Työ ja raha

Paluu kouluun – mistä motivaatio?

Teksti: Anna.fi

Viimeisetkin oppilaitokset aloittavat näinä päivinä kevätlukukautensa. Paluu koulun penkille ei aina ole yhtä juhlaa. Motivaatio voi olla kadoksissa, ryhmätöiden alituinen setviminen saattaa kyllästyttää, tai opinnäytteeseen, lopputyöhön tai graduun ei tunnu löytyvän voimia enää mistään. Mistä apu opiskelijan apatiaan?

Paluu kouluun - mistä motivaatio?

Ratkaisuja on varmasti vähintään yhtä monta erilaista kuin on yksilöäkin. Yhdellä toimii lahjominen, joku ahertaa viime tingassa pakon innoittamana. Tai sitten joku seuraavista vinkeistä voi saada sinuun vauhtia.

Ryhtiä ryhmätöihin!

Ota kynä ja paperia ja istu pöydän ääreen. Kirjoita ranskalaisilla viivoilla vastaukset kysymyksiin:

1. Mikä ryhmätöissä tökkii?

2. Mitä hyvää ryhmätöissä ehkä on?

3. Mihin ryhmätöitä tarvitaan?

4. Montako ryhmätyötä opintosi tulevat vielä pitämään sisällään?

Yritä vastata totuudenmukaisesti. No niin, jos vastauksesi antavat ymmärtää, että ryhmätöissä tökkii kaikki, niiden ainoa hyvä puoli on että niitä voi tehdä kahviossakin, niitä tarvitaan vain tyhmistä kursseista läpi pääsemiseen ja niitä on jäljellä liikaa, olet aika heikoilla.

Voisitko vaihtaa rooliasi ryhmässä? Jos olet kovin passiivinen, kokeile tehdä vähän enemmän ja tehdä omia ehdotuksia, äläkä vain roiku reunoilla ja tee välttävästi mitä muut käskevät. Jos taas olet aina ryhmätöiden päällepäsmäri, ja keräät itsellesi kaikki varsinaiset työt pelätessäsi, että muut eivät tekisi niitä kunnolla – höllää vähän. Anna muiden kantaa itse oma vastuunsa.

Visualisoi, valvo tai rahasta

Päättötyöhön tai muuhun pitkäjänteisyyttä ja vaivannäköä edellyttävään tehtävään on kieltämättä vaikeaa saada kerätyksi motivaatiota, ellei sitä ole jo valmiiksi. Jos olet vasta aloittelemassa ja fiilis on ihan kadoksissa, kannattaisi ehkä vaihtaa aihetta vähän kiinnostavampaan. Jos aikataulu ei salli enää uuden aiheen kehittelyä, kokeile vaikka jotain seuraavista menetelmistä.

Simo, 24, kehottaa visualisoimaan.

”Jos haluat motivoitua tekemään opinnäytetyötä, kokeile tätä. 1. Osta pinkka värillistä A4-paperia. 2. Osta pinkka valkoista A4-paperia. 3. Kiinnitä neuloilla värilliset A4-paperit seinään pystyyn vierekkäin vaakasuoraksi riviksi. 4. Kiinnitä neuloilla valkoiset A4-paperit seinään, edellisten päälle. Siis niin että värit peittyvät. 5. Sitä mukaa kun saat työtä tehtyä ja arvioit miten paljon sitä on vielä jäljellä, revi yksi valkoinen paperi vasemmalta alkaen pois. Näin saat seinälle visuaalisen tilapalkin, joka näyttää projektin etenemisen. Ennen pitkää kyllästyt odottamaan, että palkki etenee ja on pakko tehdä jotain.”

Kirsi, 28 sai motivaation gradun vääntämiseen rahasta.

”Paras motivaatio tuli kesken jääneen gradun saattamiseksi loppuun, kun työnantaja lupasi pyytämäni palkankorotuksen, kun esitän hänelle maisterin paperit.”

Katariinan, 27, ikuinen innoittaja on kahvi.

”Juo sikana kahvia illalla ja tankkaa koko ajan kohti yötä ja yöllä. Tee niin paljon kuin saat puserrettua äläkä välitä yksin nukkuvasta miehestä ja poista huono omatunto päivärytmistä. Sitten huomaat aamulla väsyneenä, että olet huimasti edennyt. Edellyttää kyllä myös sitä suklaata ja karkkia.”

Jos sinun pitää suoriutua jostain mittavasta luku-urakasta, tai muusta työstä, jonka voit jaksottaa päivän tai viikon jaksoihin, kokeile tätä. Kirjoita virallinen asiakirja, jossa sitoudut maksamaan 1000 euroa (tai jonkin muun kipurajasi ylittävän summan) asiakirjan haltialle, jos… ja sitten se sivu- tai tunti- tai muu määrä, mitä sinun pitäisi tehdä sovitun ajan sisällä. Jos et saa töitäsi valmiiksi ilman pätevää syytä, kuten lääkärintodistuksella osoittamaasi työkyvyttömyyttä tai äkillistä näönmenetystä tms., varaudu maksamaan.

Sekin auttaa, kun kysyy muilta, jotka ovat jo urakastaan suoriutuneet, mikä heidät siivitti jaksamaan. Saat selville, että ei se ole ollut helppoa muillakaan. Ainakin se lohduttaa vähän.

Teksti: Emma Suominen

X