Työ ja raha

Christoffer Strandberg osti pienen palan Siuntiota – ”Raha, jonka laitan taloon, on kovalla työmäärällä tienattu”

Näyttelijä Christoffer Strandberg on samaan aikaan sekä huoleton että huolehtiva rahankäyttäjä.

Teksti:
Riikka Heinonen 
Kuvat:
Sampo Korhonen

– En elä elämääni bisnesmieli edellä.

Näyttelijä Christoffer Strandberg on samaan aikaan sekä huoleton että huolehtiva rahankäyttäjä.

Christoffer Strandberg, 32, on huoleton rahankäyttäjä.

– Olen ollut tuhlaajapoika nuoresta asti. Nautin kauniista asioista ja hyvästä ruoasta. Satsaan terveelliseen lähiruokaan enkä säästele ruokakaupassa. Olen aina halunnut pukeutua hyvin. Kinusin jo teini-ikäisenä uusia vaatteita jatkuvasti. Yritin kuulua joukkoon ja ilmaista itseäni pukeutumisella.

Christoffer ei ole koskaan katunut ostoksiaan jälkikäteen. Hän ei tiedä turhempaa kuin rahasta katkeroituminen.

– Tiedän olevani etuoikeutettu ja onnekas, kun voin ajatella näin. Tulen keskiluokkaisesta perheestä ja olen saanut elää taloudellisesti turvattua elämää.

Vaikka Christofferin asenne rahaa kohtaan on huoleton, hän on parikymppisestä lähtien sijoittanut rahastoihin ja osakkeisiin.

– Minulle avattiin synnyttyäni rahasto, jota olen pikkuhiljaa kasvattanut. Pienillä summilla aloitetusta säästämisestä on kasvanut vähitellen huomattava turvaverkko. Taloudellinen tilanteeni on tällä hetkellä vakaa, joten uskallan tehdä hankintoja ja satsata. Raha, jonka laitan ruokaan, vaatteisiin ja taloon on kovalla työmäärällä tienattu.

Talonomistaja Christoffer Strandberg: ”On maltettava mielensä, jotta aika ja rahat riittäisivät”

Säästöjen turvin toteutui pitkäaikainen unelma omasta talosta. Christoffer muutti vuosi sitten Janne-puolisonsa kanssa ensimmäiseen omaan taloonsa Siuntiossa. Talo ja piha vaativat jatkuvaa laittamista.

– Talon ikää pidentävissä ja sen kuntoon vaikuttavissa asioissa ei voi säästää. Olemme maalanneet, hoitaneet pihaa ja sisustaneet kotia. Talo on loputon projekti. Kun terassin saa kuntoon, on kattorempan aika.

Remontointiin ja sisustamiseen hurahtanut näyttelijä on joutunut opettelemaan malttia kodin laittamisessa.

– On maltettava mielensä, jotta aika ja rahat riittäisivät. Haluaisin pienentää kuukausitasoista kulutusta, jotta rahaa jäisi hieman enemmän yli kuin tällä hetkellä jää. Hankimme juuri sohvan, joten tämän kuukauden kiintiö on täynnä ja voimme miettiä alakerran valaistuksen uusimista vasta ensi kuussa.

Christoffer on ryhtynyt seuraamaan kulutustaan pankkisovellusten tarjoamien työkalujen avulla.

– Haluaisin olla rahankäyttäjänä järjestelmällisempi ja tietää vielä tarkemmin, miten paljon rahaa menee kuukaudessa elämän eri osa-alueisiin. Elämme kulutusyhteiskunnassa, jossa kaiken voi ostaa osamaksulla. Silloin voi helposti kuluttaa yli varojensa. Tätä pyrin itse välttämään viimeiseen asti. Mielestäni kaikilla, myös minulla, on peiliin katsomisen paikka kuluttamisen suhteen. Minun pitäisi miettiä tarkemmin, miten paljon tarvitsen erilaisia tavaroita.

”En koskaan pihistele, kun järjestän juhlia”

Oma koti tuo Christofferille turvaa, mutta samalla siihen liittyy vastuuta.

– En elä elämääni bisnesmieli edellä. Ostimme kodin, jotta voisimme asua siellä onnellisina. Koen ylpeyttä ja vastuuta pihastamme ja taloa reunustavan luonnon hoitamisesta. Se on pieni pala Siuntiota ja Suomea. Koen sen kautta olevani osa kyläyhteisöämme. Tästä maisemasta ja luonnonläheisyydestä nauttiminen on ehdottomasti asuntolainan maksamisen arvoista. Kodin tarjoa­ma turva ja onni on tärkeintä, mitä rahalla voi saada.

– Olen välillä kova stressaamaan. Huolehdin siitä, riittääkö minulle töitä, saanko olla terve ja työkykyinen, nouseeko sähkönsiirtohinta entisestään ja miten ilmastonmuutos kohtelee talon rakenteita ja ympäristöä. Talonomistajana mielessä on miljoona kauhuskenaariota siitä, mitä kaikkea talosta voi paljastua.

Christoffer harkitsee suuria ostoksia huolellisesti, mutta ruoka- ja vaatehankinnoissa hän on huolettomampi.

– En koskaan pihistele, kun järjestän juhlia. Haluan, että vieraille riittää ruokaa ja juomaa. Olen aikoinaan laittanut vaatteisiin naurettavia summia. Ostoksen jälkeen minuun on saattanut iskeä hetkellinen kauhu, että toiminko järjettömästi hankkiessani tällaista. Suhtautumiseni rahaan on kaksijakoinen. En haluaisi, että raha on elämän herra, mutta samalla se mahdollistaa asioita.

Puoliso osaa onneksi antaa perspektiiviä talouskuvioihin ja rahaan.

– Hän on työskennellyt aikaisemmin rahoitusalalla. Hän ei aina ymmärrä ostoksiani ja ihmettelee, että oliko nuo aurinkolasit todella saatava tuohon hintaan.

Raha on aiheuttanut joskus riitojakin.

– Rahariidat ovat yleensä liittyneet siihen, mikä on kenenkin mielestä ollut järkevää rahankäyttöä.

X