikeasti ja aidosti haluat.

X