Työ ja raha 17.7.2017

Näin saat rahat riittämään lomalla – 7 säästövinkkiä

Teksti: Minna Nevalainen Kuvat: iStock
Kesälomalla rahaa voi kulua salakavalan paljon. Miten siis viettää rentoa lomaa ilman rahahuolia tai ylimääräistä visan vinguttamista? Asiantuntija vinkkasi seitsemän keinoa, miten rahat saa riittämään lomalla.

Kesälomalla rahaa palaa. Ruokaa kuluu tavallista enemmän, ja kesällä tulee muutenkin syötyä tavallista paremmin. Lomalla olisi myös mukava matkustella, käydä kesätapahtumissa ja alennusmyynneissä.

Miten selvitä loma-ajasta niin, että rahat riittäisivät eikä luottokorttia tarvitsisi vinguttaa? Kysyimme neuvoa Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkulta. Hän antoi seitsemän säästövinkkiä.

1. Säästä ajoissa

Käytä lomalla kulutusluottoja harkiten. Jos sinulla on säännölliset tulot, voi menoja tasata pidemmälle ajalle. Mutta jos tulosi ovat epäsäännölliset, suuret luottokorttilaskut ovat ikävä yllätys syksyllä. Jos mahdollista, säästä etukäteen lomaa varten. Niin sinulla on pelivaraa lomalla, eikä loma mene pilalle raha-asioita murehtimalla.

2. Kokkaa itse – kotiruoka tulee halvemmaksi

Tee kotiruokaa aina kun mahdollista. Itse tehty ruoka tulee aina halvemmaksi kuin valmisruoka tai ravintolassa syöminen. Kesäaikaan kannattaa hyödyntää sesongin tuotteet, ne ovat silloin edullisia. Osta siis tomaattia, salaattia, kurkkua ja varhaiskaalia ja tee niistä iso kulhollinen salaattia muun ruoan kanssa tarjottavaksi.

3. Hyödynnä sadonkorjuu

Lähde metsään poimimaan satoa. Poimi talteen niin sienet kuin marjatkin. Metsäretki käy samalla hyötyliikunnasta ja lasten kanssa seikkailusta. Älä kuitenkaan rehki liikaa, vaan poimi sen verran, että nautit siitä. Jos sinulla on hyötypuutarha, ota kaikki sato talteen. Jos taas ei, kysy ystäviltä tai sukulaisilta, joutaisiko heidän omenoitaan tai marjojaan poimia.

Hyödynnä marjat ja sienet – samalla tulet liikkuneeksi luonnossa.

4. Retkeile ilmaiseksi

Etsi kotipaikkasi retkipaikat, tapahtumat ja nähtävyyskohteet, joihin pääsee ilmaiseksi. Hae kirjastosta kesälukemista, tee pyöräretkiä lasten kanssa tai vietä päivä uimarannalla. Ota eväät mukaan kaikkialle, sillä säästyy kymppejä. Osta jäätelöt mieluummin kaupasta kuin kioskilta.

5. Puuhaile perheen kanssa

Käytä mielikuvitustasi, moni kiva juttu ei maksa mitään. Järjestäkää lettukestit, pitäkää leffailta tai urheilukisa. Perheen yhteiselon ei tarvitse maksaa maltaita. Jos päätätte tehdä jotakin tyyriimpää, sopikaa yhdessä, minne yhteen paikkaan raaskitte mennä tänä vuonna.

6. Shoppaile harkiten

Hyödynnä alennusmyyntejä, mutta älä ostaa mitään turhaa tai harkitsematonta. Mieti tarkkaan, tarvitsetko haluamaasi asiaa oikeasti. Jos ostat uutta, pane vanha tavara kiertoon tai myyntiin kirpputorille.

7. Ota rennosti – ja nauti

Älä unohda nauttia lomasta. Tee asioita, joista nautit, mutta jotka eivät maksa ihan hirveästi. Mene parvekkeelle, pihalle tai ulos, ota kainaloon kirja tai lehti, ja ota rennosti. Lomalla kuluttamisen ei tarvitse olla pääasia.

Tee lomabudjetti

Teija Jerkku suosittelee tekemään lomaa varten budjetin, johon kirjataan niin säästöt kuin arvioidut menot. Sen avulla on helppoa seurata, kuinka pysyy lomabudjetissa.

Valmiin lomabudjetin löydät Marttojen nettisivuilta seuraavasta osoitteesta: www.martat.fi/lomabudjetti

Keskustelu: Millainen lomabudjetti teidän perheellänne on?

Lue myös:

Maaret Kallio: ”Kesän parisuhdekriisit näkyvät ruuhkana vastaanotolla”

Tällaista lomaa suomalaiset viettävät: ”Haluan olla rauhassa, en kestitä yllätysvieraita”

Lomahoroskooppi: oletko rento nautiskelija vai elämyksiä kaipaava seikkailija

Näin vietät rentouttavan loman – 5 hyödyllistä neuvoa

 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi