Työ ja raha

Näin luot positiivista ilmapiiriä työpaikallesi – 8 käytännön vinkkiä

Onko työpaikkasi täynnä negatiivisuutta ja ongelmia? Oma asenne saattaa joskus olla yksi syy huonoon työilmapiiriin. Lue helpot vinkit, jotka auttavat sinua lisäämään työyhteisön positiivisuutta ja parantavat työmotivaatiotasi.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
123Rf

Onko työpaikkasi täynnä negatiivisuutta ja ongelmia? Oma asenne saattaa joskus olla yksi syy huonoon työilmapiiriin. Lue helpot vinkit, jotka auttavat sinua lisäämään työyhteisön positiivisuutta ja parantavat työmotivaatiotasi.

1. Älä haudo ongelmia, vaan kerro niistä

Ongelmista vaikeneminen on varma tapa myrkyttää työpaikan ilmapiiri. Selän takana valittaminen ei ratkaise vaikeuksia, mutta tyytymättömyys ja juoruilu lisääntyvät.

Kerro ongelmasta esimiehellesi ja kuvaile, miten se vaikeuttaa työntekoanne. Jos työkaverisi käytös on hankalaa, ota asia puheeksi hänen kanssaan. Älä hyökkää tai syyttele, vaan kerro rauhallisesti, miksi hänen käytöksensä vaivaa sinua. Kysy myös, onko kaikki hyvin, sillä ikävä käytös voi johtua väärinymmärryksistä tai henkilökohtaisista huolista.

Lue myös: Työilmapiiri syntyy vuorovaikutuksesta – mutta silläkin on rajansa

2. Kuuntele, mitä muilla on mielessä

Kuunteleminen on positiivisen työilmapiirin perusta. Kuuntele rauhassa, mitä työkaverisi, esimiehesi ja alaisesi sanovat. Kuunteleminen ei ratkaise kaikkia ongelmia, mutta se saa työyhteisen jäsenet tuntemaan, että heidät otetaan vakavasti. Paineet helpottavat, kun voitte avautua huolistanne. Kollegan kuunteleminen myös osoittaa, että arvostat häntä.

Keskustele: Miksi minut sivuutetaan aina keskusteluissa, jopa työhaastatteluissa?

3. Kunnioita erilaisia persoonia

Erilaistenkin ihmisten on tultava töissä toimeen keskenään. Älä suhtaudu työkaverisi erilaisiin mielipiteisiin ja tapoihin uhkana, vaan hyväksy se, että asiat voidaan tehdä useilla tavoilla oikein. Toimiva työyhteisö tarvitsee monenlaisia persoonia ja näkemyksiä. Kunnioita niitäkin työtovereitasi, jotka eivät ole sydänystäviäsi, sillä voit oppia heiltä jotain.

Lue myös: Millainen on hyvä työkaveri?

4. Tunnista omat negatiiviset asenteesi

Valitatko toistuvasti ärsyttävästä pomostasi, laiskoista työkavereistasi ja ilkeistä asiakkaista? Oletko miettinyt, että juuri sinun valituksesi voivat ruokkia huonoa työilmapiiriä ja näivettää kaikkien työmotivaation?

Tarkastele siis myös omia asenteitasi sen sijaan, että kyttäisit jatkuvasti muita. Jos huomaat olevasi tyytymätön, selvitä, mistä tunteesi kumpuaa. Onko taustalla väsymystä tai perhehuolia, ovatko työtehtäväsi ja kykysi epätasapainossa? Tee mahdollisimman paljon konkreettisia muutoksia, jotka helpottavat oloasi, sillä ahdistusta ei voi kääntää positiivisuudeksi vain mielen voimalla.

Lue myös:
6 askelta eteenpäin uralla – lue naisjohtajan vinkit 10 asiaa, joita menestyjät eivät sano

5. Pyydä anteeksi ja kiitä

Anteeksi ja kiitos ovat arkisia sanoja, joilla on yllättävän suuri vaikutus työilmapiiriin. Jos teet mokan, älä peittele sitä tai syytä muita, vaan pyydä reilusti anteeksi. Kun työkaverisi onnistuu, anna hänelle tunnustusta. Kiitä sekä isoista että pienistä asioista, niin tavoitteiden saavuttamisesta kuin astianpesukoneen tyhjentämisestä.

Lue myös: Itsensä brändääminen työelämässä – tärkeintä on olla aito

6. Hymyile ja ole avulias

Suurin osa ihmisistä vastaa positiiviseen käytökseen positiivisuudella. Älä vetäydy murjottamaan tietokoneesi taakse, vaan ota kontaktia työkavereihisi. Katso heitä silmiin, hymyile, juttele ja tarjoa apua. Jo se, että autat toista irrottamaan tulostimeen jumittuneen paperin, antaa sinusta kuvan avuliaana ja mukavana persoonana.

Lue myös: Miten menestyä työelämässä? Näin onnistut uudessa työpaikassa

7. Juhlista pieniä onnistumisia

Työnteko käy raskaaksi, jos juhlitaan vain suuria onnistumisia ja pitkien projektien päättymistä. Paras tapa parantaa työmotivaatiota on matkasta iloitseminen, ei vain määränpäähän tähyily.

Iloitse siis myös välietapeista ja juhlista työporukan kanssa pieniä asioita, jotka eivät liity työhön. Huomioi työkavereidesi merkkipäivät ja ehdota, että keitätte porukalla keskiviikkona pullakahvit sen kunniaksi, että työviikko on puolivälissä. Juhlikaa yhdessä myös parhaita mokia, jotka opettavat teille jotain arvokasta.

Lue myös: Parempi mieliala, muisti ja työteho – kuuntele töissä musiikkia

8. Pidä taukoja ja hulluttele

Etenkin itsenäisestä työstä voi olla vaikea irtautua. Taukojen pitäminen on kuitenkin elintärkeää sekä oman jaksamisesi että koko työyhteisön kannalta. Väsynyt ihminen tiuskii ja valittaa, latautunut jaksaa auttaa ja kuunnella.

Huolehdi siis tauoista, ja jos ehditte, lähtekää koko työporukka yhdessä lounaalle. Hankkikaa taukohuoneeseen hyvää lukemista, kukkia ja tuoreita hedelmiä. Muistakaa myös hullutella. Heittäkää työroolit välillä nurkkaan. Yllättäkää toisenne hauskoilla jekuilla, pukeutukaa vappuna naamiaisasuihin ja koristelkaa lomalta palaavan työkaverin työpiste.

Lue myös: Työssäjaksamisen perusta on omasta itsestä huolehtiminen

Lähteet: B Plan, Business News Daily, Center of Confidence, Forbes

X