Työ ja raha

Keski-ikäisen naisen velkakierre – syynä erot ja arjen kulut

Teksti: Anna.fi

Kuka joutuu velkakierteeseen? Nuori pätkätyöläinen, joka ei pysty hillitsemään kulutustaan? Vai keski-ikäinen nainen, jolla on vakiintunut elämä?

Anna, velkaloukut, ylivelkaantuminen, avioerot

Yllättävää kyllä, aika usein velkakierteeseen joutunut on keski-ikäinen nainen. Tämä selviää esimerkiksi velkaongelmaisille järjestelylainoja takaavan Takuu-Säätiön tilastoista.

Säätiön tyypillinen naisasiakas on 45–59-vuotias. Monen velkakierteeseen joutuneen naisen taustalla on avioero, jonka takia menot ovat kasvaneet ja nainen on joutunut ottamaan kulutusluottoa arjen kuluihin. Ylivelkaantuneet ja velkajärjestelyyn päässeet miehet taas ovat yleensä alle 34-vuotiaita. He ovat velkaantuneet esimerkiksi isojen hankintojen, kuten auton, tai eron ja elatusmaksujen takia.

– Asiakkaamme ovat usein keskituloisia, osin jopa hyvätuloisia. He ovat usein olleet ylioptimistisia oman talouden suhteen, Takuu-Säätiön
viestintäpäällikkö Minna Mattila sanoo.

Pikavipit vain jäävuoren huippu

Tyypillinen syy velkaantumiseen on kulutuksen hallitsemattomuus. Omaa taloudellista tilannetta ei osata arvioida eikä asioita laiteta paperille. Velkaa kertyy salakavalasti vähin erin, ja luottoa otetaan monesta eri paikasta.

– Silloin pienikin muutos voi syöstä velkakierteeseen, kun taloutta paikkaillaan uudella lainalla. Harvalla ylivelkaantuneella on velkojen taustalla hurvittelua tai juhlimista, kyse on enemmän talouden taitamattomuudesta ja elämänmuutoksista, Mattila sanoo.

Velat kertyvät yleensä luottokorteista ja kodin hankintoihin otetuista korttilainoista. Tyypillistä on, että kun sohva on maksettu, korttia käytetään johonkin muuhun. Toisin kuin voisi luulla, monen ylivelkaantuneen kohdalla pikavipit ovat vain jäävuorenhuippu.

– Pikavipit ovat viimeinen keino saada rahaa. Ihmiset jaksavat pyörittää hämmästyttävän pitkään luottokorttirumbaa: maksavat vain korkoja tai neuvottelevat maksuvapaita
kuukausia. Pikavipit pitää sen sijaan maksaa pian pois tai ne menevät perintään.

Velkamäärät nousussa

Takuu-Säätiö on yksi ylivelkaantuneita auttava taho. Sieltä voi saada takauksen pankkilainalle, jolla eri luotot maksetaan pois. Takauksen voi saada henkilö tai kotitalous, jonka olosuhteet ovat vakiintuneet. Tulojen pitää olla säännölliset ja hakijalla pi asunto pitää olla, ja elämäntilanteen, esimerkiksi avioeron, on oltava selvä. Suurin summa, jolle kotitalous voi saada takauksen, on 34 000 euroa. Lyhennyssummaa ja aikaa ei voi itse päättää. Tuloista vähennetään asumismenot ja noin 400 euroa välttämättömiin menoihin henkilöä kohden. Lopulla lyhennetään lainaa. Oman kunnan talous- ja velkaneuvonta auttaa takauksen hakemisessa.

– Eniten takauksia myönnetään naisille. Heillä on usein elämäntilanne hyvä suhteessa velkoihin, Mattila sanoo.

Taantuman myötä ihmisten velkamäärät ovat kasvaneet. Takuu-Säätiön takauksen hakijoita on nyt enemmän kuin ennen.

– Hakijoilla on nyt aiempaa useammin velkaa 50 000 –70 000 euroa, kun vuosi sitten summa oli vielä usein noin 25 000 euroa. Palkat ovat kasvaneet ja luottoa saa helposti. Velkojat eivät tiedä toisistaan, joten luottoa saa eri paikoista.

Kuntien velkaneuvonnat ovat myös ruuhkautuneet. Takuu-Säätiössäkin puhelinlinjat ovat pirisseet.

– Puhelinpalveluumme on nyt tullut uudentyyppistä soittajaa, joille oma tilanne tulee yllätyksenä. Moni on hätääntynyt myös asuntolainansa takia, Mattila sanoo.

Teksti: Annina Pennonen / Anna
Kuvat: Colourbox.com

X