Työ ja raha

Mitä jokaisen naisen pitäisi tietää sijoittamisesta? Asiantuntija kertoo

Rahataidon valmentaja kertoo, miten kannattaa säästää ja antaa kolme vinkkiä siihen, miten sijoittamisessa pääsee alkuun.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Rahataidon valmentaja kertoo, miten kannattaa säästää ja antaa kolme vinkkiä siihen, miten sijoittamisessa pääsee alkuun.

Sijoittamista markkinoidaan nyt erityisesti naisille, sillä rahoitusala on perinteisesti ollut hyvin miehinen ala. Naiset ovat sijoittamisessa myös varovaisempia kuin miehet. Neuvot ovat kuitenkin samanlaisia kaikille, sanoo rahataidon valmentaja ja valmennusyhtiö Varapuun perustaja Mikko Sjögren.

– Vanhojen sukupuoliroolien jäänteet vaikuttavat siihen, että naisnäkökulmaa korostetaan nyt myös talousasioissa. Mielestäni jokaisen pitäisi pitää huolta raha-asioistaan, Sjögren sanoo.

Jokapäiväinen rahankäyttö kuntoon

Sjögren on huomannut, että suomalaiset eivät oikein ymmärrä, mistä sijoittamisessa on kyse.

– Ihmisiä pitää ensin opettaa toimimaan rahan kanssa ja vasta sen jälkeen vaurastumaan eli sijoittamaan.

Suurin osa ihmisistä ajattelee, ettei heillä ole varaa sijoittamiseen. Nordean Taloustutkimuksella teettämän tuoreen kyselyn mukaan tätä mieltä oli 83 prosenttia ihmisistä.

Myös monet hyvätuloiset kokevat, ettei ylimääräistä rahaa jää.

– Silloin täytyy miettiä, miten rahaa arjessa käyttää, Sjögren sanoo.

– Rahalla on erilainen tunnehinta alkukuusta ja loppukuusta. Alkukuusta sadan euron sivuun laittaminen ei tunnu niin pahalta kuin loppukuusta. Vaurastuvat ihmiset laittavat rahaa säästöön heti palkkapäivänä ja elävät sitten loppukuun jäljelle jääneiden varojen mukaan.

Kolme tilannetta, joissa naiset kiinnostuvat sijoittamisesta

Sjögrenin mukaan on kolme tyypillistä tilannetta, joissa naiset alkavat miettiä sijoittamista.

Ensimmäinen tilanne tulee vastaan, kun lapset on saatu kouluun tai päiväkotiin ja äiti on palannut työelämään. Lasten myötä ryhdytään pohtimaan rahankäyttöä ja tulevaisuuden taloudellista turvaamista.

Toinen tyypillinen tilanne syntyy, kun eron myötä tilille on tupsahtanut summa rahaa, jolle pitäisi keksiä järkevää käyttöä. Aiemmin puoliso on ehkä hoitanut raha-asiat, ja nyt ollaankin uudessa tilanteessa.

Kolmannen yleisen tilanteen aiheuttaa vanhemmilta saatu perintö, joka mahdollistaisi sijoittamisen.

Monet nuoremmatkin naiset olisivat kiinnostuneita sijoittamisesta, mutta nuorena rahalle tuntuu olevan paljon muutakin käyttöä. Esimerkiksi eläkesäästäminen saattaa tuntua kaukaiselta ja siksi hieman epämotivoivalta. Kuitenkin mitä aiemmin aloittaa, sitä pienemmällä kuukausittaisella summalla saa lopulta kasaan ison potin.

Näin pääset alkuun sijoittamisessa

Mikko Sjögrenin kolme vinkkiä:

1. Laske tulot ja menot

Pidä tuloista ja menoista kirjaa muutaman kuukauden ajan, jotta saat niistä hyvän ymmärryksen. Kerää kuitit talteen tai tutki tiliotetta.

Pidä yhden tilin sijaan useampia tilejä. Luo nettipankissa toistuva maksu, joka automaattisesti siirtää heti palkkapäivänä tietyn summan rahaa säästötilille.

Kokeile esimerkiksi budjetoida jokaisesta palkasta 60 % kiinteisiin kuluihin, kuten laskuihin, 10 % yllättäviin menoihin, kuten tiskikoneen hajoamiseen, 10 % itsesi kehittämiseen, 10 % sijoittamiseen ja 10 % hauskanpitoon.

– Elämänlaatua ei tarvitse vetää nolliin, vaan kannattaa varata rahaa myös humputteluun. Ero kiinteiden kulujen ja hauskanpidon välillä on siinä, että esimerkiksi kotona kokkaaminen menee kiinteisiin kuluihin ja ulkona syöminen hauskanpitoon. Kun kuukauden hauskanpitoraha on käytetty, silloin ei voi enää syödä ulkona.

2. Mieti, mikä on tavoitteesi sijoittamiselle

Haaveiletko varhaisemmasta eläköitymisestä, matkustamisesta tai purjeveneestä vai haluatko vain säästää eläkepäiviä tai lasten tulevaisuutta varten?

Vaurastumiseen tarvitaan kolme asiaa: aikaa, rahaa ja korkoa korolle -tuottoa. Ota selvää, mitä unelmasi toteuttaminen maksaa ja laske, millaista tuottoa tarvitset ja kuinka kauan tavoitteen saavuttaminen kestää.

– Samalla kannattaa miettiä, mitä oikeasti haluat. Tarvitseeko purjevenettä omistaa vai täyttyisikö veneilyn tarve vuokraamalla vene?

3. Ota selvää

Sijoitusneuvojat tietysti myyvät tuotteita, joista he myös itse saavat myyntipalkkion. Mitä enemmän sijoituskohteessa on kuluja, sitä isompi on myyjän myyntipalkkio. Kulut pienentävät sijoittajan saamaa tuottoa. Pienikuluiset sijoitustuotteet pitää löytää itse. Siksi kannattaa olla kiinnostunut aiheesta ja opiskella.

– Sijoittaminen ja talousasioiden hoitaminen ei ole sen vaikeampi asia kuin mikään muukaan. Ne pitää vain ottaa haltuun ja niistä pitää huolehtia samalla tavalla kuin esimerkiksi terveydestä ja kauneudestakin, sanoo Sjögren.

X