Työ ja raha

Kuinka suuri osa kuukausituloista saa mennä vuokraan? Talousvalmentaja vastaa kysymykseen ja kertoo, miten asumiskuluissa voi säästää

Säästäminen tuo turvaa pahan päivän varalle. Siksi kuukausibudjettia ei kannata tuhlata kokonaan, vaan rahaa on hyvä laittaa myös sukan varteen.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Vuokramenot ovat nousseet lähivuosien

Säästäminen tuo turvaa pahan päivän varalle. Siksi kuukausibudjettia ei kannata tuhlata kokonaan, vaan rahaa on hyvä laittaa myös sukan varteen.

Kuukaudessa asumiskulut voivat viedä yllättävän paljon rahaa, etenkin jos asuu vuokralla.

Tilastokeskuksen alkuvuodesta julkaiseman neljännesvuositilaston mukaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen hinnat ovat vuodesta 2015 nousseet 7,3 prosenttia. Vuokraneliömetri maksaa Helsingissä keskimäärin 21 eurosta 23 euroon.

Rahamania-podcastia pitävän talousvalmentajan Nina Nordlundin mukaan vuokralla asuvan olisi entistä tärkeämpää kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon asumiseen käyttää kuukausittain rahaa.

– Jos asut vuokralla, on hyvä miettiä säästämistä ja sijoittamista kuukausibudjetissa. Sukan varteen olisi suositeltavaa jäädä jotain taloudellisen turvan takaamiseksi ja tulevaisuutta ajatellen.

Kuukausimenoista pakollisiin kuluihin korkeintaan 60 %

Mutta kuinka paljon asumiseen sitten kannattaa laittaa kuukaudessa rahaa? Nordlundin mukaan tähän ei ole olemassa tarkkaa vastausta, vaan asia riippuu niin ihmisen tulotasosta, asuinpaikasta kuin siitäkin, millaisia kriteerejä on asettanut kotinsa suhteen.

Seuraavasta ohjenuorasta voi kuitenkin olla apua: kuukausimenoista kiinteät kulut tulisi olla korkeintaan noin 60 % omista tuloista.

– Kiinteisiin kuluihin sisältyy nimenomaan asuminen – asui sitten vuokralla tai omistusasunnossa – sekä vesi, sähkö ja vakuutukset. Kiinteät kulut ovat siis sellaisia pakollisia menoja, joihin et itse hirveästi pysty vaikuttamaan, Nordlund kertoo.

Jakautuvatko asumiskulut parisuhteessa tasapuolisesti?

Jos oma taloudellinen tilanne mietityttää, omia tämänhetkisiä asumisen menoja olisi hyvä peilata oman tulotasoon. Nordlundin mukaan tämä onnistuu laskemalla, kuinka paljon asumisen menot ovat prosentuaalisesti omista kuukausituloista.

– Esimerkiksi jos pienituloisella asumiseen menee 50 %, on hyvä miettiä, riittääkö toinen 50 % palkasta sitten muuhun elämiseen, Nordlund huomauttaa.

Pariskuntien ja perheiden kohdalla voidaan taas pohtia, jakautuvatko asumiskulut tasavertaisesti osapuolien kesken. Omaa taloutta ei tulisi unohtaa, etenkin jos omat rahat ja kaikki perheen kulut jaetaan puoliksi.

– Jos pariskunnasta molemmat maksavat 50 % asumisesta ja toisella on huomattavasti pienempi palkka, voidaan kysyä, onko tilanne oikeudenmukainen. Pitäisikö sen, jolla on suurempi palkka, maksaa suhteessa vähän enemmän vuokraa? Nordlund esittää.

Asumiskuluista voi säästää, mutta siihen liittyy valintoja

Mitä vähemmän kuukaudessa menee kiinteisiin kuluihin, sitä enemmän on mahdollista tehdä vapaa-ajan juttuja sekä säästää ja sijoittaa, muistuttaa Nordlund.

Jos asumiskulut haukkaavat turhan suuren palan palkasta, voi olla järkevää ottaa tavoitteeksi asumiskulujen pienentäminen. Nordlundin mukaan joillekin sopiva osuus asumiskuluille voi olla esimerkiksi 30–40 prosenttia kuukausipalkasta.

– Asumiseen vaikuttaminen on kuitenkin aika haastavaa ja sen muuttamiseksi täytyy tehdä aika radikaaleja tekoja, kuten esimerkiksi muuttaa, että kuluja saa alas, Nordlund lisää.

Asumisesta säästäminen onkin täynnä valintoja: pienempi asunto maksaa vähemmän, mutta silloin kotona ei ole niin paljon tilaa esimerkiksi vieraille. Koti kauempana keskustasta nostaa taas joukkoliikenteen kuluja ja lisää mahdollisesti aikaa työ- ja koulumatkoihin.

– Voit asua todella edullisesti ja luovut mukavuuksista tai sitten haluat nimenomaan laittaa rahaa isompaan asuntoon, koska sinulla käy paljon vieraita ja tykkäät viettää ystäviesi kanssa enemmän aikaa kotona.

Nainen laskee asumiskuluja laskimella.
Asumisesta säästäminen vaatii valintoja. Isompi asunto maksaa enemmän, mutta voi sopia niille, jotka tykkäävät järjestää esimerkiksi juhlia kotona.

Säästämisen on hyvä varautua etukäteen

Kuukausittaisessa rahankäytössä tärkeintä olisi Nordlundin mukaan lopulta priorisoida säästäminen ja sijoittaminen.

– Säästämiseen tulisi suhtautua kuin kuluerään: siihen kannattaa varautua etukäteen, hoitaa tietty määrä joka kuukausi säästöön ja vasta sen jälkeen lähteä katsomaan muun talouden hoitamista.

Jos tähtäimessä on asumiskuluista pihistäminen, näistä Nordlundin vinkeistä voi olla apua:

  • Jos vietät pitkiä aikoja pois kotoa, selvitä, salliiko sopimuksesi alivuokrauksen tai voisitko laittaa kodin siksi aikaa esimerkiksi Airbnb-sivustolle tarjolle. Harkitse asunnostasi huoneen vuokraamista, jos asut itse yksin isommassa kodissa.
  • Vaikka tulojen perusteella asumiseen voisi käyttää jopa 40-50 %, niin ei kannata tehdä, jos ei ole pakko. Mieluummin asuu edullisesti ja laittaa loput säästöön.
  • Pääkaupunkiseudulla mediaanivuokra on noin 700-800 euroa. Nettopalkasta otettuna summa on suuri. Muualla kaupungeissa tai kaupungin ulkopuolella asuminen on halvempaa.
  • Kimppakämpällä saa helposti asumiskuluja alas. Siinä pystyy säästämään sähkösopimuksissa ja vakuutuksissa. Voi olla fiksua asua yhden tai kahden ystävän kanssa ja jakaa vuokrakuluja.
X