Työ ja raha

Freelancer-äidillä on tiukkaa

Teksti:
Anna.fi

Tavallisessa palkkatyössä käyvien naisten äitiysloma alkaa yleensä noin kuukautta ennen laskettua aikaa. Freelancer-naisen loma sen sijaan määräytyy meneillään olevien työprojektien mukaan, mikä vaatii paljon joustavuutta ja aikataulujen sumplaamista.

Kaunokirjallisuuden kääntäjänä työskentelevän Mirjan (33) laskettu aika on joulukuussa, ja hän joutuu tekemään töitä viimeiseen päivään asti. ”Käännän parhaillaan kirjaa, ja yritän kiivaasti saada sen valmiiksi ennen lapsen syntymää. Luulen, että joudun kuitenkin työskentelemään ihan viimeiseen päivään asti.”

Kun Mirja odotti ensimmäistä lastaan, hän onnistui lopettamaan työt noin kolme viikkoa ennen laskettua aikaa. ”Se oli ihanaa aikaa, silittelin kotona vauvanvaatteita ja sain keskittyä täysin raskauteen”, Mirja muistelee.

Freen pienet äitiysrahat

Mirja on onnekkaassa asemassa, koska vauvan on määrä syntyä ennen vuoden vaihdetta. Ensi vuoden alusta lähtien freelancereiden äitiysraha aletaan nimittäin laskea ilmoitettujen YEL-eläkevakuutuksen työtulon mukaan. Tähän asti se on laskettu verotettujen vuositulojen mukaan.

”Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että freen äitiysrahat pienenevät”, Mirja sanoo.

Tämä johtuu siitä, freelancerit ovat yrittäjän asemassa, koska vapaa ammatinharjoittaja ei ole työ- eikä virkasuhteessa. Niinpä he joutuvat maksamaan oman eläkkeensä eli ottamaan pakollisen YEL-eläkevakuutuksen. Yrittäjäeläkemaksu on noin 21 % eläkevakuutusyhtiölle ilmoitetusta
vuositulosta, ja sen maksaminen on pienituloiselle kohtuuttoman suuri
ponnistus.

”Minulla ei ole koskaan varaa maksaa sitä kokonaan, ja sen takia eläkefirmalle ilmoittamani tulot ovat pienemmät kuin todelliset tuloni. Hyvin harva tuntemistani freelancereista pystyy maksamaan yrittäjäeläkettä kokonaan.”

Uusi laskuperuste heikentää entisestään freelancereina työskentelevien naisten sosiaaliturvaa. ”Tämä muutos on tehty täysin salakavalasti. Minä ja useimmat muutkin kollegat saimme tietää siitä vasta, kun päätös oli jo tehty.”

Pienet ja epäsäännölliset tulot rassaavat

Äitiyslomalle jääminen onkin suuri riski kaikille, jotka eivät ole vakituisessa työsuhteessa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että työntekijä venyy. ”Kääntäjien keskuudessa on hyvin tavallista, että pidetään lyhyitä äitiyslomia tai että töitä hoidetaan lapsen hoidon ohessa”, kertoo kääntäjä Sari Karhulahti Suomen kääntäjien ja tulkkien liitosta. ”Jos töitä on paljon ja kääntää esimerkiksi kirjasarjaa, silloin joutuu todellakin sumplimaan aikataulujen kanssa.”

Karhulahden mukaan kaunokirjallisuuden kääntäjien keskitulot jäävät vuodessa alle 13 500 euron. Lisäksi ansiot ovat epäsäännöllisiä, ja ne voivat vaihdella eri vuosina paljonkin. Pienien ja epäsäännöllisten tulojen takia yrittäjäeläkemaksut ovat Karhulahden mukaan hyvin raskaat

Vaikka kääntäjän yksi työrupeama saattaa hyvinkin kestää yhdestä viiteen kuukautta, heitä ei kuitenkaan lasketa palkansaajiksi. ”Meidän kannalta olisi helpompaa, jos kustantaja katsottaisiin työnantajaksi”, Karhulahti sanoo.

”Kääntäjän tilanne on todella turvaton ja he tulevat heikosti toimeen äitiysrahalla. Välillä sitä ihmettelee, että kuka freelancer oikein uskaltaa tehdä lapsia.”

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media Oy
Kuva: A4 Media Oy / PF / Janerik Henriksson

X