Työ ja raha

Maksaisitko luksuslaukusta tuhansia euroja? Näin sijoitat fiksusti osakemarkkinoilla

Luksuslaukusta puhutaan usein sijoituksena, mutta onko se todella sitä? Vastuullisuus on suuri trendi paitsi vaateostoksilla myös osakemarkkinoilla.

Teksti:
Hannele Lampela
Kuvat:
Istock

Kannattaako luksuslaukkuun sijoittaa? Onko se järkevä ostos?

Luksuslaukusta puhutaan usein sijoituksena, mutta onko se todella sitä? Vastuullisuus on suuri trendi paitsi vaateostoksilla myös osakemarkkinoilla.

Michael Korsin Selma Satchel -laukku, 370 €.
Louis Vuittonin Neverfull-laukku, 1 040 €.
Chanelin musta klassikkolaukku, 3 300€. Hermès’n Birkin-laukku, 6 500 €.

Luksuslaukkuun humahtaa helposti nelinumeroinen summa. ”Se on sijoitus”, puolustelet itsellesi, mutta onko se todella sitä?

– Luksuslaukun ostaminen on kuluttamista, ei sijoittamista, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju toteaa.

– Esimerkiksi pörssiyrityshän tuottaa itsessään voittoa, jonka se jakaa osinkoina, sijoitusasunto tuottaa vuokratuloja ja metsässä kasvaa puuta, mutta käsilaukku ei synnytä uutta käsilaukkua toisen sisälle, saati heittele osinkoja rahana ilmaan.

Oksaharjun mukaan laukku on sijoitus vasta, kun voit myydä ostoksesi kalliimmalla eteenpäin – ja näin tapahtuu vain harvoin.

– Mutta jos sijoitat tänään fiksusti laukun verran rahaa osakemarkkinoille, voit kymmenen vuoden päästä ostaa uuden laukun joka vuosi sen yhden laukun osingoilla.

Eettinen osakeshoppailija muuttaa maailmaa

Vastuullisuus on ollut suuri trendi pitkään niin kuluttajamarkkinoilla kuin pörssissäkin. Kun valitsee läpinäkyvän toimijan, jota itse arvostaa, ollaan jo pitkällä, sillä eettisen yrityksen toiminta on usein kuluttajalle varsin selkeää. Yhä useampi osakkeenomistaja tekeekin valintojaan esimerkiksi ympäristöperustein.

– Niin kuluttajan kokemus kuin luottamuskin ovat tärkeitä valtteja, joten yhteiskuntavastuullisuus on tärkeää yrityksille, Oksaharju kuvailee.

Koska vastuullisuus on merkittävää nykykuluttajalle, se houkuttaa myös viherpesuun. Valheella on kuitenkin harvoin pitkät jäljet. Brändien vilpit vaikuttavat nopeasti paitsi katukuvassa myös osakemarkkinoilla. Mitä läpinäkyvämpää yrityksen toiminta on, sitä parempi valinta se on myös osakkeenomistajan kannalta.

Myös pankkien vastuullisuusrahastot epäilyttävät Oksaharjua. Hän kehottaa sijoittamaan rahansa suoraan yrityksiin, sillä pankkien rahastot hyödyttävät usein eniten pankkeja.

– Kun säästäjä ulkoistaa kohteen valinnan sijoitusneuvojalle tai rahastonhoitajalle, isot palkkiot kerääntyvät heille. Siinä voi kysyä, onko vastuullisuus silloin kunnossa.

Eettisyyttä arvostava osakkeenomistaja ottaa asioista itse selvää, sillä yritykset mielellään näyttävät paremmalta ulospäin kuin ovatkaan. Oksaharju itse teki tänä pitämänsä valinnan niin kuluttajana kuin osakemarkkinoillakin, sillä hän on ajanut täyssähköautolla koko kesän.

– Se on ollut hyvä valinta paitsi sijoituskohteena myös ympäristön puolesta, hän toteaa.

X