Työ ja raha

Halvasti lomaillen

Teksti: Anna.fi

Loma edessä ja kukkaronnyörit tiukalla. Mitä tehdä? No tietysti lomailla pienellä budjetilla. Ei lomailua kannata rahan takia unohtaa. Kaikkein hulluinta on jättää loma pitämättä ja tehdä se aika töitä, mikäli suurempaan rahantarpeeseen ei ole tarvetta. Tutkijat nimittäin suosittelevat pitämään yhden pitkän loman vuodessa. Se auttaa pääsemään irti stressistä ja unohtamaan työasiat.

Halvasti lomaillen

Nauti Suomen suvesta

Suomen kesästä nauttiminen ei maksa mitään. Vihreyden ihaileminen, kukkien haisteleminen ja käveleminen aamuauringon noustessa raikkaassa metsässä ei maksa mitään. Jotkut lähtevät kesälomalla auringosta aurinkoon, vaikka kotimaassakin olisi lämmin. Rusketuksen saa Suomessakin, mikäli sää vain sallii.

Kesäiset liikuntaharrastukset voivat olla myös edullisia. Rantalentopalloa, tennistä ja uimista pääsee harrastamaan ihan kotimaan rajojen sisäpuolellakin, ja harvemmin vesisade jatkuu koko kesää. Mikäli sadepäivä sattuu, voi kesälläkin käydä kuntosalilla tai tehdä suursiivouksen sisällä – lomalla voi tehdä asioita myös sisällä. Mutta vain sadesäällä, sillä aurinkoisista päivistä olisi muistettava nauttia aina kun niitä on.

Lomalla kuuluu myös rentoutua. Rentoutuminen tarkoittaa sellaisten päivien viettämistä, jolloin suunnitelmissa ei ole mitään. Sellaiset päivät tuottavat parhaimman tyydytyksen, vaikka joku hektisyyttä rakastaisikin. Joskus voi antaa itselleen mahdollisuuden myös vain olla.

Edulliset kohteet

Useimmat kesäfestarit maksavat maltaita. Kolme päivää musiikkia kuunnellen ei ole halpaa huvia, etenkään jos festarihumussa aikoo vielä syödä ja majoittua. Jo pelkkä leirintäaluepaikka maksaa, saatikka jos haluaisi yöpyä ihan kunnon majoituksessa esimerkiksi hotellissa. Ilmaisia kesäkonsertteja Suomessakin silti on. Kannattaa pitää silmällä oman asuinpaikkakunnan rientoja joko lehtien sivuilta tai internetistä.

Muutamia kesän ilmaiskonsertteja löytyy seuraavista paikoista:

9.8. Ilmaiskonsertti Lahden kansainvälisillä urkuviikoilla
19.8. Ilmaiskonsertti Lahden Jazztorilla
19.8. Heinolassa Jyrää
17.8-2.9 Helsingin Juhlaviikot
24.8 Taiteiden yö

Moni halpa huvi on niin suosittu, ettei sinne pääse, tai sitten lähes ilmainen riento on hyvin piilossa. Lomailijan kannattaa muistaa, että oman asuinpaikkakunnan lähiseudultakin voi löytyä vaikka mitä. Ota siis auto alle, kartta mukaan ja suuntaa kohti pieniä teitä. Niiltä voi löytyä todella hyviä uimapaikkoja, kahviloita ja maisemia. Päämäärätön ajeleminen vie aikaa, joten kannattaa joko suunnitella reitti huolella etukäteen tai sitten varata vain kunnolla aikaa ajelemiseen. Usein mielettömimmät kohteet löytyvät silloin, kun niitä ei ole edes etsimässä. On todellista lomailua, kun voi tarttua tilaisuuksiin minä hetkenä hyvänsä ja kääntää rattia siihen suuntaan minkä vaikkapa arpa näyttää.

Leirintäalueita on Suomi täynnä, samoin museoita ja gallerioita, joissa taiteesta voi nauttia pienellä rahalla. Kirkkoihin on vapaa pääsy, lossit, puistot, torit ja lintutornit eivät maksa mitään. Ja mitä elämyksiä niissä voikaan kokea!

Pitkänkin lenkin voi myös heittää polkupyörällä. Eräs pariskunta viettää kaikki kesälomansa pyöräillen ympäri Suomea. Tänä vuonna he lähtevät Helsingistä Länsi-Suomeen, ja jollakin korkeudella ajavat läpi maan itään sukulaisille. Mikä mainio tapa kuntoilla ja nauttia lomasta ja luonnosta. Ja vieläpä aika edullisesti ja luontoa saastuttamatta.

Edullinen majoittuminen onnistuu myös sukulaisten tai tuttavien mökeillä ja kotona. Ilmoita saapumisestasi mielellään etukäteen, etenkin, jos olet ajatellut jääväsi pidemmäksi aikaa. Vie mukanasi ruokaa ja tarjoudu auttamaan laituritalkoissa tai halkojen hakkuussa. Näin sinusta on myös apua ja iloa, ei ainoastaan vaivaa.

Lomalla on kerrankin aikaa lukea. Eikä kirjojen lainaaminen maksa mitään. Käytä hyväksi lähikirjastoasi, laita itselle ja tuttaville tulleet lehdet ja romaanit kiertoon ja nauti. Kirjojen avulla pääsee lomalla vaikka ympäri maailman, silloinkin, kun se ei taloudellisesti ole mahdollista. 

Teltta messiin

Halvasti lomaillen

Yksi edullinen kesälomanviettotapa on lähteä telttailemaan. Reitin voi katsoa kartasta, ja kaivaa teltan takakontista vain yöpymistä varten. Tai sitten Suomen suveen voi lähteä pelkästään patikoiden ilman autoa! Ota mukaan hyvä kartta, tukevat kengät, retkifiilistä, juomista ja suunnittele ruokailusi. Luontopoluista löytyy tietoa internetistä. Kannattaa myös kysellä eri kaupunkien info-pisteistä hyviä retkeilyreittejä karttoineen. Luontopoluilla saa kokea elämyksiä.

Niin telttaretkellä kuin omalla kotipihallakin kannattaa muistaa kesäiset pelit. Jalkapalloon tarvitaan vain pallo, hiekkalinnan rakennuskilpailussa pärjää hiekalla ja vedellä. Petankki, kroketti ja mölkky ovat hauskoja seurapelejä. Ja aivan ilmaisia, kunhan vain välineet on hankittu!

Edullisia tai ilmaisia matkakohteita ympäri Suomea sekä lapsiperheille että ilman lapsia matkaaville löytyy kätevästi netin Matkailuportaalista osoitteesta www.travel.fi. Sivustoilla voi valita missä päin maata tahtoo reissata, ja portaali hakee alueelta joko kulttuuriin ja museoihin, matkailualueisiin, nähtävyyksiin, tapahtumiin tai perhelomiin liittyvät kohteet. Toinen nettipalvelu on Lomasuomi osoitteessa www.lomasuomi.fi. Sieltä saa oivaa tietoa eri alueiden nähtävyyksistä ja vierailun arvoisista kohteista. Myös nettisivusto www.parasloma.fi listaa niin kulttuuriin, majoitukseen kuin huvipuistoihinkin liittyvät kohteet.

Muista syödä hyvin

Marjastus, kalastus ja sienestys ovat iloisia kesäpuuhia. Niistä on myös hyötyä seuraavaan kesään saakka, jos vain jaksaa ahkeroida. Omatoimisuus kannattaa muutenkin muistaa kokkailussa. Mikäpä sen ihanampaa kuin hakea lähitorilta uusia perunoita, kalaa, leipää ja vihanneksia, ja valmistaa kesäinen ruoka koko perheelle. Vatsat tulevat taatusti paremmin täyteen koko väellä, kun ateria vielä nautitaan vaikkapa luonnon helmassa piknikillä.

Piknik on muutenkin oiva keino viettää kesän lounashetkiä. Mukaan ei tarvita kuin maittavat eväät, paljon juomista ja viltti alle. Auringonpistokselta välttyy suojaamalla pään. Piknikillä viihtyvät niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin. Pelit ja leikit kannattaa muistaa etenkin iltaa piknikillä vietettäessä. Jos matka suuntautuu luonnon helmassa istuskelemisen jälkeen ravintolaan, voi piknik-korin usein jättää narikkaan. Se on kätevää, ja helpottaa illan suunnitelmia, kunhan vain muistaa napata korin mukaansa narikasta. Hyvällä onnella korista saattaa vielä löytyä palanpainiketta kotimatkalle.

Stadin ihanat kohteet

Kesä on kesä, viettipä sitä missä päin Suomea tahansa. Jos ei ajan puolesta pääse mökkeilemään, vaan joutuu esimerkiksi viettämään koko helteisen kesän kaupungissa, kannattaa vapaina aurinkoisina hetkinä suunnata varmoihin edullisiin kohteisiin.

Helsingissä niihin lukeutuu ainakin Suomenlinna, jonne pääsee kätevästi lautalla. Siellä luonnistuu piknik ja uiminen, ohitse lipuvia veneitä ja suuria ruotsinlaivoja on ilo katsella. Suomenlinna on loistopaikka, oli sitten aamu, päivä tai ilta. Saaresta löytyy hyviä ravintoloita ja myös paikkoja, jossa saa olla ihan rauhassa. Onpa raunioissa viime vuosina joku makuupussin kera yöpynytkin.

Kaivopuiston ilmaisiin jumppiin kannattaa osallistua. Fiilis on aivan huikea, ja viime kesänä siellä kirmasi ja pomppi joukon jatkeena myös villakoira. Kaivarissa voi pelata, olla piknikillä, ottaa aurinkoa ja katsella ohikulkevia hyvävartaloisia urheilijoita.

Kallion Torkkelinmäellä olevat puistot ovat kokemisen arvoiset. Kun on noussut mäelle ja ohittanut ajoittain vilkkaatkin Kallion kadut, on aukiolla suorastaan taivaallinen rauha. Sielläkin laitapuolen kulkijat välillä meuhkaavat, mutta pääosin puistot ovat rauhallisia. Hiekkakentällä voi pelata pelejä, lasten leikkipuistossa voi keinuttaa lapsia. Pakko kokea!

Kaikki rannat ovat Helsingissä upeita. Lauttasaaren kallioiset rannat, Kauppatorin meritunnelma, Eteläsataman lähtevät ja saapuvat laivat, Arabianrannan lenkkeilymaastot veden äärellä, Kulosaari, Herttoniemi, Vuosaari.. Jos jollain on lomalla aikaa, kannattaa ottaa tavoitteeksi Helsingin kiertäminen rantaviivaa pitkin. Se on varmasti upea kokemus.

Aurinkoista kesää – säästä huolimatta!

Teksti: Sanna Ala-Seppälä

Kerro omat kukkaroa säästävät lomailuvinkkisi?

X