Sijoittaminen
Sijoittaminen kannattaa
Työ ja raha

Miten sijoittaminen kannattaa aloittaa? Lue tästä ammattilaisen vinkit

Vaikuttaako sijoittaminen haastavalta, etkä tiedä mistä aloittaa? Pyysimme Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharjua paljastamaan parhaat vinkkinsä.
Teksti: Hannele Lampela Kuvat: iStock

Mitä säästöille kannattaisi tehdä?

Tuhlaaminen on tietysti yksi ratkaisu, mutta ei kovin fiksu, jos haluaa pitää huolta rahatilanteestaan myös tulevaisuudessa.

Säästötilillä inflaatio järsii oman osuutensa pankkitilistä, eikä euroilleen ole pitkään aikaan saanut tuottoa tavallisen säästötilin avustukselle.

Jäljelle jää siis sijoittaminen.

Uskalla aloittaa

Sijoittamisen aloittamiseksi ei tarvitse käydä erityisiä kursseja, eikä asiaa kannata mystifioida liiaksi.

Lukemalla muutaman alan perusteoksen voi itseopiskella tärkeimmät periaatteet, mutta sen jälkeen ei auta kuin aloittaa.

Vaikka usein puhutaan oikeasta ajoituksesta, osakeguruksikin tituleerattu Jukka Oksaharju kehottaa lähtemään rohkeasti peliin mukaan heti.

Oikean hetken tunnistaa nimittäin usein vasta jälkikäteen, jolloin se on jo myöhäistä.

– Jos peruutuspeilistä katsoo, niin paras hetki on yleensä ollut silloin, kun uutisvirta on ollut synkkää. Silloin harva tosin sanoo, että osta ja harva uskaltaakaan ostaa.

”Sijoitussuunnitelmaan kuuluu myös kuluttaminen, eihän täältä mitään mukaansa saa.”

osakkeet

Rahalla voi ostaa esimerkiksi vapaa-aikaa.

Katse tulevaisuuteen

Kun alkaa sijoittaa, on tärkeää ymmärtää, että parhaan tuloksen saa säästämällä suunnitelmallisesti ja jatkuvasti.

Lisäksi asiaan tulee suhtautua pitkäjänteisellä otteella – viisi vuotta on lyhyt aika ja kymmenessä vuodessakin saadaan aikaan vielä suhteellisen pieniä tuloksia. Parasta on, jos aloittaa nuorena ja ehtii saada rahoilleen vuosikymmenien tuoton.

– Jos keinotellaan, eli lähdetään viikkojen tai kuukausien päästä treidaamaan osakkeita, niin hävitään useammin kuin usein.

Oksaharju kehottaa sijoittamaan pitkäjänteisesti aidosti passiiviseen indeksirahastoon, jossa kulut ovat mahdollisimman pienet. Näin omistat kaikkea sitä, mistä pörssi koostuu ja saat siten pitkän aikavälin tuoton itsellesi.

Passiiviseen indeksirahastoon sijoittaminen on myös helppoa, koska sinun ei tarvitse analysoida yksittäisiä yrityksiä.

– En myöskään suosittelisi pankkien yksittäisiä tuotteita, sillä niissä kulut voivat olla kaksi prosenttia vuodessa, mikä syö voittoja.

Osakkeita kannattaa ostaa suuremmilla summilla kerrallaan, mutta indeksirahastoon voi sijoittaa jo pienelläkin kuukausisummalla.

– Sijoitussuunnitelmaan kuuluu myös kuluttaminen, eihän täältä mitään mukaansa saa. Itse esimerkiksi tykkään ostaa vapautta kalenteriini, Oksaharju toteaa.

X