Työ ja raha

Kannattaako netissä maksaa debitillä vai creditillä – tiesitkö tätä verkkokaupassa maksamisesta?

Verkkokaupoissa voi maksaa sekä kortin credit- että debit-puolella, mutta onko toinen tapa toista turvallisempi ja milloin mitäkin puolta on järkevintä käyttää? Kehitysjohtaja Hanna Hohteri-Sippel Aktia Pankista kertoo, milloin kannattaa maksaa debitillä ja milloin creditillä.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Verkkokaupoissa voi maksaa sekä kortin credit- että debit-puolella, mutta onko toinen tapa toista turvallisempi ja milloin mitäkin puolta on järkevintä käyttää? Kehitysjohtaja Hanna Hohteri-Sippel Aktia Pankista kertoo, milloin kannattaa maksaa debitillä ja milloin creditillä.

Mitä eroa on debitillä ja creditillä maksamisessa?

– Suurin ero on siinä, että debit-puoli vie maksun tililtä heti, kun taas credit-puolella maksu erääntyy parhaimmassa tapauksessa 40 päivän kuluttua ostotapahtumasta. Luotolla maksaminen on tavallaan korotonta lainaa. Esimerkiksi jos ostat vaatteita verkkokaupasta ja jostain syystä palautat tuotteen, hyvässä lykyssä luottokorttilasku ei ole edes ehtinyt tulla. Samanlaisessa tapauksessa debit-puolella maksettaessa raha on lähtenyt tililtä heti ja toki se palautetaan, mutta sinä aikana raha on poissa käytöstäsi.

Monet pankit myös tarjoavat lisäpalveluita, kuten ostoturva- ja matkavakuutuksen, kun asiakas ostaa credit-puolella. Creditillä ostettaessa on myös parempi kuluttajansuoja, jos tilattu tuote jää saamatta vaikkapa konkurssin sattuessa.  

Onko jommalla kummalla tavalla maksamisesta jotakin hyötyä?

– Credit-puolella maksaminen verkossa kannattaa edellemainittujen joustavien tuoteominaisuuksien vuoksi. Kaikki eivät kuitenkaan omista luottokorttia, ja silloin kannattaa maksaa mieluummin debit-puolella kuin perinteisellä tilisiirrolla (pankin verkkomaksunappi). Kortilla maksettaessa – oli kyseessä debit- tai credit-puoli – asiakas voi aina kääntyä pankin puoleen, jos myyjä ei ole pitänyt lupaustaan ostetun tavaran tai palvelun sisällöstä. Tilisiirrolla maksettaessa näin ei voi toimia.

Kumpi on halvempaa, debitillä vai creditillä maksaminen?

– Yleensä kauppias ei veloita asiakasta maksutavasta. Poikkeuksen tekee osa lentoyhtiöistä ja matkatoimistoista. Ne saattavat veloittaa credit-puolen maksusta palvelumaksun. Kun kuluttaja maksaa credit-puolella ja jättää osan luottokorttilaskusta maksamatta, laskulle jäänyt maksamaton osa jää luotolle ja tällöin pankki perii siitä palvelumaksuja. Ne vaihtelevat pankkikohtaisesti.

Onko turvallisuudessa eroja?

– Molemmat ovat yhtä turvallisia ja molemmissa maksutavoissa on järjen käyttö sallittu. Hyviä ohjeita verkkomaksamiseen liittyen löytää korttiturvallisuutta käsitteleviltä nettisivuilta.

Mistä lähtien debitillä on voinut maksaa ulkomaisissa verkkokaupoissa?

– SEPA-euromaksualueen myötä suomalaisia pankkikortteja alettiin päivittää debit-korteiksi 2000-luvun alussa. Tämän jälkeen niillä on käytännössä pystynyt maksamaan verkossa, mutta tuohon aikaan verkkokauppoja ei ollut. Viime vuosina verkkokauppojen määrä on lisääntynyt huimasti ja se on mahdollistanut debit-kortilla maksamisen verkossa.

Asiantuntijana jutussa toimi Aktia Pankin kortit&maksaminen-kehitysjohtaja Hanna Hohteri Sippel.

Lue lisää:

Keski-ikäisen naisen velkakierre – syynä erot ja arjen kulut

Pitääkö perintöä jättää? Kannattaako omaisuutta siirtää jälkipolville vai kuluttaa se itse?

Uskaltaako netistä ostaa viiniä? Muista nämä asiat tilatessasi viiniä verkosta

X