maksuhäiriömerkintä
Huono taloudellinen tilanne aiheuttaa paljon huolta ja stressiä. Rahavaikeuksien kanssa ei kannata jäädä yksin.
Työ ja raha

Mihin maksuhäiriömerkintä vaikuttaa? Asiantuntija neuvoo, miten maksuhäiriömerkinnän saaneen kannattaa toimia

Maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa voi vaikeuttaa arkistenkin palveluiden saamista. Kysyimme asiantuntijalta vinkkejä, miten tilanteessa kannattaa toimia.
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: iStock

Kun maksumuistutus kolahtaa postiluukusta, on jokin lasku jäänyt maksamatta. Yhden laskun unohtaminen ei vielä tahraa luottotietoja, kunhan maksun hoitaa heti ensimmäisen muistutuksen saapuessa

– Henkilö saa maksuhäiriömerkinnän silloin, jos lasku on jäänyt maksamatta useista maksumuistutuksista ja -vaatimuksista huolimatta. Maksuhäiriömerkinnän saaminen ei tule henkilölle koskaan yllätyksenä, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE:n toimitusjohtaja Elli Reunanen sanoo.

Maksuhäiriömerkintä säilyy kahdesta neljään vuotta

Maksuhäiriömerkintä haastaa arkea. Käytännössä merkintä kertoo siitä, ettei henkilö ole pystynyt huolehtimaan kaikista maksuvelvoitteistaan. Tästä syystä maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa niinkin arkisten asioiden kuin puhelinliittymän, vakuutuksen ja vuokra-asunnon hankkimista.

Luottotietorekisterissä merkinnät säilyvät pääsääntöisesti kahdesta neljään vuotta. Rekisterit eivät ole kaikille avoimia, mutta velkojat ja laskuttajat voivat kysyä sieltä tietoja tietyn edellytyksin.

– Luotonantajat ja laskuttajat päättävät itse, miten suhtautuvat asiakkaan maksuhäiriömerkintöihin. Siitä huolimatta merkinnät usein viestivät siitä, ettei merkinnän omaava henkilö ole pystynyt huolehtimaan velvoitteistaan. Tästä syystä maksuhäiriömerkintä hankaloittaa useiden palveluiden saamista, Reunanen summaa.

Miten maksuhäiriömerkinnän saaneen kannattaa toimia?

Vaikka maksuhäiriömerkinnät varjostaisivatkin luottotietoja, peliä ei ole vielä menetetty. Palveluiden saaminen vaatii kuitenkin aktiivisuutta.

Palveluntarjoajien kanssa voi pyrkiä neuvottelemaan monista erilaisista vaihtoehdoista. Seuraavat asiantuntijan vinkit voivat auttaa tilanteessa, jossa maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämää.

1. Kerro avoimesti merkinnöistä ja taloudellisesta tilanteestasi

Maksuhäiriömerkinnöistä kannattaa kertoa avoimesti laskuttajalle ja luotonantajalle. Kerro, mistä ja miten maksuhäiriömerkintä on tullut, ja mikä maksun tilanne on.

Lisäksi palveluntarjoajalle kannattaa selvittää, millainen oma taloudellinen tilanne on tällä hetkellä sekä kertoa, kuinka aikoo jatkossa hoitaa vastuunsa.

2. Tarjoudu maksamaan laskut etukäteen

Jos kyse on esimerkiksi puhelinliittymästä tai vakuutuksesta, ehdota laskuttajalle, että hoidat maksusi ennakkoon. Voit myös tiedustella, onko yrityksellä suppeampia palveluita, joita voi saada maksuhäiriömerkinnöistä huolimatta.

3. Ilmoita palveluntarjoajalle maksuvaikeuksistasi

Tilanteessa, jossa et pysty hoitamaan maksujasi, neuvottele asiasta laskuttajan kanssa mahdollisimman nopeasti. Ehdota laskujen maksamista esimerkiksi pienemmissä osissa.

Älä hoida velkaa velalla

Paras tapa välttää maksuhäiriömerkintöjen tuoma haitta, on reagoida ajoissa maksumuistutuksiin. Jos laskut ovat kuitenkin päässeet kasaantumaan, suosittelee Reunanen aloittamaan maksujen hoitamisen niistä laskuista, jotka ovat jo myöhässä.

Jos oma taloudellinen tilanne on huono, tärkeintä on, ettei vanhoja laskuja maksa pikavippien ja uusien velkojen avulla. Velan kertyminen saa ihmisen nopeasti loukkuun.

– Rahavaikeuksista kannattaa puhua ajoissa. Niihin on hyvä hakea apua, Reunanen muistuttaa.

Apua velkaantuneille

Jos kamppailet raha- tai velkaongelmien kanssa, asian kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Neuvoja ja apua talousasioihin saat esimerkiksi Takuusäätiöstä ja Kuluttajaliitosta.

  • Takuusäätiöstä voi kysyä neuvoa yksittäisiin velka- tai maksuongelmiin. Takuusäätiön nimettömän velkalinjan puhelinnumero on 0800 9 8009.
  • Kuluttajaliitto antaa myös neuvoja veloista selviytymiseen sekä oman talouden hallintaan.

Lue myös: 

Mistä saa lisää rahaa nopeasti? Rahataidonvalmentajan vinkit

Rahat aina loppu? Näin helpotat taloustilannettasi yhden viikonlopun aikana – 5 konkreettista askelta

Saako aikuinen pyytää rahaa omilta vanhemmiltaan? Avun vastaanottaminen aikuisena on yhä tabu

Kannattaako rahat sijoittaa vai satsata elämän nautintoihin? Kysyimme asiaa kahdelta erilaiselta rahankäyttäjältä

X