Myytävät asunnot ovat nyt hinnoissaan ja lainakorot nousussa.
Työ ja raha

Kannattaisiko asunto ostaa vai vuokrata? Kysymys on juuri nyt hyvä myös heille, joilla on jo oma koti

Joillakin alueilla vuokraaminen tulee omistusasumista edullisemmaksi pitkässäkin juoksussa. Asetelma vuokra- ja omistuskotien tarjonnassa on tasapuolistunut.
Teksti: Elina Viitanen Kuvat: iStock

Vuokrarahat menevät aina toisen taskuun ja omistusasunnon ylläpitäminen maksaa.

Itsestäänselvyyksiä, mutta oletko miettinyt, että vuokrasopimuksen sisältö on aina neuvoteltavissa ja omistusasunto on Suomessa potentiaalisin vaihtoehto kasvattaa omaa varallisuutta – vaikka et siinä itse asuisikaan?

Kysyimme kiinteistönvälitysketju Remaxin toimitusjohtaja ja Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hallituksen varapuheenjohtaja Pasi Aallolta vinkkejä, mitä seikkoja hän pohtisi kotia etsiessä.

Myyjän markkinat jylläävät

Tällä haavaa omistusasuntojen myyntihinnat ovat korkealla, ja tämä on yksi syy siihen, miksi vuokra-asumisen suosio on viime aikoina noussut.

Markkinatilanteen voi hyödyntää myymällä oman asunnon ja menemällä vuokralle tarkkailemaan, mihin suuntaan tilanne jatkossa kehittyy.

Vuokra-asuntoa etsivällä on nykytilanteessa valinnanvaraa.

Vuokra-asunto ei ole automaattisesti läävä

Omaa asuntoa vuokralle laitettaessa on syytä huomioida, että asunto on hyvässä kunnossa. Vielä muutamia vuosia sitten vuokra-asuntoja oli paljon vähemmän tarjolla ja siksi ne olivat kunnoltaan ja sijainniltaan keskimäärin huonompia kuin nyt.

Vuokra-asuntojen välinen kilpailu on kovaa.

Vuokra-asuntoja on tämänhetkisessä tilanteessa paljon, joten niiden välinen kilpailu on kovaa. Asunnon on oltava siisti ja hyvällä sijainnilla saadakseen vuokralaisen kiinnostumaan kohteesta ja pysymään siinä.

Asetelma tekee vuokra- ja omistusasumistarjonnan tasapuolisemmaksi.

Sijainnilla on paljon merkitystä

Joillakin alueilla, esimerkiksi Helsingin keskustassa vuokralla asumisen kustannukset ovat edullisempia kuin asunnon omistaminen, sillä asuntojen arvot, vastikkeet ja lainanlyhennykset ovat korkeita.

Edullisilla alueilla tilanne on päinvastainen – asunnon saa ostettua suhteessa paljon edullisemmin kuin siitä kertyvät vuokrakustannukset ovat.

Vuokra-asunnosta pääsee nopeasti eroon

Vuokralla asuminen sopii erityisesti muuttuvaan elämäntilanteeseen, sillä vuokra-asunnosta voi muuttaa pois nopeallakin aikataululla, mutta omistusasuntoa saattaa joutua myymään kauan, erityisesti jos sen haluaa myydä hyvään hintaan.

Usein vuokrasopimuksissa sanotaan, että vuokralaisen on asuttava asunnossa vähintään vuoden, jotta hän voi saada vuokratakuut takaisin itselleen. Tämä ei kuitenkaan ole mikään lakiin kirjattu pakko, vaan neuvoteltavissa oleva asia vuokranantajan kanssa.

Usein monenlaiset ratkaisut ovat sovittavissa, kun asioista keskustellaan hyvissä ajoin.

Asuntolainojen viitekorot kiipeävät jo.

Asuntolainojen korot saattavat tulevaisuudessa nousta

Asuntolainat ovat pitkään olleet edullisia, mutta tulevaisuudessa korot ja muut kulut tulevat todennäköisesti nousemaan. Tässä tilanteessa vuokra-asumisesta tulee monessa tilanteessa entistä järkevämpää ja edullisempaa.

Lainaako lainan päälle?

Mielitkö kerryttää varallisuuttasi asuntosijoittamisella? Silloin vuokralla asuminen on hyvä vaihtoehto, sillä jos sinulla on jo paljon omaa asuntolainaa maksettavanasi, et välttämättä saa sijoitusasuntolainaa, ja aikeet tyssäävät alkuunsa.

Asunto kannattaa omistaa, vaikka et siinä asuisikaan

Omaa asumista puntaroidessa suurin miettimisen aihe on se, haluaako helppoutta vai kerryttää varallisuutta. Jos päätyy jälkimmäiseen ratkaisuun, asunnon ostaminen on järkevää – Suomessa suuri varallisuus on nimenomaan asunnoissa.

Sillä, asutko ostamassasi asunnossa itse vai vuokraatko sitä eteenpäin, ei ole varallisuuden kasvun kannalta merkitystä.

Vältä jämähtäminen

Me suomalaiset olemme usein tottuneet ajatukseen omakotitalosta, jossa asutaan koko elämä. Tästä ajatuksesta on hyvä pyrkiä eroon ja kokeilla vaihtelevasti kumpaakin asumismuotoa.

Jos elämä omakotitalossa alkaakin kyllästyttää, voi myymisen sijaista asunnon laittaa vuokralle ja mennä itse vuokralle kaupunkiasuntoon. Monipuolinen ajattelu asumisasioissa mahdollistaa enemmän erilaisia elämänkokemuksia.

X