Työ ja raha

Onko työkaverisi energiasyöppö? Näin negatiivinen kollega vaikuttaa työhösi – ja jopa parisuhteeseesi!

Oletko nääntynyt työpäivän jälkeen? Syynä saattaa olla työhönsä tyytymätön kollega, jonka huono asenne vie energiat koko työporukalta.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Istock

Oletko nääntynyt työpäivän jälkeen? Syynä saattaa olla työhönsä tyytymätön kollega, jonka huono asenne vie energiat koko työporukalta.

Asenne tarttuu, joten yritämme vaistomaisesti hakeutua positiivisten ja energisten ihmisten seuraan. Työpaikalla hommat sujuvat sutjakammin, kun kaikilla on hyvä fiilis ja ongelmiinkin suhtaudutaan reippaalla kyllä hoituu -meiningillä.

Valitettavasti joskus tiimiin osuu tyyppi, joka ei näe mitään hyvää missään. Koska kollegan kanssa on todennäköisesti vain opittava tulemaan toimeen, on hyvä olla perillä siitä, miten energiasyöppö saattaa huomaamatta vaikuttaa uraasi ja parisuhteeseesi.

Alat haalia liikaa töitä

Jos tarvitset neuvoa työpaikalla, et varmaankaan käänny konttorin pahimman yrmyniskan puoleen? Haet tietenkin apua tyypiltä, jota on helppo lähestyä ja jonka tiedät auttavan mielellään. Huonossa työilmapiirissä jokainen uppoutuu mieluiten omiin töihinsä ja yrittää välttää kontaktia muiden kanssa.

Saatat haalia itsellesi liikaa vastuuta vain sen takia, ettei sinun tarvitse olla tekemisissä kaikkeen negatiivisesti suhtautuvan murjottajan kanssa. Jos yrität väkisin selviytyä kaikista haasteista yksin, työsi jälki saattaa kärsiä. Jos siis pomosi alkaa kysellä, miksi et ole niin tehokas kuin ennen, vilkaise ympärillesi. Syy saattaa olla konttorin jupisijassa.

Lue lisää: Ujo, näin pärjäät työelämän kiperissä tilanteissa ja etenet urallasi – 6 ongelmaa ja ratkaisua

Otat kritiikin henkilökohtaisesti

Pomoonsa tyytymätön työkaveri tyytyy harvoin mollaamaan vain esimiestään. Hän suhtautuu kaikkeen työpaikalla negatiivisesti, myös työkavereihinsa eli sinuun. Turhautunut kollega saattaa huomaamattaan lytätä toisten ideoita, jarruttaa projektia tai pilata fiiliksen kahvihuoneessa.

Joskus työkaverin jatkuva marmatus pääsee livahtamaan ihon alle niin, että alat epäillä myös omaa suoritustasi. Muista, ettei energiasyöpön valitus ole suoraa palautetta sinulle. Jos kollegasi on tyytymätön omaan työhönsä tai esimieheensä, se ei tarkoita, että sinä hoitaisit työsi huonosti.

Lue lisää: Kannatko jatkuvaa vihaa ja pettymystä – Näin vapaudut katkeruudesta

Luovuutesi kärsii

Luova ajattelu ei ole mahdollista työympäristössä, jossa työntekijät joutuvat pelkäämään ideoiden lyttäystä tai vähättelyä. Jos työtoverillasi tai esimiehelläsi on tapana torpata toisten ideat heti kättelyssä, huomaat, että pian kukaan ei enää uskalla kertoa ajatuksistaan.

Valitus siitä, kuinka mistään ei kuitenkaan tule mitään, johtaa lopulta siihen, ettei kellään ole energiaa puskea tuulimyllyjä vastaan. Jos et opettele suodattamaan negatiivisia kommentteja, voit olla varma, että oma luovuutesi lakkaa kukkimasta.

Lue lisää: Oletko tietämättäsi taiteilija? 5 merkkiä arjen luovuudesta

Alat vihata töihin menoa

Pidätkö työstäsi, mutta olet alkanut vihata töihin lähtemistä? Aina naama väärinpäin tervehtivä kollega imee sinustakin energiat jo ennen lounastaukoa, joten ei ihme, että yrität pitkittää työpaikalle saapumista. Kukapa haluaisi joka päivä kuulla täyslaidallisen siitä, kuinka kurjaa töissä on.

Negatiivinen energiasyöppö saattaa saada sinut huomaamatta vihaamaan työtäsi. Vika ei kuitenkaan ole työssä vaan seurassa.

Lue lisää: Älä anna lannistajan masentaa! Näin tulet toimeen negatiivisen ihmisen kanssa

Purat ahdistuksesi asiakkaisiin…

Jos työsi on itsenäistä puurtamista, työpaikan ilmapiiri vaikuttaa eniten omaan suoritukseesi. Jos taas olet päivittäin tekemisissä asiakkaiden kanssa, ilmapiiriongelmat välittyvät myös asiakkaille – vaikka kuinka yrittäisit tsempata.

Väsyneenä ja ahdistuneena on mahdotonta pysyä positiivisena, ja asiakkaat kyllä haistavat tekohymyn. Pahimmassa tapauksessa tiuskit asiakkaille huomaamattasi, vaikka työpaikan ongelmat eivät tietenkään ole heidän vikansa. Työporukan mätä asenne saattaa todella vaikuttaa bisnekseen, kun asiakkaat äänestävät jaloillaan.

Lue lisää: Opettele ymmärtämään tunteitasi

…ja puolisoosi

Et kai kuvittele, että pystyt jättämään työpaikkasi ikävän fiiliksen työpaikallesi? Kun saavut kotiin, haluat todennäköisesti kertoa päivän tapahtumista kumppanillesi. Jos päiväsi on aina huono, ei liene ihme, ettei kumppanisi odota kotiinpaluutasi kovin innoissaan. Puolison tehtävä on toki kuunnella ja tukea, mutta jatkuva samojen asioiden vuodatus on rasite myös suhteelle.

Työpaikan huono ilmapiiri vaikuttaa jaksamiseesi ja siihen, kuinka kohtelet kumppaniasi. Pahimmassa tapauksessa olet niin syvällä omissa asioissasi, ettet enää muista kysyä, mitä siipallesi kuuluu. Joskus juttelu kollegan kanssa auttaa, toisinaan tarvitaan järeämpiä keinoja. Pahimmassa tapauksessa työpaikan vaihto voi olla ainoa ratkaisu.

Lue myös:

Pitäisikö sinun vaihtaa työpaikkaa? Nämä 10 merkkiä paljastavat Miten jaksaa työpaikkakiusaamista? Burnout voi varoittaa tulostaan näinkin – Torju työuupumus ajoissa

Lähde: Wolfgang Career Coaching, Monster

X