Työ ja raha

Mistä saa lisää rahaa nopeasti? Rahataidonvalmentajan vinkit

”Mistä saa lisää rahaa nopeasti?”, on yksi internetin eniten tehtyjä hakuja. Mutta mistä sitä voisi saada, fiksusti?
24.6.2018 Teksti: Hannele Lampela Kuvat: iStock

Kun rahaa tarvitsee nopeasti, voi mieleen hiipiä ensimmäiseksi pikavippi tai kulutusluotto. Se ei kuitenkaan ole valmennusyhtiö Varapuun perustaja Mikko Sjögrenin mukaan todellakaan paras idea. Pienissä lainoissa korko voi liikkua jopa tuhansissa prosenteissa ja jos sinulla ei ole rahaa tässäkään kuussa, ei kannata siirtää taakkaa tulevaan.

Ja kaiken kukkuraksi rahaa voi saada hieman fiksuimmillakin tavoilla.

Mennään kuitenkin ensin viisastelun asteelle: silloin, kun raha-asiat ovat hyvin, on säästettävä puskurirahastoa. Silloin tällaiseen tilanteeseen ei edes jouduta. Myös sijoittamista on hyvä opetella, sillä sijoituksia myymällä saa käyttörahaa nopeallakin aikataululla.

Nämä asiat on hyvä pitää mielessä silloin, kun rahaa on enemmän käytettävissä. Mutta sillä hetkellä, kun rahat ovat oikeasti lopussa, on otettava hieman järeämmät aseet käyttöön.

Myy tai neuvottele lainasta

Yksi nopeimmista tavoista hankkia nopeasti rahaa on myydä omaisuutta eteenpäin: esimerkiksi vähälle käytölle jäänyt kamera, korut tai muu arvokas esine on hyvä keino helpottaa tilapäisesti rahatilannetta.

Panttilainaamon lisäksi useat liikkeet ostavat käytettyä tavaraa, eikä sosiaalisen median kierrätysryhmiäkään kannata väheksyä.

Toinen keino on neuvotella pankin kanssa lainasta, mutta silloinkin koron kanssa kannattaa olla tarkkana. Korkeakorkoiset lainat kun tuovat hetkellistä helpotusta, mutta kiristävät tilannetta tulevaisuudessa.

– Mikäli asuu omistusasunnossa, voi pankin kanssa neuvotella remonttilainasta. Ja jos asuntolainaa on maksanut pois jo vaikkapa kymmenen vuoden ajan, voi neuvotella laina-ajan uudelleen pidentämisestä. Tämähän ei suinkaan ole edullisin tapa, mutta vapauttaa tehokkaasti enemmän käyttörahaa kuukausittain, Sjögren toteaa.

Kannattaako kaverilta lainata?

Entäs sitten kaverilta lainaaminen? Sjögrenin mielestä se on ihan hyvä idea, jos vain on maksukykyinen ja huolehtii lainan takaisinkin. Muuten kaveri voi nopeasti olla entinen.

Tosin jos pankin kanssa ei ole niin väleissä, että saisi sieltä lainaa, kannattaa ystävänkin pohtia rahan lainaamista kahteen kertaan.

– Sellaisia kavereita, joilla on vahva halu auttaa raha-asioissa, kutsutaan yleensä vanhemmiksi tai isovanhemmiksi, Sjögren naurahtaa.

Voisitko myydä omaa osaamistasi?

Taloustilannetta voi helpottaa myös pitkällä aikavälillä kaupallistamalla omaa osaamista. Liiketoiminnan aloittaminen ei ehkä sovi kaikille, mutta se on järkevä vaihtoehto monessakin mielessä. Paitsi, että se tuo lisätuloja, ihmiset usein osaavat parhaiten sellaista, minkä tekemisestä he nauttivat. Näin tienaaminen voi olla myös antoisaa muillakin tavoilla kuin vain euroissa mitattuna.

Esimerkiksi harrastuksen tai arkisen taidon kaupallistaminen voi olla fiksua.

Sjögren nostaa esimerkiksi valmentamansa 73-vuotiaan joensuulaisnaisen, joka ryhtyi leipomaan pullaa ja tuoretta leipää lähiseudun lapsiperheille. Nykyään hän tienaa 500 euroa kuukaudessa lisätuloa leipomuksillaan, mikä on pienituloiselle eläkeläiselle melkoinen lisä.

On monia tapoja kaupallistaa omia taitoja, mutta se vaatii tietynlaista suhtautumista ja asennetta, jota ei Sjögrenin mukaan kaikilla ole. Hän toteaa, että nuoret ovat usein erittäin hyviä siinä, miten he lähtevät toteuttamaan keksintöjään.

– Ihmiset usein jaetaan tässä asiassa kahteen: löytyy niitä, jotka saavat idean ja ryhtyvät tekemään ja sitten löytyy niitä, jotka saavat idean ja keksivät sen jälkeen kaikki syyt, miksi siitä ei tule mitään.

Kommentit (1)

Anteeksi nyt vaan, mutta tämä juttu ei laisinkaan, millään tasolla vastaa siihen kysymykseen, mistä saisi lisää rahaa FIKSUSTI ja NOPEASTI! Perusta yritys, voi herran jestas sentään, asiantuntijanne nopeuskäsitys on ällistyttävä. 🙁

Anteeksi nyt vaan, mutta tämä juttu ei laisinkaan, millään tasolla vastaa siihen kysymykseen, mistä saisi lisää rahaa FIKSUSTI ja NOPEASTI! Perusta yritys, voi herran jestas sentään, asiantuntijanne nopeuskäsitys on ällistyttävä. 🙁

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *