Työ ja raha

Lauri Salovaara halusi miljonääriksi 500 päivässä – nyt hän kärsii bisnesmies-syndroomasta aina, kun ostaa jotain vain itselleen

Nyt sijoittaja on ymmärtänyt, ettei kaiken maailman asioita kannata ostaa.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Juha Sarkkinen, Lauri Salovaaran Kotialbumi, Istock

Lauri Salovaara satsaa kuntoiluun.

Nyt sijoittaja on ymmärtänyt, ettei kaiken maailman asioita kannata ostaa.

Tositelevision Selviytyjät Suomi -ohjelmassa kilpaileminen muutti radiojuontaja ja yrittäjä Lauri Salovaaran, 43, ajatuksia kuluttamisesta.

Miljonääriksi 500 päivässä -projektistaan tunnetuksi tullut mies huomasi tosi-tv-ohjelman uusimman kauden kuvausten aikana, miten vähällä ihminen voi tulla toimeen.

Tuotantoyhtiöltä saadun päivittäisen riisikukkurallisen lisäksi kilpailijoiden oli pärjättävä luonnon antimilla.

– Oli vapauttavaa oppia pärjäämään pienellä ja huomata, ettei kaipaa muuta. Saman havaitsin vaelluksella Italiassa, kun elämä rytmittyi nukkumisen, kävelemisen, syömisen ja lepäämisen ympärille. Rinkka oli kolmen viikon ajan ainut omaisuuteni. En tarvinnut rahaa mihinkään. Se oli todellista luksusta.

Mummo opetti Salovaaran viisilapsiselle sisaruskatraalle jakamisen tärkeyttä. Hän leikkasi purkkapalasen huolellisesti viiteen osaan, jotta jokainen lapsenlapsista sai yhtä suuren palan.

Rahan arvon jo lapsena oppinut yrittäjä on tehnyt nuoresta saakka töitä: kerännyt pulloja ja työskennellyt tivolin lipunmyyjänä.

Lapsena opittu säästäväisyys on vuosien saatossa vaihtunut sijoituksiin. Niukat opiskeluvuodet saivat arvostamaan sitä, että pankkitilillä on ylimääräistä rahaa.

Lauri Salovaara: ”En ole huippusijoittaja”

Kun Lauri Salovaara 1990-luvun lopussa muutti Oulusta Helsinkiin radiotoimittajaopintoihin, opiskelijan päiväbudjetti oli äärimmäisen tiukka.

– Koululla tarjottiin aamupala, lounas ja välipala. Tankkasin koulussa itseni niin täyteen, ettei minun tarvinnut syödä loppupäivän aikana. Tuntui uskomattomalta tajuta vuosia myöhemmin ruokakaupassa, että voin ostaa mitä tahansa, Lauri muistelee.

Seuraava taloudellisesti tiukka tilanne tuli eteen maaliskuussa 2020, kun tapahtumayrittäjän kalenteri tyhjeni yhdessä yössä.

”Tuntui hurjalta, etten yhtään tiennyt, kauanko tilanne kestäisi.”

– Ydinliiketoimintaani ovat matkailu, esiintyminen ja tapahtumien järjestäminen, joten tilanne oli huolestuttava. Tuntui hurjalta, etten yhtään tiennyt, kauanko tilanne kestäisi. Kahdessa kuukaudessa sain liiketoimintani muutettua sellaiseksi, että se palveli uutta normaalia. Sen jälkeen ei ole tarvinnut kantaa huolta.

Sijoittaminen on ollut tärkeä osa Laurin elämää jo kymmenen vuoden ajan. Hän on sijoittanut asuntoihin ja kiinteistöihin sekä juhlatilaan ja näköalahuoneistoon Iso-Syötteellä.

Omaisuutensa startup-omistusten kautta hankkinut mies on mukana kuuden yrityksen toiminnassa.

– Omistaminen on minulle tärkeää, koska sitä kautta pystyn kokemaan sijoittamisen hyödyt. En ole mikään huippusijoittaja. Sijoitan kohteisiin, joiden kehittämiseen voin itse osallistua. Nautin siitä, että löydän rämän asunnon, jossa näen potentiaalia. Laitan asunnon uuteen uskoon ja kehitän sen ympärille toimintaa.

Lauri toivoo, että uskaltaisi sijoittajana ottaa enemmän riskejä.

– Minun pitäisi uskaltaa tarttua tilaisuuksiin rohkeammin, jotta sijoitukseni voisivat olla tuottavampia.

Varovaisuus on leimannut Laurin rahankäyttöä aina. Hän harkitsee ostoksiaan pitkään.

– Minun pitäisi tehdä rohkeampia ostopäätöksiä. Hyvät jutut menevät sivu suun, jos miettii liian kauan. Olen tehnyt Tori.fi-sivulta hienoja löytöjä, kuten formulapelin 1980-luvulta ja vanhoja junaratoja. Sellaisia ei saa enää mistään.

Kiinalaisesta nettikaupasta tilattu videotykki harmittaa edelleen.

– Se ei ollut videotykkiä nähnytkään. Epäonnistunut ostos on harmittanut, sillä haluaisin aina tehdä hyvät kaupat.

Bisnesmiehen syndrooma

Laurin on vaikea hankkia asioita vain itselleen. Mikäli hän ostaa jotain isompaa omiin tarpeisiinsa, mielessä alkaa raksuttaa, miten ostoksen voisi saada tuottamaan.

– Ostin moottorikelkan itseäni varten. Nopeasti aloin kuitenkin miettiä, miten voisin tehdä sillä bisnestä. Olin haaveillut laskettelumökistä Iso-Syötteen huipulla, joten päätin hankkia sellaisen sijoituskäyttöön. Nyt voin itsekin lomailla siellä silloin tällöin, kun käyn tekemässä
huoltokäyntejä ennen uusien vieraiden saapumista, Lauri kertoo.

Lauri on päättänyt opetella sijoittamaan myös itseensä. Se tarkoittaa vaatekaapin päivittämistä sekä panostamista kuntoiluun, urheiluvälineisiin, kirjoihin ja matkustamiseen.

– Olen tehnyt saavuttamieni asioiden eteen niin paljon töitä, että olen välillä uupunut.

Nykyiseen taloustilanteeseensa yrittäjä on tyytyväinen. Hän kokee omistavansa tarpeeksi, jopa niin, että voisi luopua jostain.

– Ainahan vene voisi olla isompi ja moottoripyöränä Harley-Davidson. Oikeasti olen hyvin kiitollinen siitä, mitä minulla on. Selviytyjiin osallistumisen jälkeen olen tullut entistä tarkemmaksi sen suhteen, etten osta mitään turhaa. Ei ole hyvä, jos tavaraa on liikaa.

Lauri Salovaaran ostoslistalla

Pihistän omista tarpeistani helposti. Vaatekaappini kaipaisi perusteellista päivitystä.

Haaveilen Harley-Davidson-moottoripyörästä. Minulla on Suzuki Intruder, jonka olisin valmis vaihtamaan uuteen pyörään. Rakastan autoja ja moottoripyöriä.

Viimeisin ostokseni on inkiväärijauhe. Laitan teelusikallisen aamuteeheni. Vastustuskykyni on parantunut roimasti. En muista, milloin olisin ollut flunssassa.

Jos jauhe loppuu, tulee kiire ostoksille.

Paras ostokseni on Lada vuosimallia -83. Äksyksi rouvaksi kutsuttua autoa koetetaan usein ostaa minulta. Se ei kuitenkaan ole myynnissä vaan siirtyy tulevaisuudessa lapsilleni.

Juttu on julkaistu aiemmin Annan numerossa 39/2021.

X