Työ ja raha

Näin säästän rahaa – julkkikset kertovat

Teksti:
Anna.fi

Miten voi säästää helposti rahaa arjessa? Kysyimme neljältä talousasioita paljon miettivältä julkkisnaiselta, miten he käyttävät rahaa ja miten he onnistuvat säästämään sitä.

Sari Helin, Huono äiti -blogin pitäjä: Pihistelen ruoassa

Sari Helin

Miten käytät rahaa?

– Satsaan joka asiassa määrän sijaan laatuun. Ostin Diorin jakun käytettynä ja aina kun vien sitä pesulaan, siellä hämmästellään kankaan laadukkuutta. Päivittäistavaroissa pihistelen. Kävin Lidlissä jo silloin, kun sitä pidettiin mauttomana paikkana. Ostan usein viimeisen käyttöpäivän tuotteita alennuksella, sillä näin esimerkiksi luomulihan hinta laskee mukavasti.

Miten säästät?

– Tililtäni menee kuukausittain tietty summa säästöön rahastoihin.

Mihin tuhlaat?

– Ostan turhan usein noutokahvin, kun juoksen paikasta toiseen. Ostan myös liikaa lehtien irtonumeroita ja kukkia sekä vessan mattoja.

Sari Helin, 46, Huono äiti -blogin pitäjä

Minna Parikka, kenkäsuunnittelija: Design-vaatteita alennusmyynneistä

Minna Parikka

Miten käytät rahaa?

– En ole kovin säästeliäs, sillä mielestäni pihiys on epäviehättävää. Haluan panostaa elämänlaatuun. Lounaan syön yleensä ulkona, ja kotona syön lähinnä tuoretta ruokaa, kuten hedelmiä ja vihanneksia. Niihin menee paljon rahaa, sillä suosin luomua.

Mihin tuhlaat?

– Käytän pelkästään designer-vaatteita. Ne ovat kalliita, joten välillä joudun hillitsemään itseäni, mutta usein lopulta sallin vaateostokset itselleni. Selittelen aina, että tämä kuuluu työhöni. Hamstraan vaatteita ja asusteita alennusmyynneistä, sillä silloin niitä voi saada jopa puoleen hintaan.

Säästätkö rahaa?

– Minulla on jonkin verran säästöjä esimerkiksi isompia kodinhankintoja varten.

Minna Parikka, 34, kenkäsuunnittelija

Ann Selin, Ay-pomo: En heitä ruokaa roskiin

Ann Selin

Minkälainen rahankäyttäjä olet?

– Olen hyvätuloinen, joten käytän rahaa huolettomasti. En tosin maleksi kaupoissa, vaan ostan silloin, kun sattumalta näen esimerkiksi jonkin kivan vaatteen. Haluan myös olla ekologinen, joten jos tiedän, että jääkaapissani on nahistuneita paprikoita, en heitä niitä roskiin, vaan mietin, mitä ruokaa voisin valmistaa niistä.

Mitkä ovat heikkouksiasi?

– Vaatteet, kengät ja asusteet. Geneven lentokentällä on yksi laukkukauppa, jonka ohi minun on vaikea kulkea. Se osuu aina reitilleni, kun kävelen lähtöportille. Onneksi en ihan joka kerta osta sieltä jotain.

Miten säästät?

– Olen varautunut yllätyksiin säästöillä. Jos minun pitäisi säästää jotain isoa hankintaa varten, se onnistuisi helposti matkustelua ja vaateostoja vähentämällä.

Ann Selin, 54, Palvelualojen ammattiliitto PAM:n puheenjohtaja

Leena Mörttinen, ekonomisti: Talletan säästötilille joka kuukausi

Leena Mörttinen

Millainen rahankäyttäjä olet?

– Ostelen jotain pientä lähes päivittäin, kuten ruokaa ja kirjoja. Kun olen lomalla ja rentoutuneessa mielentilassa, pidän shoppailusta. Olen aarteiden etsijä ja rakastan alennusmyyntejä.

Mikä on kukkarosi heikko kohta?

– Pidän laadukkaista vaatteista ja kengistä. Olen kuitenkin hintatietoinen ja varovainen, joten harkitsen isoja ostoksia tarkkaan. En myöskään juokse trendien perässä, vaan kaapissani on vaatteita jopa viidentoista vuoden takaa.

Miten säästät?

– Minulta menee joka kuukausi tietty summa säästötilille. Säästötililläni on aina muutaman kuukauden palkka, jolla voin hoitaa vähän suuremman sokin.

Leena Mörttinen, 47, EK:n Kilpailukyky ja kasvu -vastuualueen johtaja

Teksti: Elisa Hurtig
Kuvat: OM-arkisto

Lue myös:

Yksinhuoltajasta tuli nuukailun mestari
Nainen, pidä huoli omistasi! – Miten jakaa pariskunnan menot
Keski-ikäisen naisen velkakierre – syynä erot ja arjen kulut

X