Miten köyhä voi rikastua
Työ ja raha

Miten köyhä voi rikastua? Näin se on mahdollista – asiantuntija neuvoo

Valmennusyhtiö Varapuun perustaja Mikko Sjögren on valmentanut kymmeniä tuhansia ihmisiä hallitsemaan raha-asiansa paremmin ja jopa vaurastumaan. Ihan ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota omaan ajattelutapaan, Sjögren neuvoo.
Teksti: Hannele Lampela Kuvat: iStock

Miten köyhä voi rikastua? Kysymys esitetään Varapuun perustajalle Mikko Sjögrenille  säännöllisin väliajoin.

Usein talousvalmentajat aloittavat siitä, että pienistäkin tuloista on mahdollista säästää muutama euro sukanvarteen pahan päivän varalle, mutta Sjögren kiinnittäisi aivan ensimmäiseksi huomiota johonkin aivan muuhun: ajattelutapaan.

– Vastikään julkaistiin Nordean tutkimus, jonka mukaan 62 prosenttia yli 80 000 euroa vuodessa tienaavista ei saa säästöön mitään, koska kaikki menee mikä tuleekin. Samaan aikaan tapaan työssäni ihmisiä, jotka onnistuvat säästämään jopa muutaman satasen hämmästyttävän pienistä summista. Usein nämä ihmiset myös keksivät keinoja, joiden avulla he onnistuvat kasvattamaan säännöllistä tulovirtaansa, Sjögren sanoo.

Sjögren nostaa esille valmentamansa 73-vuotiaan joensuulaisnaisen, joka ryhtyi leipomaan pullaa ja tuoretta leipää lähiseudun lapsiperheille. Nykyään hän tienaa 500 euroa kuukaudessa lisätuloa leipomuksillaan, mikä on pienituloiselle eläkeläiselle melkoinen lisä.

Rahankäyttötavoilla on ratkaiseva merkitys vaurastumisessa

Vaurastumisessa tärkeintä ei siis suinkaan ole se, minkä verran rahaa on aloitushetkellä käytettävissä vaan sillä, miten tilanteeseen suhtautuu ja mitä siitä ajattelee. Rahankäyttötavat ovat kaiken a ja o.

Aivan ensimmäiseksi on otettava selvää omista numeroistaan eli siitä, minkä verran talouteen tulee rahaa ja mihin se raha kuluu.

Mitä parempi työssäsi olet, sitä enemmän tienaat

Usein erittäin pienituloisilla ei ole mistä nipistää, sillä rahankäyttö on pakotetustikin hyvin tarkkaa. Silloin Sjögren käyttäisi mahdollisimman paljon aikaa ja energiaa oman työtilanteen parantamiseksi kouluttautumisen kautta.

– En tarkoita, että pitäisi palata koulunpenkille, sillä opiskella voi monin eri tavoin.

Sjögren kehottaa valitsemaan jonkin itseä kiinnostavan, työhön liittyvän aiheen, jota opiskella esimerkiksi kirjaston kirjoista ja Youtube-videoilta.

Hän toteaa, että vaikka moni hyvin koulutettukin on pienituloinen, jonkinlainen korrelaatio oman osaamisen ja tulotason suhteen on olemassa.

– Tulotaso on usein kiinni siitä, miten suuren ongelman sinun osaamisesi pystyy ratkaisemaan. On ala sitten mikä hyvänsä, tienaat paremmin, jos olet erittäin hyvä työssäsi.

Jos saat idean, tartu siihen

Sama pätee Sjögrenin mukaan myös työttömyyteen. Mitä parempi hakija olet, sitä todennäköisemmin työllistyt. Ja työssä käyväkin voi usein löytää jotain, mistä on mahdollista kehittää lisätuloa.

– Eräs teinipoika ryhtyi myymään sosiaalisen median osaamista yrityksille, avasi esimerkiksi Facebook-tilejä ja opasti niiden käytössä. Asiakkaita oli 5–6 kuukaudessa, joten kyllähän siitä tuli aika hyvin lisärahaa kuukautta kohden.

Tärkeintä Sjögrenin mukaan onkin kuulutko niihin ihmisiin, jotka saavat idean ja ryhtyvät tekemään vai niihin, jotka saavat idean ja sen jälkeen keksivät kaikki syyt, miksi idea ei onnistu.

X