työkaveri vie kunnian töistä
Jos työkaveri vie kunnian työstäsi, kerro tilanteesta esimiehellesi mahdollisimman nopeasti.
Työ ja raha

Näin pidät puolesi, kun työkaveri vie kunnian tekemästäsi työstä

Raadoitko otsa hiessä, mutta kollega kahmii kehut työstäsi? Kaikki eivät omi kunniaa tarkoituksella, mutta osa ihmisistä passuuttaa muita häikäilemättömästi. Lue, miten puolustaudut, kun työkaveri yrittää varastaa kiitokset ahkeruudestasi.
Teksti: Janica Brander Kuvat: iStock

Pakersitko kuukausia vaativan projektin parissa yhdessä työkaverisi kanssa, ehkä jopa kovemmin kuin kollegasi? Kun työ valmistuu, esimiehenne ylistää kuitenkin vain kollegaasi, eikä hän huomauta, että ilman sinua työ ei olisi edennyt. Tai paljastitko työkaverillesi vuosisadan idean, jota hän esittelee nyt omanaan? Kun työkaveri vie kunnian töistä, jotka sinä olet tehnyt, on harmitus luonnollista, jopa suotavaa. Otimme selvää, miten näissä tilanteissa kannattaa toimia.

Kaikki eivät omi kunniaa tahallisesti

Vaikka näkisit näissä tilanteissa punaista, tärkeintä on rauhoittua ensin. Raivoamisen sijaan itseään kannattaa puolustaa faktoilla ja pohtia, miksi kollega toimii niin kuin toimii.

Näin neuvoo professori Brian Uzzi  Harvard Business Review’ssä. Northwestern’s Kellogg School of Managementissä työskentelevä Uzzi muistuttaa, että ihmiset eivät aina vie toisten kunniaa ilkeyttään. Osa ei edes huomaa asiaa, ja he voivat olla vilpittömästi pahoillaan, kun huomautat heidän käytöksestään. Osa taas ajattelee, että tärkeintä on työn lopputulos, ei se, ketä taputellaan olalle.

Miten työkaverin käytökseen sitten tulisi puuttua? Koska kunnian omiminen ei ole enää ajattelemattomuutta, vaan silkkaa röyhkeyttä? Milloin tarvitaan esimiehen tai jopa asianajajan apua?

Listasimme vinkit, jotka auttavat sinua pitämään puolesi, kun työkaveri vie kunnian ja kerää kehut sinun aherruksestasi.

1. Ole kohtelias, mutta napakka

Vaikka työkaverisi käytös sapettaisi, korjaa hänen puheensa kohteliaasti. Kun hän elvistelee, millaisen urotyön minä olen tehnyt, myönnä, että on hienoa saada iso kauppa maaliin. Korjaa kuitenkin samalla, että me teimme hyvää työtä, minäkin olen ylpeä itsestäni.

Jos kollegasi on fiksu, hän ymmärtää vihjeen ja antaa jatkossa tunnustusta sinullekin. Hän ei välttämättä yritä varastaa kunniaa työstäsi, vaan on ehkä innostunut itselleen tärkeästä asiasta.

Lue myös: Näin selviät työpaikkariidoista vahingoittamatta uraasi – muista 5 asiaa

2. Varmista, että esimiehesi tietää totuuden

Jos huomaat, että esimiehesi kehuu vain kollegaasi, eikä työkaverisi korjaa väärinkäsitystä, hakeudu kahden kesken pomosi seuraan.

Ota muiden aiheiden lomassa puheeksi minun ja Marjan yhteinen projekti, josta taisittekin puhua Marjan kanssa. Kehu kollegasi työpanosta, mutta muistuta, että minä tein suunnittelutyön ja Marja otti yhteyttä asiakkaisiin.

Lue myös: Näyttelijä Saara Kotkaniemi: ”Olin kateellinen muiden saamista töistä tai heidän lahjakkuudestaan”

3. Korjaa väärinkäsitykset heti

Jos kollegaasi kehutaan työstä, jonka sinä olet tehnyt, tilanne kannattaa korjata heti. Mitä kauemmin vaikenet, sitä enemmän vakiintuu käsitys siitä, että kunnia kuuluu työkaverillesi.

4. Toista totuutta sinnikkäästi

Totuus kannattaa ottaa esille useampaan kertaan eri yhteyksissä. Kollegasi on nimittäin saattanut puhua työstäsi omana saavutuksenaan monelle ihmiselle.

Älä kuitenkaan aloita asiaasi haukkumalla, että Marja esittelee täällä minun keksintöäni omanaan. Korjaa väärinkäsitys kohteliaasti sanomalla, että työhön tuli ihan uudenlainen imu, kun keksin sen konseptin, jonka tiedotustyössä Marja on auttanut.

Lue myös: Nämä eleet paljastavat valehtelijan – 10 tunnistettavaa merkkiä

5. Puhu rohkeasti osaamisestasi

Älä odota, että osaamisesi huomataan, vaan puhu siitä. Etenkin isossa organisaatiossa esimiehet eivät voi olla selvillä kaikkien alaistensa tekemisistä.

Ota saavutuksesi esille kehityskeskusteluissa ja palavereissa. Kerro esimiehellesi, miten haluaisit kehittyä työssäsi. Pyydä lisää vastuuta ja palkkaa. Perustele pyyntösi kertomalla konkreettisista saavutuksistasi.

Lue myös: Pitäisikö töissä puurtaa hattu kourassa vai paukutella henkseleitä?

6. Esittele parhaat ideasi palavereissa

työkaveri vie kunnian

Jos pelkäät, että työkaveri vie kunnian sinun ideoistasi, jaa ne vasta palaverissa, älä kahden kesken. Näin esittelystäsi jää muistikuvia ja dokumentteja monelle muullekin kuin vain sinulle ja kollegallesi.

Vuosisadan ideaa ei kannata paljastaa työkaverille kahden kesken. Ole erityisen varovainen, jos olet huomannut hänen omivan muiden oivallukset.

On turvallisempaa esitellä ajatuksensa palaverissa, josta jää muistikuvia ja dokumentteja useille osallistujille. Tällöin sinulla on todennäköisemmin puolustajia, jos joku yrittää omia saavutuksesi.

Lue myös: Työpaikalla kytee kateus

7. Kerää faktoja ja vetoa niihin

Jos kollegasi kahmii häikäilemättä kiitokset urakoinnistasi, hanki konkreettisia todisteita, jotka vahvistavat työpanoksesi. Kerää totuuden paljastavat viestit, kuitit ja asiakirjat.

Pelkkä sana sanaa vastaan voi johtaa umpikujaan, jos vastustajasi on supliikkityyppi. Hän voi saada sinut vaikuttamaan jopa kiusaajalta. Kun perustelet väitteesi faktoilla, annat itsestäsi luotettavamman kuvan kuin palturinpuhuja.

Lue myös: Narsisti työpaikalla – näin tulet toimeen myrkyllisen työkaverin kanssa

7. Vie asia eteenpäin

Jos työkaveri vie kunnian työstäsi ja vielä kaupan päälle varastaa innovaatiosi, vie asia eteenpäin. Kerro tilanteesta esimiehellesi. Esittele hänelle faktat, joilla todistat, mitä olet tehnyt.

Tilanne voi mutkistua, jos idean varastaja on esimies. Jos pomollasi on esimies, voit viedä asian hänelle tai turvautua luottamusmieheen tai ammattiliittoon. Jos tunnet olevasi umpikujassa, harkitse vakavasti työpaikan vaihtoa.

Vaikka ideavarkauden käsittely etenisi oikeuteen, tukeudu edelleen faktoihin ja johdonmukaisuuteen. Jos vastassasi on manipuloija, hän voi yrittää saada sinut hyökkäämään raivon vallassa, jotta hän vaikuttaisi itse uhrilta.

Lue myös: Narsistipomo pompottaa alaisiaan – 7 keinoa pärjätä empatiakyvyttömän johtajan kanssa

8. Torju tilanteen toistuminen

Älä kerro oivalluksistasi tyypille, jolla on taipumus vohkia muiden ideat. Jos joudut työskentelemään hänen kanssaan, varmista, että vastuiden jakaminen ja työn tulokset dokumentoidaan. Jos mahdollista, pyydä neutraalia ulkopuolista henkilöä seuraamaan työtänne ja raportoimaan siitä.

Lue myös: Onko työpaikallasi myrkyllinen ihminen? Testaa, kuinka paha tilanteesi on

Lähteet: Be Leaderly, Forbes, Grammarly

X