Työ ja raha

Kannattaako rahat sijoittaa vai satsata elämän nautintoihin? Kysyimme asiaa kahdelta erilaiselta rahankäyttäjältä

Itseoppinut sijoittaja Merja Mähkä miettii, kannattaako todella ostaa leivos kahvilasta. Kirjailija ja Hämeen rahaston asiamies Taija Tuominen sanoo, että rahaa ei saa käärinliinoissa mukaan.

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia, Heli Hirvelä

Kysyimme asiantuntijoilta, voiko samaan aikaan sekä sijoittaa että nauttia elämästä?

Itseoppinut sijoittaja Merja Mähkä miettii, kannattaako todella ostaa leivos kahvilasta. Kirjailija ja Hämeen rahaston asiamies Taija Tuominen sanoo, että rahaa ei saa käärinliinoissa mukaan.

Kannattaako omaisuus sijoittaa vai nauttia elämästä nyt?

Merja Mähkä: Sijoittaa, vaikka vaihtoehdot eivät sulje toisiaan pois. En usko, että elämästä nauttiminen vaatisi paljon rahaa tai luksuslaukkuja. Onnellisuus pitäisi etsiä perheestä, ystävistä ja työstä.

Taija Tuominen: Nauttia, mutta sitä varten kannattaa turvata selusta säästämällä. Elämän tarkoitus on nauttia siitä ja olla onnellinen. Rahaa ei saa käärinliinoissa mukaan, mutta sillä voi hankkia elämään enemmän mahdollisuuksia ja henkistä hyvinvointia.

Voiko pienituloinen säästää niin, että se todella kannattaa?

MM: Kyllä. Jos sijoittaa 25 vuotta 50 euroa kuussa Helsingin pörssi-indeksin mukaan sijoittavaan rahastoon, kasassa voi olla noin 42 000 euroa. 17Kyllä sillä tekee pari maailmanympärysmatkaa tai voi pitää vapaata töistä. Rahalla saa myös mielenrauhaa. Jos yt:t tulevat, tietää, että pärjää silti ennen kuin uutta työtä löytyy.

TT: Totta kai. Olen toteuttanut monta asiaa elämässäni niin, että olen säästänyt pala kerrallaan rahan, jonka sitten olen kuluttanut sijoittamalla itseeni, esimerkiksi kulttuurituottajan koulutukseen ulkomailla. Siten sain itselleni uutta tietoa, elämäni parhaat ystävät ja kielitaitoni parani.

Harmittaa, jos menee kymppi vaikkapa kahvilaan ja leivokseen, jota oikeastaan en olisi tarvinnut.

Merja Mähkä
Merja Mähkä, 41, on itseoppinut sijoittaja. Hän kirjoittaa blogia Onnellinen omistaja Helsingin Sanomiin ja työstää alkuvuonna ilmestyvää kirjaa sijoittamisesta. Hän on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri ja toimii viestintäalan yrittäjänä.

Ketä varten rahaa kannattaa säästää?

MM: Säästän lähtökohtaisesti itselleni. Haluan saada taloudellisen tilanteeni sellaiseksi, että voin keskittyä tekemään niitä asioita, joita todella haluan. Yhdysvalloissa puhutaan paljon FIRE-elämäntyylistä (financial independence, retire early). Pyritään siihen, että omaisuuden varassa voi elää. Sijoitan myös lapseni vuoksi. Tulevaisuudessa työpaikat vähenevät ja työllistyminen on epävarmempaa. Jos voin helpottaa lapseni elämää, teen niin.

TT: Mieluiten käytän rahat itseeni. Rahalla kannattaa toteuttaa unelmia nyt eikä odottaa, että sairastuu tai kuolee. Elämme itseämme varten, mutta hyvinvointimme heijastuu myös muihin. Perheettömänä olen tehnyt testamentin Suomen Kulttuurirahastolle ja omalle nimikkorahastolleni, joka edistää kirjoittamisen, naisten ja tyttöjen asemaa.

Onko omistusasunto aina järkevin vaihtoehto?

MM: Ei. Omistusasunto ei ole järkevä, jos asuu muuttotappiopaikkakunnalla, jossa asuntojen hinnat laskevat. Etenkin pääkaupunkiseudulla omistusasunto on kuitenkin järkevä. Sen hankinnassa auttaa halpa asuntolaina. Olennaista on, että asuntoon ei laita kiinni kaikkea omaisuutta. Ei ole järkevää ottaa valtavaa lainaa ja käyttää sitä asunnon remontointiin ja sisustamiseen. Ruotsalaiset ovat vauraampi kansa kuin suomalaiset, koska siellä lyhennetään asuntolainaa vähemmän ja lisäksi sijoitetaan muualle.

TT: Kyllä, yleensä. Asuntovelallinen kokoaa vähitellen omaisuuden, kunhan asunto on hyvällä paikalla. Vuokralla sama raha menisi taivaalle. Asunto tuo taloudellisen turvan, jos tulee vastoinkäymisiä tai yllättäviä sairastumisia. Sen voi aina vuokrata.

Tarkoittaako sijoittaminen aina elämistä kukkaron nyörit kireällä?

MM: Ei, mutta kulutietoisuus on olennainen osa säästämistä. Monelle sijoittajalle on toinen luonto ajatella asioita sitä kautta, minkä verran esimerkiksi käsilaukun hinta voi tuottaa, jos sen sijoittaakin osakkeisiin. Minulle raha tuottaa enemmän iloa sijoitettuna kuin kulutettuna. Harmittaa, jos menee kymppi vaikkapa kahvilaan ja leivokseen, jota oikeastaan en olisi tarvinnut. Tarkka rahankäyttöni ärsyttää välillä itseänikin. Joskus pitäisi osata höllätä.

TT: Ei. Vaikka osaan säästää, en koskaan kieltäydy prinsessaleivoksen ostamisesta. Ihmisten pitää nykyään kysyä neuvoa joka asiaan, niin säästämiseenkin. Joskus voisi istua yksin omassa rauhassa ja miettiä resurssejaan ja tavoitteitaan. Pitäisi käyttää enemmän omaa järkeä ja suhteellisuudentajua.

Pitäisikö säästää, jotta pääsee aiemmin eläkkeelle?

MM: Ehdottomasti kyllä. Se, että voisi halutessaan jäädä osa-aikaeläkkeelle eikä ylipäätään tarvitsisi sykkiä täysillä vanhempia päiviään, on järkevä syy ryhtyä sijoittajaksi. On viisasta, että pystyy itse rahoittamaan tulevaisuuden vanhempia päiviä. Korkea eläkeikä voi sopia, jos pysyy hyvässä kunnossa ja rakastaa työtään.

TT: Korkeintaan vähän. Jos on turvannut selustan esimerkiksi omistusasunnolla, voi olla huolettomana. Sitä vastaan voi ottaa lainaa, jos eläke ei riitä.

Rahaa ei saa käärinliinoissa mukaan, mutta sillä voi hankkia elämään enemmän mahdollisuuksia ja henkistä hyvinvointia.

Taija Tuominen
Luovan kirjoittamisen opettaja ja Hämeen rahaston asiamies Taija Tuominen, 55, tekee opetustyötä ympäri Suomen. Hän on julkaissut myös tieto- ja kaunokirjallisuutta. Parhaillaan työn alla on kaksi käsikirjoitusta.

Ovatko naiset vähemmän kiinnostuneita sijoittamisesta kuin miehet?

MM: Eivät enää. Tilastojen valossa sijoittajien enemmistö on toki miehiä. Naisilla on ollut vähemmän sijoituksia myös pienempien tulojen vuoksi. Nyt tämä on muuttumassa. Edelleen naiset voivat olla arkoja sijoittamaan ja tyytyvät jopa prosentin tuottoon etteivät vain menettäisi rahaa. Tärkeintä olisi ymmärtää, miten pörssi toimii. Laskuvaiheet ovat pelottavia ja inhottavia, mutta pitkällä aikavälillä kurssit ovat aina nousseet takaisin. Tutkimusten mukaan ne naiset, jotka sijoittavat, menestyvät sijoittajina keskimäärin miehiä paremmin. Se johtuu siitä, että naiset ovat sijoittajina rauhallisia, eivätkä osta ja myy ja säädä koko ajan.

TT: Ei. Naiset ovat kiinnostuneita raha-asioista, mutta yhteiskunta ja miehet ovat säädelleet naisten roolia. Nykyään naiset sijoittavat ja laskevat budjetteja siinä missä miehetkin.

Mitä sijoitusneuvoja jokaisen kannattaisi toteuttaa?

MM: Säästä joka kuukausi matalakuluiseen rahastoon kuten passiiviseen indeksirahastoon. Tällainen rahasto toimii autopilotilla: siihen hankitaan esimerkiksi pörssin 25 suurinta yhtiötä ilman, että kukaan miettisi, ovatko ne hyviä sijoituskohteita vai eivät. Näiden indeksirahastojen kulut ovat matalat, ja ne tuottavat aina vähän alle pörssin keskimääräinen tuoton. Pitkällä aikavälillä se on kelpo tuotto. Indeksirahastoja on nykyään laajasti saatavilla. On tärkeää jatkaa ostamista myös kurssien ollessa alhaalla, koska jossain vaiheessa ne nousevat.

TT: Mieti, mitä et tarvitse omassa elämässäsi. Tee budjetti. Palkasta pitää aina jäädä hiukan käteen. Maksa laskut ajallaan, älä osta osamaksulla, älä maksa velkaa velalla.

Miten itse säästät?

MM: Säästän osakkeisiin ja indeksirahastoihin. Seuraan myös menojani nettipankin kännykkäapplikaation avulla. Angstinen suhde rahaan johtuu usein siitä tunteesta, että raha valuu käsistä. Kun omasta taloudestaan saa otteen ja se alkaa jäädä plussalle, säästämisestä tulee mukava harrastus.

TT: Sijoitan itseeni ja hyvinvointiini. Huolehdin siitä, että rahaa jää aina vähän säästöön ja teen tavoitteita. Olen hankkimassa myös sijoitusasuntoa joko New Yorkin Bronxista tai samasta kivitalosta, jossa itsekin asun Hämeenlinnassa.

X