Palkankorotus
Pyydä rohkeasti lisää liksaa. Muista myös perustella pyyntösi huolella.
Työ ja raha

Näin saat palkankorotuksen – unohda ensimmäiseksi nämä 7 vahingollista myyttiä

Voimme arastella palkankorotuksen pyytämistä, koska pelkäämme leimautuvamme ahneiksi. Perusteltu pyyntö ei kuitenkaan ole röyhkeyttä, vaan merkki siitä, että tunnet osaamisesi arvon. Listasimme turhat pelot, jotka kannattaa unohtaa palkkakeskusteluissa.
Teksti: Janica Brander Kuvat: iStock

Miten muka voisin saada palkankorotuksen, kun työkaverikaan ei saanut? Olen ollut työssäni niin vähän aikaa, etten kehtaa puhua palkankorotuksesta. Esimies voi luulla, että olen täällä vain rahan takia, ja saan vaikean tyypin maineen.

Suuri osa näistä ajatuksista ei ole faktoja, vaan uskomuksiamme, jotka estävät meitä pyytämästä palkankorotusta. Kun perustelet pyyntösi taitavasti, voit hyvinkin saada lisää liksaa. Vaikka korotustoive ei menisi ensiyrittämällä läpi, työnantaja voi sitoutua sinuun jopa paremmin.

Listaa siis osaamisesi, sovi tapaaminen pomon kanssa ja unohda nämä myytit:

Lue myös: Nainen, näin pyydät lisää liksaa

1. Palkankorotuksen pyytäjä leimautuu hankalaksi

Kiltti ihminen voi vältellä palkasta puhumista, sillä hän ei halua olla työnantajan silmissä hankala. Hankaluus on kuitenkin eri asia kuin arvonsa tunteminen.

Arastelun taustalla voi olla kiltteyden lisäksi huijarisyndrooma. Huijarisyndroomasta kärsivä ihminen ei hahmota kykyjään, vaan pelkää jäävänsä kiinni osaamattomuudestaan. Jos lähtökohta on tämä, palkankorotuksen pyytäminen tuntuu jopa väärältä.

Pääset turhasta arastelusta eroon, kun ymmärrät, ettei pyytämisessä ole mitään hävettävää. Perusteltu, asiallinen argumentointi on eri asia kuin ärhäkkä vaatiminen. Neuvotteleminen on työelämätaito, jota saa ja pitää käyttää.

Huijarisyndrooma helpottaa, kun listaat osaamisesi. Kirjoittaminen auttaa ottamaan etäisyyttä epävarmuuteesi ja hahmotat objektiivisemmin, miksi olet pätevä ja ansaitset enemmän palkkaa. Kun osaat perustella itsellesi, miksi olet organisaatiolle tärkeä, osaat perustella tämän vakuuttavammin myös pomollesi.

Lue myös: Haluatko menestyä urallasi? Yksi pieni, mutta ratkaiseva muutos riittää

2. Esimies ajattelee, että käyt töissä vain rahan takia

Kukaan fiksu esimies ei ajattele näin, kun alainen pyytää lisää palkkaa. Kun perustelet pyyntösi konkreettisesti, et vaikuta ahneelta. Vaikutat ihmiseltä, joka tuntee arvonsa ja haluaa edistyä urallaan. Organisaatio tarvitsee terveen kunnianhimoisia ihmisiä kehittyäkseen.

3. Lama-aikana ei kannata pyytää palkankorotusta

Palkankorotuksen pyytäminen voi tuntua röyhkeältä, jos työpaikan tai koko yhteiskunnan taloustilanne on huono. Muista kuitenkin, että yritykset tekevät rahaa työntekijöidensä osaamisella. Jos olet lahjakas, fiksu firma maksaa ammattitaidostasi. Ilman hyviä työntekijöitä taloustilanne tuskin kohentuu.

Voit myös neuvotella muulla tavalla paremmat työehdot. Vaikka et saisi palkankorotusta, voit saada joustoja työaikoihin tai kiinnostavamman työnkuvan.

Lue myös: Suomalaisnaiset kertovat, mikä heidän työssään on parasta – yksi asia nousi ylitse muiden

4. Aloitteen palkankorotukseen pitäisi tulla pomolta

Mitä suurempi organisaatio, sitä vähemmän palkoista päättävä esimies pystyy seuraamaan jokaisen alaisensa tekemisiä. Hiljaisen puurtajan osaaminen voi jäädä pimentoon, ellei hän nosta sitä itse esille.

Jos palkka tai työehdot mietityttävät, pyydä itse tapaamista esimiehen kanssa. Valmistaudu neuvotteluun listaamalla, mitä työnkuvaasi kuuluu, miten olet kehittynyt ja miksi osaamisesi on organisaatiolle tärkeää. Perustele näillä konkreettisilla pointeilla, miksi palkkaasi pitäisi nostaa.

Palkkaneuvottelu

Palkkaneuvottelun on tarkoitus olla aito vuorovaikutustilanne.

5. Vain kokenut konkari voi pyytää palkankorotusta

Tietyissä töissä neuvotteluun on vähemmän varaa. Palkankorotukset voivat määräytyä tiukasti palvelusvuosien mukaan.

Älä kuitenkaan tuijota vain työsuhteesi ja urasi pituutta. Olennaista on se, vastaako työsi sisältö sopimusta, jonka perusteella palkasta on sovittu.

Työnkuva voi muuttua ja laajentua nopeasti. Et ole röyhkeä, jos pyydät palkankorotusta oltuasi työssäsi alle vuoden. Vaikka palkkakehitys alallasi olisi tiukasti säädeltyä, työn sisällön ja palkan pitää vastata toisiaan.

6. Palkankorotusta ei voi pyytää, jos muutkaan eivät saa sitä

Vaikka olisit ollut työpaikassa lyhyemmän ajan kuin kollegasi, sinulla voi olla osaamista, jota hänellä ei ole. Jos työkaverillesi ei ole myönnetty palkankorotusta, hän ei ehkä ole osannut perustella pyyntöään kunnolla. Tämä ei siis ole merkki siitä, että muidenkaan ei kannata pyytää korotusta.

Lue myös: Tämän takia palkasta kannattaisi puhua avoimesti – 5 syytä

7. On noloa, jos palkkatoive tyrmätään

Häpeän pelko voi estää pyytämästä palkankorotusta. Muuttuuko suhde esimieheen nihkeäksi, jos hän ei suostu korotukseen? Kehtaanko pyytää häneltä enää mitään?

Fakta kuitenkin on, että et voi tietää, miten pyyntöösi suhtaudutaan. Jos perustelet pyyntösi hyvin, vastaus saattaa hyvinkin olla positiivinen. Älä siis torppaa toivettasi etukäteen mielessäsi, vaan kokeile, voisiko neuvottelu johtaa sen toteutumiseen.

Vaikka ensimmäinen yritys ei tuottaisi tulosta, älä häpeile sitä, että otit palkan puheeksi. Pyyntö voi saada työnantajan sitoutumaan sinuun paremmin. Esimies huomaa, että ymmärrät arvosi ja uskallat avata suusi. Sinusta kannattaa pitää kiinni, koska jos tämä työ ei tyydytä, et epäröi etsiä uutta.

Lähteet: Bustle, Duunitori, Harvard Business Review

X