Työ ja raha

Näyttelijöiden palkkaerot kuohuttavat: Lotta Kaihua oivalsi, millä puhelinsoitolla hänen oikeasti kannattaa aloittaa palkkaneuvottelu

Keskustelu mies- ja naisnäyttelijöiden palkkaeroista jatkuu. Lotta Kaihua puhuu jälleen tärkeästä kysymyksestä ja räikeästä palkkaustapauksesta.

Teksti:
Emilia Saloranta
Kuvat:
Tiia Ahjotuli

40 vuotta täyttävä Lotta Kaihua aikoo kerrankin juhlia synttäreitään.

Keskustelu mies- ja naisnäyttelijöiden palkkaeroista jatkuu. Lotta Kaihua puhuu jälleen tärkeästä kysymyksestä ja räikeästä palkkaustapauksesta.

Lotta Kaihua on ilahtunut, että näyttelijöiden palkkatasa-arvo on noussut keskusteluun. Lotta on puhunut naiskollegoiden kanssa epäreilusta ansainpolitiikasta jo aikaisemmin.

– Tein itse muutama vuosi sitten oivalluksen, että jos haluan tietää, mitä minun kannattaa projektista pyytää, niin minun pitää soittaa mieskollegalle eikä toisille naisnäyttelijöille.

Oudolle Lotasta on tuntunut sekin, että vaikka projektin tuottaja olisi nainen, niin silti usein miehille on luonnostaan maksettu samasta työstä parempaa palkka.

– Kerran yhdessä tuotannossa miehellä oli satasen parempi päiväpalkka kuin vastaavalla naisosalla. Tuottaja pyysi sittemmin anteeksi ja sanoi, että tälle ei ollut mitään perustetta.

Lähinnä epätasa-arvoa palkoissa on kameratyön puolella.

– Teattereissa palkat ovat tasapäistetty. Q-teatterissa palkkio on ihan jokaiselle näyttelijälle sama, kokemuksesta saati sukupuolesta riippumatta, Lotta totesi Elisa Viihteen Jälkeläiset-alkuperäissarjan lehdistöpäivässä. Suomalais-tanskalaisena yhteistyönä toteutettu sarjassa käsitellään, miten geenimanipulaatio voi lähitulevaisuudessa muuttaa maailmaa.

Lotta Kaihua täyttää kesällä neljäkymmentä ja aikoo kerrankin juhlia syntymäpäiviään.

– Olen ollut lapsesta asti huono juhlimaan synttäreitä, vastaamaan juhlan tunnelmasta. Nyt lähdemme kymmenen lapsuudenkaverini kanssa reissuun, ajattelin pitää Helsingissä vielä toiset juhlat syksyllä.

Lue myös: Naisten itsetunto on huonompi kuin miesten, ja se jarruttaa ura- ja palkkakehitystä – selvitimme, mistä huono itsetunto johtuu

Seura.fi: Näyttelijä Lotta Kaihua ryhtyi artesaaniksi: ”Konkreettinen tekeminen oli oikein virkistävää”

X