Työ ja raha

Kuinka rahat jaetaan reilusti? 4 tapaa laittaa parisuhteen raha-asiat kuntoon

Älä anna rahan tulla rakkauden tielle. Jakamalla kulut ja menot reilulla tavalla parisuhteessa voidaan keskittyä muuhun kuin kukkaron nyörien nypläämiseen.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Jotta yhteiset menot menisivät parisuhteessa mahdollisimman tasan, kannattaa rahasta puhua avoimesti.

Älä anna rahan tulla rakkauden tielle. Jakamalla kulut ja menot reilulla tavalla parisuhteessa voidaan keskittyä muuhun kuin kukkaron nyörien nypläämiseen.

Avioliiton solmiminen, yhteisen kodin ostaminen, ruokakulut, vaatteiden ja vaippojen hankkiminen. Pariskunnan taloutta yhdistää moni eri asia, mutta tiukimmin parisuhteen raha-asiat nivoo yhteen usein yhteisen lapsen saaminen.

Säröä muuten toimivaan suhteeseen voikin tuoda esimerkiksi se, että toinen tienaa huomattavasti enemmän kuin toinen tai se, että yhteiset kulut eivät jakaudu reilusti.

Listasimme Raija Mattilan ja Julia Thurénin kirjoittamasta Lapsiperheen parisuhde -kirjasta neljä erilaista mallia, joiden avulla parisuhteen raha-asiat voi yrittää jakaa jouhevammin.

1. Enemmän tienaava maksaa yhteiset menot

”Hoida sinä vakuutusmaksut, niin minä ostan kuukauden ruoat.” Mattila ja Thurén nostavat kirjassaan esille kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Anu Raijaan ja professori Terhi-Anna Wilskan tutkimuksen, jossa huomattiin, että yleisin suomalaisten parien tapa hoitaa yhteistä taloutta on vastuualueiden määrittäminen.

Osalle pareista keino voi olla toimiva, mutta tavassa löytyy myös muutama epäkohta, jotka kannattaa tiedostaa.

Yhteisten kulujen merkkaaminen muistiin auttaa sinua ja kumppaniasi pysymään kärryillä siitä, mitä kukin on maksanut. Esimerkiksi ruokaan käytetty summa voi tuntua aluksi pieneltä verrattuna vaikkapa asuntolainan hoitamiseen, mutta ruokakulut nousevat helposti kuukauden aikana yllättävänkin suuriksi.

Myös yhteisesti maksettu omaisuus tulisi olla molempien nimissä. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä, jos parisuhde päättyykin – etenkin, jos pari ei ole solminut avioliitoa.

2. Molemmat maksavat euromääräisesti yhtä paljon

Osalla pareista saattaa olla yhteinen tili, johon molemmat siirtävät tietyn summan rahaa kuukausittain. Tapa toimii hyvin etenkin silloin, jos pariskunnan tulot ovat samaa tasoa.

Tämän tavan ongelmaksi saattaa muodostua kuitenkin erilaiset kulutustottumukset. Jos toinen omaa rennon asenteen tuhlailuun, mutta toinen suosii säästämistä, kannattaa pohtia, onko tämä malli sittenkään järkevin tapa jakaa kulut.

3. Kaikki rahat laitetaan yhteiselle tilille

Jos luotat kumppaniisi ja hänen rahankäyttöönsä täysin, voi pariskunnan yhteisesti jaettu tili olla teidän ratkaisunne – etenkin, jos olette lapsiperhe. Näin suhteen suurempituloisen palkasta hyötyy varmasti koko perhe.

4. Molemmat laittavat yhteiselle tilille nettotuloistaan suhteessa saman osuuden

Tämä tapa jakaa kulut on hyvä erityisesti silloin, kun pariskunnan tulot poikkeavat selvästi toisistaan.

Käytännössä malli toimii siten, että joka kuukausi kumpikin laittaa palkastaan tietyn osuuden, esimerkiksi 30 prosenttia, yhteiselle tilille.

Rahojen jakaminen suhteellisella tavalla tekee yhteisen talouden hoitamisesta usein huomattavasti reilumpaa.

X