Työ ja raha

Moni yrittää pitää kahvitauon, mutta jumiutuu kuin vahingossa työpöydän ääreen – miksi? Psykologin ratkaisu vapauttaa haitallisesta tavasta

Kahvitauko ihan kohta, moni päättää mielessään – mutta uppoutuu työntekoon niin, että tunteja vierähtää nousematta ylös toimistotuolista. Miten itsensä saa motivoitua pois koneen edestä?

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

Jos työ on ruudun tuijottamista, kahvitauko on syytä pitää – ja ilman ruutuja.

Kahvitauko ihan kohta, moni päättää mielessään – mutta uppoutuu työntekoon niin, että tunteja vierähtää nousematta ylös toimistotuolista. Miten itsensä saa motivoitua pois koneen edestä?

Kahvitauko kuuluu työpäivään, mutta erilaiset syyt voivat saada meidät jättämään nämä virkistyshetket väliin. Työtehtävien määrä voi tuntua niin ylitsepursuavalta, varsinkin työpäivän alussa, että kiire naulaa paikoilleen. Joskus taas inspiraatio pitää otteessaan, ja pelkäämme menettävämme flown keskeytyksillä.

Taukojen ohittamiseen voi vaikuttaa myös pelko laiskan kuvan antamisesta työnantajalle. Oli syy mikä tahansa, parempaan lopputulokseen päätyy palastelemalla työpäiväänsä.

– Työn taso laskee ilman taukoja. Taukoja pitäisi olla useammin kuin keskimäärin pidämme, korostaa psykologi ja valmentaja Satu Pihlaja. Itsensä johtamista monille opettava Pihlaja myöntää joutuvansa itsekin jatkuvasti harjoittelemaan työpäivän tauottamista.

Hän kertoo tutkimuksista, joissa on selvitetty, miten ihmiset suoriutuvat päätöksenteosta ponnistelua vaativien tehtävien jälkeen. Näissä tutkimuksissa on havaittu, että päätökset ovat silloin pinnallisia. Esimerkiksi toisten pyyntöihin saattaa vastata myöntävästi ilman harkintaa.

Päätökset ovat tutkitusti huonompia myös heikossa fyysisessä tilassa, kuten vaikka pissahädässä tai päänsäryssä.

– Minun tuleekin välillä vitsailtua, että pitääpä käydä vessassa, ennen kuin sanon mitään, Pihlaja naurahtaa.

Lue myös: Istuessa aineenvaihdunta valahtaa lepotilaan – pienellä kikalla sen voi estää: ”Työpäivän jälkeen kehossa voi vallita esidiabeteksen kaltainen tila”

Ryhmäpaine ja rutiini auttaa pitämään taukoja

Sopiva sosiaalinen paine auttaa monessa asiassa, niin myös siinä, että kahvitauko tulee pidettyä. Satu Pihlajan mielestä toimistoissa voisi ottaa tavaksi, että kaikki työntekijät tekevät vaikkapa samat jumppaliikkeet kesken päivän.

– Haluamme kuulua joukkoon, sitä ajatusta kannattaisi hyödyntää, hän vinkkaa.

Työkavereiden kesken voi luoda myös taukohaasteita, että kaikki esimerkiksi juoksevat tauolla talon ympäri. Varsinkin jos työ on ruudun tuijottamista, tauolla tarvitaan muuta vastapainoksi. Siitä taukotyylistä pitäisi pyristellä eroon, että etäpalaverien välissä lueskellaan sähköpostia tai selataan puhelinta kahvin siemailun lomassa.

– Jos itse pidän luentoja tai workshoppeja, laitan osallistujat käymään välissä ulkona. Monet ihmiset sanovatkin, että tuntuu ihanalta hengittää raitista ilmaa edes minuutin verran, Pihlaja kertoo.

Jos omassa työnteossa kunnolliset tauot ovat Akilleen kantapää, parhaiten tilanteen voi korjata muodostamalla rutiinin. Mikä tapa voisi toimia juuri minulle?

–  Veisitkö työpäivän aikana roskat pihalle? Hakisitko lounaan erikseen, etkä tekisikään sitä etukäteen valmiiksi? Tai jos haluat kahvimaitoa, hakisitkin sen tauolla kaupasta? Pihlaja ehdottaa.

Kahvitauko on kirjattu moneen TESiin

Monen ahertajan kahvitaukojen esteenä on usein, yllättävää kyllä, tarve säästää energiaa.

– Muutos vaatii enemmän energiaa kuin saman jatkaminen, Pihlaja selittää.

Jotkut persoonat myös toisia tyypillisemmin jumittavat työpöydän ääreen. Esimerkiksi keskittymisvaikeuksista kärsivät voivat ajautua ylikeskittymiseen ja unohtua tekemään jotakin tiettyä asiaa todella pitkäksi aikaa.

Osa myös tarvitsee kannustusta taukoihin toisia enemmän. Jonkun pitää muistuttaa hakemaan edes se lasi vettä. Joillakin työpaikoilla kulttuuri on sellainen, että kannustusta ei saa lainkaan, vaan työpöydän äärestä poistuminen kahvinkeittoon katsotaan lepsuiluksi.

Taukoon on työntekijällä kuitenkin oikeus työsopimuksen nojalla. Joidenkin alojen työehtosopimuksissa mainitaan jopa sanatarkasti kahvitauko.

Esimerkiksi Kaupan alan sopimuksessa todetaan: Ruoka- ja kahvitaukoja annettaessa työnantajan on huolehdittava, että ne voidaan tosiasiallisesti pitää ja ohjeistettava, miten työntekijä voi yksin työskennellessä ne järjestää.

Samoin Kuntatyöntekijöiden sopimuksessa mainitaan muun muassa, että kahvitauko luetaan työaikaan ja sen aikana viranhaltija/työntekijä ei saa poistua työpaikalta.

– Jos taukojen pitämiseen ei ohjata ja työntekijää vaaditaan tekemään työtä niin paljon kuin ikinä pystyy, se on hölmöläisen hommaa. Silloin työteho laskee, Pihlaja painottaa.

Hän kertoo myös, miten hiljattain hänen ystävänsä istumista yhteisessä työtilassa tuijotellen tyhjyyteen ihmeteltiin.

 – Joku tuli kysymään häneltä, mitä oikein teet. Monen mielestä on epänormaalia vain istua ilman mitään tekemistä. Siksi meidän tulisikin opetella uudestaan olemaan tekemättä mitään.

X