Työ ja raha

Kela-taksi kuskaa näissäkin tilanteissa – moni perusterve ei välttämättä tiedä oikeuksistaan

Huokeampi Kela-taksi kuljettaa terveydenhuoltoon, jos joukkoliikennettä ei voi tietyistä syistä käyttää. Kysyimme Kelan suunnittelijalta, millaisissa tilanteissa Kela-taksin voi tilata.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Kela-taksi tilataan oman alueen tilausnumerosta.

Huokeampi Kela-taksi kuljettaa terveydenhuoltoon, jos joukkoliikennettä ei voi tietyistä syistä käyttää. Kysyimme Kelan suunnittelijalta, millaisissa tilanteissa Kela-taksin voi tilata.

Kela-taksi tarkoittaa taksikyytiä, josta voi saada Kelalta korvausta. Kela-taksin saa tilata esimerkiksi silloin, jos terveydentilansa vuoksi ei voi matkustaa julkisilla kulkuneuvoilla lääkäriin.

Kela-taksin omavastuu on enintään 25 euroa.

Mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Kelan suunnittelija Anne Hauta vastasi viiteen kysymykseen siitä, millaisissa tilanteissa Kela-taksi on mahdollista tilata.

1. Kuinka kipeä pitää olla, jotta saa Kela-taksin?

– Esimerkiksi kuumeilu, muu akuutti sairaus tai toimintakyvyn alentuma voi estää matkustamisen joukkoliikenteellä, Anne Hauta kertoo.

Tällöin voi soittaa valitsemalleen palveluntuottajalle maakunnalliseen Kela-taksin numeroon saadakseen kyydin lääkäriin.

Olisiko seuraavassa tilanteessa oikeutta Kela-taksiin? 

Tiina on kotiutumassa jalkaleikkauksesta sairaalassa. Jalalle ei saisi varata painoa. Tiinalla on kainalosauvat, joilla hän liikkuu ketterästi. Julkinen liikenne toimii normaalisti.

Vastaus: Tiinalla on oikeus Kela-taksiin kotimatkaansa varten.

– Yleensä terveydenhuolto tilaa paluumatkan asiakkaan valitsemalta Kela-taksin palveluntuottajalta, Hauta kertoo.

2. Myös sää on peruste Kela-taksille. Miten huono kelin pitää olla?

Säätila, kuten kova myrsky, voi häiritä joukkoliikennettä tai seisauttaa sen kokonaan. Kela-taksin voi tilata, jos joukkoliikennettä ei ole käytettävissä lääkärimatkaan.

– Matka voi toteutua myös matkaketjuna eli taksimatka annetaan vain sille matkan osuudelle, kun joukkoliikennettä ei ole käytettävissä, Hauta kertoo.

Mutta entä seuraavanlainen kuvitteellinen tilanne?

Tiinalla on samalle päivälle lääkäriaika. Yöllä on ollut lumimyrsky, liikenne on kaaoksessa ja bussivuoroja on peruttu. Onko Tiinalla oikeus Kela-taksiin?

Vastaus: Saattaa olla.

–  Jos joukkoliikenne on käytettävissä ja kulkee yön lumimyrskystä huolimatta, olisi se ensisijainen kulkuneuvo Tiinan matkalle. Jos joukkoliikenne ei kulje, voi matkan tilata taksimatkana. Samoin, jos Tiinan terveydentila edellyttää taksin käyttöä, voi matkan tehdä taksilla.

Taksikyyti maksaa nykyään helposti yli 25 euroa. Siksi kannattaa olla kartalla oikeuksistaan lääkärireissuilla.
Taksikyyti maksaa nykyään helposti yli 25 euroa. Siksi kannattaa olla kartalla oikeuksistaan lääkärireissuilla.

3. Saako Kela-taksin tilata, vaikka voisi mennä omalla autolla?

Tiinalla on sovittu hammaslääkäri huomisaamuksi, mutta bussikuskit ovat seuraavana päivänä lakossa. Tiinalla on kuitenkin oma auto. Saako hän tilata Kela-taksin?

Vastaus: Kyllä.

– Joukkoliikenne ei toimi lakon vuoksi, joten Tiinalla on oikeus käyttää taksia, koska joukkoliikenne ei ole käytettävissä.

Kela ei siis katso sitä tässä laisinkaan, onko asiakkaalla autoa vai ei.

4. Saako Kela-taksia raskaana neuvolaan, jos matka taittuisi myös julkisilla?

Tiina on lähdössä loppuraskauden neuvolalääkäriin eri puolelle kaupunkia. Julkisilla matka vaatisi kolme vaihtoa. Tiinan raskaus on sujunut ongelmitta. Saako tilata Kela-taksin?

Vastaus: Kyllä.

– Tiina voi soittaa tilausvälityskeskukseen ja tehdä matkan taksilla neuvolaan.

Kela korvaa terveydenhuoltoon tehtyjä matkoja, jos ne on tehty sairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi.

Mutta entä seuraavanlainen kuvitteellinen tilanne: onko oikea matkustustapa Kela-taksi vai ambulanssi?

Tiinan synnytys on käynnissä. Hän miettii, olisiko kotona vielä aikaa odotella Kela-taksia vai pitäisikö synnyttämään lähteä rivakammin ambulanssilla.

Vastaus: Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa oman hyvinvointialueensa päivystysnumeroon.

– Sieltä asiakas saa ohjeet kulkuneuvon tarpeellisuudesta.

Lue myös Kaksplussan juttu: Ella ehti tilata kyydin sairaalaan, mutta synnytti etupihalleen: ”Taksikuski seurasi tapahtumia autosta”

X