Työ ja raha

Nainen, onko taloutesi kunnossa?

Teksti:
Anna.fi
Balancion

Tiedätkö, mihin omat tai perheesi rahat todella kuluvat? Tuntuuko tililtä menevän kaikki, mikä sinne tulee? Nyt voit kääntää suuntaa. Balancionin avulla teet kuluttamisestasi tietoisempaa, jolloin rahaa jää myös niiden unelmien toteuttamiseen, joista olet tähän asti vain haaveillut.

Teemme päivittäin useita ostopäätöksiä: käymme ruokaostoksilla, tankkaamme autoa, nappaamme mukaan iltapäivälehdet, haukkaamme välipalaa, innostumme alennusmyynnissä heräteostoksista. Harva meistä kuitenkaan seuraa, mihin rahat kuukauden aikana oikeasti kuluvat tai paljonko rahaa menee vuoden aikana vaikkapa päivittäisen latten ostamiseen.

Tietoinen talouden hallinta kuitenkin kannattaa. Kun tiedät, että kulutat latteen (tosiaankin!) jopa 700 euroa vuodessa, muutoksia kulutuskäyttäytymiseen on helpompi tehdä. Käyttäisinkö kahvirahat sittenkin jonkin unelmani, vaikkapa matkan, rahoittamiseen? Yllätä itsesi tilitiedoilla, jotka näyttävä plussaa.

Klikkaa kuva suuremmaksi!

Balancion

Tiedä, miten kulutat!

Balancion on uusi ja täysin kotimainen verkkopalvelu henkilökohtaisen talouden hallintaan. Palvelun avulla näet koko taloutesi ja kulutustapojesi kuvan helposti ja yksinkertaisesti. Se kertoo, mihin rahat todella kuluvat sekä tarjoaa mahdollisuuden suunnitella tulevaisuutta tosiasiallisiin tietoihin perustuen.

Balancionin kehittämä palvelu perustuu keksijöidensä tarpeeseen tehdä rahankäytöstä ja yksityisestä taloudenhallinnasta tietoista toimintaa.

”Talouden tietoisella hallinnalla on merkittävä vaikutus ihmisen hyvinvointiin ja vaurastumisen mahdollisuuteen”, toimitusjohtaja Jussi Muurikainen korostaa. ”Haluamme herättää ihmiset tekemään unelmistaan tavoitteita ja tavoitteistaan totta.”

Talouden tietoinen hallinta parantaa myös arkea. ”Sekä naiset että miehet nostavat parisuhteen yleisimpien riidanaiheiden Top5-listalle kotityöt, seksin ja rahan. Balancionin ansiosta pariskunnilla on yksi ja merkittävä riidanaihe vähemmän”, Muurikainen lisää.

Vapauta itsellesi energiaa

Balancionin teettämän tutkimuksen mukaan yleisimpiä suomalaisten tapoja seurata tulojaan ja menojaan on paperi ja kynä sekä Excel-ohjelma. Yleistä on sekin, ettei taloutta seurata lainkaan.

Tietämättömyys talouden tilasta aiheuttaa usein ahdistusta, epävarmuutta ja stressiä. Pahimmillaan pistetään pää pensaaseen, piilotellaan laskuja ja tiliotteita eikä uskalleta katsoa totuutta silmiin.

”Ajattelin itsekin ennen, että kun on riittävän suuret tulot, menoja ei tarvitse miettiä. Tämä on harhaa. Ilman tietoista talouden hallintaa eletään kädestä suuhun, koska menot optimoidaan tulojen mukaan”, Muurikainen vakuuttaa.

”Kun peiliin lopulta uskaltaa katsoa, totuus on vapauttava. Tietoisuus siitä, että raha-asiat ovat hallinnassa, vapauttaa valtavan määrän energiaa ja tuo mielenrauhaa. Kotona ei enää tarvitse riidellä raha-asioista”.

Muurikainen tietää, mistä puhuu. Mies pisti nelihenkisen perheensä talouden aikanaan järjestykseen Excelin avulla. Kollegansa kanssa Muurikainen ryhtyi sittemmin pohtimaan, miten päästä Exceliä edistyneemmälle tasolle. Koska sopivaa palvelua ei markkinoilta löytynyt, se piti keksiä itse.

Helposti ja vaivattomasti

Balancionin avulla Muurikaisen kaksilapsisen perheen talous on siirtynyt aivan uudelle aikakaudelle. ”Vaimo on todella innostunut palvelusta. Tietoisen rahankäytön ansiosta voimme toteuttaa unelmiamme, kuten matkustella, vaikka perheen tulot ovat alhaisen yrittäjäansion ja äitiysloman takia pienemmät kuin aikaisemmin.”

Balancionin tavoitteena on tehdä talouden hallinnasta helppoa ja hauskaa. Käyttäjä kirjautuu Balancionin palveluun. Ohjelma etsii verkkopankkitunnuksilla automaattisesti kaikki talouteen liittyvät tiedot verkkopankista tai verkkopankeista ja järjestää tiedot käyttäjän luomiin kategorioihin. Palvelun avulla käyttäjä näkee välittömästi, miten tulot ja menot jakautuvat.

Automaattinen menojen kategorisointi on oppiva järjestelmä. Käyttäjänsä mukaan palvelu oppii lajittelemaan menot oikeisiin salkkuihin maksutapahtumien mukaan. Kategorioita voivat olla mm. asuminen, ruoka, autoilu, harrastukset, lomat, terveys ja lapset. Alakategorioiden ansiosta voi yksityiskohtaisesti seurata, minkälaisista eristä esimerkiksi asumiskulut koostuvat.

Tilitapahtumat voi hakea verkkopankista takautuvasti vaikka kahden vuoden takaa talouden pidempiaikaista seurantaa varten. Samoin käyttäjä voi laatia palvelussa monipuolisen budjetin ja seurata sen toteutumista päivä-, viikko-, kuukausi- ja vuositasolla. Käyttäjä voi niin ikään asettaa itselleen tavoitteita ja seurata niiden toteutumista. Lisäksi palveluun voi lisästä hälytyksiä, mikäli kulutus ylittää asetetut rajat.

Klikkaa kuva suuremmaksi!

Budjetointi

Lähde mukaan beta-käyttäjäksi

Balancion lanseerataan alkuvuodesta 2010. Palvelun käytön hinnaksi tulee Muurikaisen mukaan muutama euro kuukaudessa.

”Haluamme tarjota mahdollisuuden talouden parempaan hallintaan kaikille suomalaisille sellaiseen hintaan, ettei se ole rahasta kiinni. Jatkossa tarjoamme käyttäjille myös rahanarvoisia säästövinkkejä.”

Kuluttajat voivat nyt rekisteröityä palvelun beta-käyttäjiksi Balancionin kotisivulta www.balancion.com ja päästä kokeilemaan palvelua ilmaiseksi. Noin kolmasosa palvelun koko tulevasta sisällöstä on testattavana.

”Kaikki palaute on todella tärkeää, sillä kehitämme palvelua saadun palautteen perusteella. Beta-käyttäjillä on ainutlaatuinen tilaisuus vaikuttaa siihen, miltä Balancionin palvelu näyttää tulevaisuudessa”, Muurikainen sanoo.

Turvallinen ja luotettava kumppani

Tietojen haku tapahtuu tietoturvallisesti ja ainoastaan silloin, kun käyttäjä niin itse haluaa. Kaikki palvelun sisältämä tieto on ainoastaan käyttäjän itsensä saatavilla.

”Kenelläkään ei ole mahdollisuutta päästä katsomaan kenenkään tilitietoja, ei edes palvelun tuottajalla. Palvelun luotettavuus on yhtä korkealla tasolla kuin verkkopankeissa. Tietoturva on rakennettu Suomen parhaan alan asiantuntijatalon ohjeiden mukaisesti”, Muurikainen sanoo.

Vuonna 2008 perustettu Balancion Oy on kotimainen, yksityisomisteinen yritys. Yrityksen julkisina rahoittajia ovat Tekes, TE-keskus ja Culminatum. Balancion-palvelu on rakennettu yhteistyössä palvelusuunnitteluun erikoistuneen Idean Enterprises Oy:n sekä ohjelmistotalo Mysema Oy:n kanssa.

Tässä vaiheessa Balancion tukee Windows- ja Linux käyttöliittymiä sekä selaimia Internet Explorer 7.0, Mozilla Firefox 2.0 tai Safari 3.0 ja ja näitä uudemmat versiot. Tilitietojen hakemiseen tarvitaan Java 1.5.

 

X